Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE in 2007

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei
Cand Bulgaria si Romania au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, cele doua tari pareau sa intre intr-un domeniu al pacii, belsugului, securitatii si stabilitatii. Astazi, insa, cele mai noi state membre ale UE sunt macinate de dezamagire potrivit presei. Cea mai saraca tara a UE, Bulgaria este pe ultimul loc in ceea ce priveste veniturile, pensiile, productivitatea muncii si eficienta energetica. Sofia este criticata in continuare pentru reformele judiciare, managementul subventiilor, lupta impotriva coruptiei, crimei organizate si traficului de persoane, precum si pentru nivelul scazut al protectiei copiilor. De altfel, pentru a primi cele doua tari in Uniune, Bruxelles-ul a stabilit standarde clare pentru Bulgaria si Romania, care fac in continuare obiectul controalelor speciale. Chiar si in prezent, anumiti membri ai Parlamentului European considera ca cele doua tari nu sunt pregatite pentru apartenenta la UE. In aceste conditii, numerosi bulgari apreciaza ca, la 1 ianuarie 2007, tara lor a devenit un membru de rangul doi al UE. Ca dovada, ei citeaza restrictiile care continua sa ii vizeze pe bulgari, dar si pe romani, pe piata muncii in numeroase state membre ale blocului comunitar. Introducerea monedei euro este de asemenea departe de a se produce. Asadar, la cinci ani dupa aderarea lor la UE, Romania si Bulgaria raman in continuare cele mai sarace tari comunitare. Progresele in privinta combaterii coruptiei si a reformelor justitiei au fost lente. Mecanismul de Cooperare si Verificare, care urma sa fie temporar, este in continuare activ. 
O alta problem de actualitate este aderarea acestor state la spatiul Schengen. "Nu ne asteptam sa dureze atat de mult", a declarat un oficial de la Bruxelles. Intr-o alta perioada, Romania si Bulgaria ar fi intrat in Schengen imediat ce si-ar fi facut temele, dar in prezent starea generala din cadrul UE este una de neincredere. Acest lucru este generat pe de o parte de criza euro, pe de alta parte de ascensiunea partidelor extremiste, care exploateaza temerile populatiei.
Dar noua stare de spirit care domina nucleul european reflecta nemultumirea tot mai mare fata de variatia Uniunii Europene in cultura politica. Bulgaria, in special, a fost criticata de Bruxelles pentru persistenta crimei organizate si erodarea libertatii presei. Dar unii afirma ca aceasta cenzura este nedreapta, deoarece problemele celor doua tari nu erau un secret atunci cand acestea au inceput negocierile pentru aderare. Niciuna dintre cele doua tari nu este un model de stabilitate sau guvernanta economica. 
Protestele din Romania au condus la inlaturarea Guvernului in februarie, iar investitorii straini considera Bulgaria din ce in ce mai putin prietenoasa. Singura tara care se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul european de libera circulatie este Olanda, care si-a reafirmat pozitia, prin vocea premierul Mark Rutte, intr-o intrevedere la Bruxelles cu Martin Schulz. Bulgaria si Romania nu au inregistrat suficiente progrese pentru a primi sustinerea Olandei in scopul aderarii la Schengen, in opinia premierului olandez. "Cu toate problemele pe care le intampinam acum la frontiera cu Grecia, revine intrebarea daca Bulgaria si Romania pot aplica in timp util conditiile prealabile ale criteriilor Schengen", a insistat Rutte. Intrebat pentru cat timp Olanda isi va mentine aceasta pozitie, el a raspuns ca "atata timp va fi necesar", adaugand ca aceasta pozitie se bucura de o "larga sustinere" pe scena politica olandeza. "Totul depinde de Romania si Bulgaria", a nuantat Rutte, declarand ca asteapta masuri pentru "imbunatatirea situatiei statului de drept, combaterea coruptiei si independenta justitiei". Premierul olandez a mai declarat: "Ceea ce dorim sunt garantii absolute ca cele doua tari aplica criteriile Schengen. Avem nevoie de rapoarte favorabile in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, care sa confirme ca cele doua state fac ceea ce este necesar. Dar acest lucru nu s-a intamplat pana acum. Exista progrese, dar nu sunt suficiente".
Scop si obiective
Scopul tezei de fata este abordarea comparata privind aderarea Romaniei si Bulgariei la UE in 2007. Impactul cercetarii desfasurate in vederea elaborarii tezei de licenta devine major nu atat prin oferirea solutiilor concrete, imediate si universal valabile, o atare finalitate asteptata fiind nu doar exagerat de ambitioasa, ci chiar nerealista, cat prin analizarea situatiei actuale. Identificarea zonelor de necesara si imediata interventie si urmarirea unor directii considerate initial prioritare pentru Romania si Bulgaria. Data fiind complexitatea tematicii si insuficienta abordare a acesteia de catre literatura de specialitate, cercetarea nu-si poate propune rezolvarea ansamblului problematicii in noul context de evolutie a spatiului european, precis identificate si formulate, intentionand in acelasi timp definirea unor noi puncte de plecare, cat mai stabile si ferm conturate, pentru dezvoltarea unor cercetari ulterioare in domeniu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE in 2007.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!