Afecțiunile musculo-scheletice în medicina dentară

Extras din licență

CAPITOLUL I
PREZENTAREA GENERALA A AFECTIUNILOR
MUSCULO -  SCHELETICE
Corpul uman a fost proiectat pentru miscare. De-a lungul a mii de ani, corpul a depins de aceasta miscare pentru propria-i supravietuire, de exemplu primii oameni daca nu vanau si nu isi strangeau mancarea, ar fi murit. Cu timpul, fiziologia umana a evoluat. In ultimii 250 de ani, odata cu debutul revolutiei industriale au aparut si sarcinile stationare. Cel mai recent, cu aparitia calculatoarelor, s-a marit numarul locurilor de munca sedentare, implicit numarul bolilor profesionale a crescut dramatic.[1]
I.1.Ce sunt afectiunile musculo-scheletice?
Definitia legala a ,,bolii profesionale" este prevazuta in Legea securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006, unde se precizeaza cu claritate ca boala profesionala poate fi provocata de:
-  ?factori ai mediului de munca (agenti nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca)
-  ?suprasolicitarea anumitor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca.[2]
Afectiunile musculo-scheletice se incadreaza in randul bolilor profesionale, reprezentand un grup de tulburari dureroase ce pot afecta muschii , articulatiile , tendoanele , ligamentele si nervii organismului, fiind cauzate de efortul predominant fizic efectuat pentru indeplinirea sarcinilor profesionale si/sau pentru realizarea pozitiei de lucru. Acestea nu pot fi definite in clasificarea bolilor traditionale, ci au primit mai multe denumiri, precum:
-  Sindromul cervico-brahial;
-  Tulburari ale tesutului conjunctiv;
-  Sindromul suprasolicitarii;
-  Leziuni datorate miscarilor repetitive.
Stomatologii si tehnicienii dentari sunt expusi unui risc mai mare tulburarilor musculo-scheletice, comparativ cu populatia generala. Aproape toate lucrarile necesita utilizarea bratelor si a mainilor. Prin urmare, cele mai multe afectiuni se intalnesc la nivelul 
incheieturilor, mainilor, coatelor, gatului si umerilor. De asemenea, unele probleme, pot aparea la nivelul spatelui, ce rezulta din activitatile repetitive. In aceste pozitii posturale, jumatate din muschii spatelui sunt contractati si flexibilitatea articulatiilor intervertebrale este redusa.
Afectiunile musculo-scheletice reprezinta cea mai frecventa problema de sanatate legata de munca din Europa. Un sfert dintre lucratorii din Uniunea Europeana acuza dureri de spate si aproape un sfert se plang de dureri musculare . [3]
I.2.Cauzele afectiunilor musculo-scheletice
Mai multi factori pot contribui -  fie individual, fie in combinatie -  la dezvoltarea afectiunilor musculo-scheletice. Acestea apar de la miscari obisnuite ale corpului cum ar fi aplecarile, ridicarile, prinderile, sustinerile, rasucirile, incordarile si intinderile. Aceste miscari intalnite frecvent nu sunt in mod special daunatoare in activitatile de zi cu zi. Ceea ce le face periculoase in situatiile de munca este continua lor repetare, adeseori in maniera fortata si cel mai mult, viteza miscarilor si lipsa timpului pentru recuperare dintre acestea.
Excesul de efort osteo-musculo-articular, este reprezentat de:
-  ?intensitatea efortului osteo-musculo-articular. De exemplu,ridicarea si transportul de mase cu greutati mari, care implica muschii si articulatiile coloanei vertebrale, precum si muschii si articulatiile membrelor superioare si inferioare.
-  durata efortului osteo-musculo-articular.
-  ?ritmul efortului musculo-osteo-articular.
-  ?varsta celui expus la suprasolicitare, adolescentii si varstnicii fiind mai vulnerabili.[2]


Fisiere în arhivă (1):

  • Afectiunile musculo-scheletice in medicina dentara.doc

Imagini din acest licență

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!