Aditivi alimentari

Licență
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 55 în total
Cuvinte : 9615
Mărime: 112.21KB (arhivat)
Puncte necesare: 9

Extras din licență

CAPITOLUL I

PARTEA TEORETICĂ

1. Date generale

Anumite comportamente alimentare ale tinerilor constituie o problemă de sănătate, fie prin aport insuficient de alimente (mai ales în unele ţări sărace) fie ca urmare a unui regim alimentar neechilibrat (frecvent întâlnit în ţările bogate) (38).

Cauze ale obiceiurilor alimentare necorespunzătoare:

• Sărăcia (lipsa alimentelor)

• Tradiţii familiale

• Lipsa unor noţiuni elementare despre alimentaţia sănătoasă

• Industria alimentară modernă care promovează produse alimentare prelucrate şi rafinate, conţinând aditivi alimentari din ce în ce mai numeroşi

• Reclamele publicitare

• Teama de obezitate.

Obiceiurile alimentare dobândite în tinereţe au repercursiuni importante asupra stării de sănătate, atât pe termen scurt şi pe termen lung.

Riscuri pentru sănătate:

- Băuturi răcoritoare, dulciuri, guma de mestecat sunt preferate de tineri, ele scad pofta de mâncare, distrug dantura, favorizează apariţia obezităţii, diabetului.

- Studii nutriţionale arată că gustările (snack) constituie un model alimentar frecvent întâlnit la tineri, iar folosirea de fast-food-uri a înregistrat o impresionantă creştere. Aceste produse sunt bogat calorigene (40-50% din calorii provin din grăsimi, în mare majoritate saturate), au conţinut scăzut de calciu, sunt bogate în sodiu şi conţin aditivi alimentari variaţi.

- Produsele de carne (mezelurile) sunt folosite în alimentaţie datorită gustului plăcut, saţietăţii crescute şi uşurinţei procurării. Ele conţin aditivi alimentari (nitriţi/nitraţi de sodiu şi potasiu, cu efect methemoglobinizant sau pot forma nitrozamine cu rol în carcinogeneză).

- Renunţarea la mese, în special la micul dejun, a devenit o obişnuinţă la tineri, acesta reprezentând un obicei nesănătos; micul dejun trebuie să fie consistent, cu un conţinut crescut de proteine, având în vedere faptul că în cursul dimineţii solicitarea fizică şi psihică este maximă.

Măsuri de prevenire şi combatere:

• Educaţie igienico-sanitară privind alimentaţia sanogenă.

• Controlul riguros al meniurilor pus la dispoziţie de către cantinele şcolare şi studenţeşti.

• Monitorizarea conţinutului alimentelor în aditivi (10,38).

2. Metode de evaluare a consumului alimentar

(Anchete alimentare)

Studiul alimentaţiei umane a intrat relativ târziu în domeniul preocupărilor medicale, deşi încă din cele mai vechi timpuri s-au făcut diferite corelaţii între alimentaţie şi patologie.

Starea de nutriţie a unui individ şi implicit starea lui de sănătate, depinde de numeroşi factori printre care alimentaţia ocupă un rol important, alături de factorii individuali (factori genetici, vârsta, sex, intoleranţe şi alergii, status patologic) şi cei ai mediului extern (condiţii de climă, locuinţa, locul de muncă, condiţii socio-economice, etc.).

Importanţa evaluării consumului alimentar şi clasificarea metodelor de investigare:

-Furnizează informaţii asupra existenţei sau absenţei factorilor de risc implicaţi în maladiile nutriţionale.

-În planul cercetării este utilă în compararea comportamentelor alimentare a unor grupuri populaţionale cu ale aceluiaşi grup la intervale diferite de timp.

-Anchetele alimentare stau la baza planificării politicii agricole a unei ţări.

Metodele de anchetă alimentară sunt clasificate în funcţie de mărimea eşantionului pe care se lucrează şi de tipul informaţiei aduse (11).

Preview document

Aditivi alimentari - Pagina 1
Aditivi alimentari - Pagina 2
Aditivi alimentari - Pagina 3
Aditivi alimentari - Pagina 4
Aditivi alimentari - Pagina 5
Aditivi alimentari - Pagina 6
Aditivi alimentari - Pagina 7
Aditivi alimentari - Pagina 8
Aditivi alimentari - Pagina 9
Aditivi alimentari - Pagina 10
Aditivi alimentari - Pagina 11
Aditivi alimentari - Pagina 12
Aditivi alimentari - Pagina 13
Aditivi alimentari - Pagina 14
Aditivi alimentari - Pagina 15
Aditivi alimentari - Pagina 16
Aditivi alimentari - Pagina 17
Aditivi alimentari - Pagina 18
Aditivi alimentari - Pagina 19
Aditivi alimentari - Pagina 20
Aditivi alimentari - Pagina 21
Aditivi alimentari - Pagina 22
Aditivi alimentari - Pagina 23
Aditivi alimentari - Pagina 24
Aditivi alimentari - Pagina 25
Aditivi alimentari - Pagina 26
Aditivi alimentari - Pagina 27
Aditivi alimentari - Pagina 28
Aditivi alimentari - Pagina 29
Aditivi alimentari - Pagina 30
Aditivi alimentari - Pagina 31
Aditivi alimentari - Pagina 32
Aditivi alimentari - Pagina 33
Aditivi alimentari - Pagina 34
Aditivi alimentari - Pagina 35
Aditivi alimentari - Pagina 36
Aditivi alimentari - Pagina 37
Aditivi alimentari - Pagina 38
Aditivi alimentari - Pagina 39
Aditivi alimentari - Pagina 40
Aditivi alimentari - Pagina 41
Aditivi alimentari - Pagina 42
Aditivi alimentari - Pagina 43
Aditivi alimentari - Pagina 44
Aditivi alimentari - Pagina 45
Aditivi alimentari - Pagina 46
Aditivi alimentari - Pagina 47
Aditivi alimentari - Pagina 48
Aditivi alimentari - Pagina 49
Aditivi alimentari - Pagina 50
Aditivi alimentari - Pagina 51
Aditivi alimentari - Pagina 52
Aditivi alimentari - Pagina 53
Aditivi alimentari - Pagina 54
Aditivi alimentari - Pagina 55

Conținut arhivă zip

  • Aditivi Alimentari.doc

Alții au mai descărcat și

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Te-ar putea interesa și

Aditivi alimentari în industria cărnii

1. Generalitati Aditivii alimentari sunt substanţe adăugate intenţionat alimentelor pentru a le oferi proprietăţi suplimentare fata de cele de...

Toxicitatea unor aditivi alimentari utilizați în industria cărnii, laptelui, brânzeturilor, panificației, conservelor

1. Noţiuni introductive privind aditivii alimentari Aditivii alimentari reprezintă un grup heterogen de substanţe care se adaugă în cantităţi...

Aditivi alimentari

I. INTRODUCERE Aditivii alimentari au fost folositi in prepararea si pastrarea alimentelor inca din cele mai vechi timpuri. Insa, in ultimul...

Efectele Aditivilor Alimentari asupra Sănătății Consumatorului

„Una este sa mănânci un măr sănătos şi alta este să bei un compot de mere conservat cu aditivi“ prof. dr. Mencinicopschi INTRODUCERE Astăzi,...

Aditivi alimentari

I. INTRODUCERE Aditivi alimentari si efectele lor asupra organismului, voi încerca să dau un răspuns cât mai practic, şi util bazat pe date...

Aditivi alimentari

I. INTRODUCERE Aditivii alimentari au fost folositi in prepararea si pastrarea alimentelor inca din cele mai vechi timpuri. Insa, in ultimul...

Aditivi în băuturile energizante

1. Noţiuni generale privind aditivii alimentari Aditivii alimentari au fost folosiţi în prepararea şi păstrarea alimentelor încă din cele mai...

Aditivi alimentari E621

1. Aditivi alimentari 1.1. Clasificare si codificare Conform Anexei I la Normele privind aditivii alimentari din Monitorul Oficial al Romaniei...

Ai nevoie de altceva?