Actori ai Dezvoltarii Urbane

Extras din licenta Cum descarc?

1.1. Dezvoltare locala
Shimbarile intervenite dupa 1989 au determinat o crestere semnificativa in Romania pentru interesul care este acordat dezvoltarii locale, crestere care este datorata si fenomenelor de descentralizare si de deconcentrare a serviciilor publice Acest fenomen este oarecum nou in Romania, fiind adoptat dupa perioada post comunista, dar a cunoscut si inainte de 1989 o alta forma specifica regimului comunist care s-a aflat la conducerea tarii in acea perioada.
Cadrul legal necesar pentru dezvoltarea regionala a fost asigurat odata cu caderea regimului comunist si adoptarea constitutiei din anul 1991 care consacra principiile autonomiei locale si descentralizarii.
Conform opiniei autorilor de specialitate dezvoltarea locala este definita ca ,,expresie a solidaritatii locale, creatoare de noi relatii sociale, manifestand vointa locuitorilor unei regiuni de a valorifica resursele locale". 
Dezvoltarea locala reprezinta actiunea de a (se) dezvolta si rezultatul ei. 
Dezvoltarea locala presupune cresterea, trecerea de la o stare noua la o treapta superioara, la complexitate. Trebuie sa facem diferenta intre simpla crestere a unui oras si dezvoltarea acestuia prin aparitia de noi functiuni, a unor elemente inovatoare in plan arhitectural sau urbanistic etc. 
Dezvoltarea locala este un proces de dezvoltare, in principal un proce de tip economic, intr-o anumita regiune sau unitate administrativ-teritoriala, care determina o crestere a calitatii vietii la nivel local. Dezvoltarea economica locala este rezultatul eforturilor colective ale sectorului public, al celui privat dar si a colectivitatilor locale. Dezvoltarea economica locala are ca principal actor administratia publica locala care trebuie sa solutioneze o gama larga de necesitati ale dezvoltarii economiei locale, ea este cea care se ocupa cu analizarea datelor economico-sociale de la nivelul teritoriului local, cu scopul de a fundamenta o planificare a unei strategi si pentru a concepe diferite programe de dezvoltare locala. Adminsitratia publica locala este cea care se bucura de autonomie administrativa si care detine initiativa in dezvoltarea economica locala. Dezvoltarea locala isi propune o prosperitate locala prin crearea unui mediu de afaceri, utilizarea de resurse si o dezvoltare a mediului privat
Dezvoltarea locala in contextul actual al schimbarilor, al restructurarii economice, sociale, administrative, trebuie vazuta ca un proces dependent de inovatie si antrepenoriat, sprijinit de mecanisme, societate si structuri institutionale flexibile, cu un grad ridicat de cooperare si interactiune locala. Definirea conceptului de local se face nu numai in legatura cu unitatile administrativ-teritoriale, comuna, orasmunicipiu sau judet, ci si la nivel intercomunal, interregional si chiar transfrontalier. 
Dezvoltarea locala poate fi inteleasa si ca fiind un proces complex de crestere a bunastarii, la nivelul unui teritoriu prin actiunile concentrate ale actorilor locali, ale actorilor regionali si ale actorilor nationali, aceste actiuni vizeaza protectia mediului, devoltarea sociala, economia, amenajarea teritoriului, educatia si formarea, stiinta si cercetarea, pornindu-se in primul rand de la potentialul pe care il are acel teritoriu. 
In cea ce priveste opinia specialistilor straini cu privire la notiunea de dezvoltare locala aceasta este vazuta ca o finalitate economica si culturala a descentralizarii, ea deversificand si imbogatind activitatile pe un teritoriu dat, printr-o mobilizare a resurselor si energiilor existente in zona.


Fisiere in arhiva (1):

  • Actori ai Dezvoltarii Urbane.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!