Actori ai Dezvoltării Urbane

Extras din licență Cum descarc?

1.1. Dezvoltare locală
Shimbările intervenite după 1989 au determinat o creştere semnificativă în România pentru interesul care este acordat dezvoltării locale, creştere care este datorată şi fenomenelor de descentralizare şi de deconcentrare a serviciilor publice Acest fenomen este oarecum nou în România, fiind adoptat după perioada post comunistă, dar a cunoscut şi înainte de 1989 o altă formă specifică regimului comunist care s-a aflat la conducerea ţării în acea perioadă.
Cadrul legal necesar pentru dezvoltarea regională a fost asigurat odată cu căderea regimului comunist şi adoptarea constitutiei din anul 1991 care consacră principiile autonomiei locale şi descentralizării.
Conform opiniei autorilor de specialitate dezvoltarea locală este definită ca „expresie a solidarităţii locale, creatoare de noi relaţii sociale, manifestând voinţa locuitorilor unei regiuni de a valorifica resursele locale”. 
Dezvoltarea locală reprezintă acţiunea de a (se) dezvolta şi rezultatul ei. 
Dezvoltarea locală presupune creşterea, trecerea de la o stare nouă la o treaptă superioară, la complexitate. Trebuie să facem diferenţa între simpla creştere a unui oraş şi dezvoltarea acestuia prin apariţia de noi funcţiuni, a unor elemente inovatoare în plan arhitectural sau urbanistic etc. 
Dezvoltarea locală este un proces de dezvoltare, în principal un proce de tip economic, într-o anumită regiune sau unitate administrativ-teritorială, care determină o creştere a calităţii vieţii la nivel local. Dezvoltarea economică locală este rezultatul eforturilor colective ale sectorului public, al celui privat dar şi a colectivităţilor locale. Dezvoltarea economică locală are ca principal actor administraţia publică locală care trebuie să soluţioneze o gamă largă de necesităti ale dezvoltării economiei locale, ea este cea care se ocupă cu analizarea datelor economico-sociale de la nivelul teritoriului local, cu scopul de a fundamenta o planificare a unei strategi şi pentru a concepe diferite programe de dezvoltare locală. Adminsitraţia publică locală este cea care se bucură de autonomie administrativă şi care deţine iniţiativa în dezvoltarea economică locală. Dezvoltarea locală îşi propune o prosperitate locală prin crearea unui mediu de afaceri, utilizarea de resurse şi o dezvoltare a mediului privat
Dezvoltarea locală în contextul actual al schimbărilor, al restructurării economice, sociale, administrative, trebuie văzută ca un proces dependent de inovaţie şi antrepenoriat, sprijinit de mecanisme, societate şi structuri instituţionale flexibile, cu un grad ridicat de cooperare si interacţiune locală. Definirea conceptului de local se face nu numai în legătură cu unităţile administrativ-teritoriale, comună, oraşmunicipiu sau judeţ, ci şi la nivel intercomunal, interregional şi chiar transfrontalier. 
Dezvoltarea locală poate fi înţeleasă şi ca fiind un proces complex de creştere a bunăstării, la nivelul unui teritoriu prin acţiunile concentrate ale actorilor locali, ale actorilor regionali şi ale actorilor naţionali, aceste acţiuni vizează protecţia mediului, devoltarea socială, economia, amenajarea teritoriului, educatia şi formarea, ştiinţa şi cercetarea, pornindu-se în primul rând de la potenţialul pe care îl are acel teritoriu. 
În cea ce priveşte opinia specialiştilor străini cu privire la noţiunea de dezvoltare locală aceasta este văzută ca o finalitate economică şi culturală a descentralizării, ea deversificând şi îmbogăţind activităţile pe un teritoriu dat, printr-o mobilizare a resurselor şi energiilor existente în zonă.


Fisiere în arhivă (1):

  • Actori ai Dezvoltarii Urbane.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!