Administratia Publica in Contextul UE

Extras din licenta Cum descarc?

1.1 Conceptul de administratie publica
Notiunea de administratie publica este una extrem de de controversata atunci cand vine vorba de definirea ei. Pe de o parte opinia generala a oamenilor este diferita, uneori contradictorie, iar pe de alta parte autorii de specialitate, teoreticienii nu au reusit inca sa se puna de acord cu privire la o definitie clara. In aceeasi ordine de idei, se pot gasi numeroase definitii ale conceptului de administratie publica, fara a putea, deocamdata, cu certitudine, spune care este corecta. 
O prima definitie ar putea fi cea data de Antonie Iorgovan, conform caruia administratia publica reprezinta ,,o categorie de autoritate publica, care potrivit Constitutiei si legilor este chemata sa execute legea, sau, in limitele legii sa presteze servicii publice, uzand, in acest scop, de prerogativele specifice puterii publice". Cu alte cuvinte, potrivit acestui autor, administratia publica nu este altceva decat o parte integranta a puterii executive, care, pe langa faptul ca executa legile, le pune in practica, mai presteaza servicii servicii publice, adica servicii in beneficiul cetatenilor. Autoritatea administratiei publice rezida, tot in opinia autorului, in faptul ca este o putere publica, adica o autoritate, care, chiar daca nu este aleasa, este numita de persoanele alese de popor sa ii reprezinte.
Conform Constitutiei , Romania este un stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil ce se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului celor trei puteri: legislativa, executiva si judecatoreasca. Daca functia legislativa in stat este asigurata de Parlament, iar cea judecatoreasca de instantele judecatoresti, autoritatea executiva este reprezentata de presedintele tarii, care are atributia de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, precum si de Guvern, care are rolul de a asigura politica interna si externa a tarii si de a exercita conducerea generala a administratiei publice.
Activitatea executiva are asadar doua componente de baza, respectiv : guvernarea - trasarea deciziilor esentiale pentru prezentul si viitorul unei tari, inclusiv din perspectiva relatiilor cu alte state sau cu organizatii internationale si administrarea - rezolvarea nevoilor curente, cotidiene, ale statului respectiv. Administratia publica, in mod traditional, presupune doua elemente de baza:
- Executarea legii - cuvantul "lege" fiind inteles in acceptiunea "lato sensu",
de act normativ cu forta obligatorie si nu in acceptiunea "stricto sensu", de
act juridic al Parlamentului.
- Prestarea de servicii publice in limitele legii . Prin serviciul public se
intelege activitatea organizata sau desfasurata de o autoritate a administratiei publice pentru a satisface nevoi sociale in interes public.
Abordarea completa si complexa a diferitelor sisteme de administratie publica din Europa contemporana ridica numeroase probleme de drept comparat public, atat constitutional cat si administrativ, deoarece abordarea problematicii executive trebuie realizata in contextul legilor fundamentale ce guverneaza respectivele societati, inclusiv statul acestora, cat si prin prisma regimurilor politice existente, desigur democratice, mai vechi sau relativ noi, care isi exercita prerogativele de putere in armonie cu drepturile si libertatile cetatenesti fundamentale.
Pe de alta parte, este imperios necesar sa cunoastem si evolutia dreptului administrativ european, incepand cu geneza sa din Evul Mediu pana in zilele noastre, cand asistam la un evident proces de constitutionalizare a acestuia, dar si de uniformizare in contextul integrarii europene comunitare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Administratia Publica in Contextul UE.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!