Agentii Patogeni la Cultura Grau de Toamna

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Agricultura a fost, este si ramane singura ramura care constituie sursa de hrana a omenirii, scopul esential al existentei umane, cu implicatii adanci de natura politica, economic si social. Creterea in mod continuu a populatiei Terrei cu 90 milioane de locuitori anual, ridica una din cele mai acute probleme ale contemporaneitatii - asigurarea necesarului de hrana pentru intreaga polulatie. Se estimeaza ca productia mondiala de alimente este de 1,5 ori mai mica decat cantitatea necesara. Deficienta alimentelor sub aspect cantitativ si in special calitativ si repatitia integral a acestora, are consecinte grave, constituind unul din factorii ce determina ca o treime din populatia globului sa sufere de malnutritie.
Economistul american Michael P. Cracknell, citat de Dumitru C. (1997), din analizele efectuate ajunge la concluzia ca "o adevarata independenta nationala poate incepe odata cu capacitatea unui stat de a-i acoperi propriile nevoi alimentare, iar agricultura "trebuie sa aiba intaietate in activitatea oricarei comunitati".
Pe zonele geografice exista marii diferente in ceea ce priveste cresterea natural a populatiei cat si asigurarea unei ratii alimentare decente. Din acest punct de vedere, Uniunea Europeana, formata din 15 tari, cu o populatie de 360 milioane locuitori, ofera un model pentru restul lumii, unde s-a ajuns la un echilibru intre cantitatea de hrana produsa si creterea demografica (Brown R. Lester, 1996). 
In concordanta cu date FAO, plantele de cultura si in special cerealele, asigura necesarul a 55 % din proteine, 15 % din lipide si 70 % din glucide, reprezentand 50 - 55 % din caloriile consumate in lumea intreaga. Dintre acestea, graul se cultiva pe cea mai mare suprafata, constituind cereala de baza datorita importantei ei economice in hrana polulatiei. Nici un aliment nu satisface atat de economic cerintele omului in principii nutritive si active ca painea de grau.
Insemnatatea care s-a acordat gaului incepand din cele mai vechi timpuri rezulta din intrebuintarea sa in principal, aceea de materie prima in fabricarea painii care asigura alimentul de baza pentru o mare parte a polulatiei. Painea si produsele derivate din grau sunt nelipsite din alimentatia populatiei la nivel global.
Alaturi de alte alimente ele asigura omului nutrientii necesari intretinerii functiilor vitale ale organismului a capacitatii de munca de gandire si creatie, a sanatatii lui. Se poate spune ca civilizatia umana s-a constituit ca o variabila civilizatie a graului, aportul acestei cereale ramanand o constanta semnificativa a alimentatiei din cele mai vechi timpuri si pana in prezent.
Din acest motiv, este necesara obtinerea unor productii ridicate si constante de grau pe unitatea de suprafata prin elaborarea de noi tehnologii care sa asigure cele mai inalte randamente in conditiile reducerii consumurilor de energie si eliminarea imenselor pierderi provocate de buruieni, boli, daunatori si factori climati nefavorabili. 
Productia mondiala de grau depaete 681 miliaoane tone anual si face din grau cea mai importanta materie prima alimentara. Productia in Romania se situeaza intre 5 si 7 milioane tone, anual, fiind suficienta prin consumul indigen si cu posibilitati de export in ani favorabili.
Cercetarile noastre aduc o modesta contributie la imbunatatirea tehnologiei de cultivare a graului, prin cuantificarea efectului unor fertilizantii in cresterea productiei de cariopse, dar mai ales prin urmarirea rezultatelor obtinute in urma tratamentelor extraradiculare cu biostimulatori asupra biologiei plantelor si calitatii cariopselor pentru panificatie.
Agricultorii romani, ca si in trecut, cultiva cu precadere soiuri de grau recunoscute la nivel national si international pentru bunele calitati de panificatie dar pun accent si pe stabilitatea randamentului (productie) rezistenta la agenti patogeni si factorii nefavorabili.
PARTEA I
CONSIDERATII GENERALE
CAPITOLUL 1
STADIUL CUNOASTERII LA NIVEL NATIONAL SI INTERNATIONAL
1.1. Stadiul actual al cercetarilor prinvind cultura graului de toamna
In prezent multe programe de ameliorare a graului urmaresc crearea de soiuri care sa posede un potential ridicat de productie, adaptabilitate si rezitenta la boli. Aceste obiective se situeaza pe primul plan in cadrul programului de ameliorare a graului de la Centrul International de Ameliorare a Porumbului si Graului (C.I.M.M.Y.T.) din Mexic, Universitatea din Nebraska, SUA, precum si Institutul de Cercetari Agricole din Krasnodar, Federatia Rusa.
Interactiunile puternice dintre genotip si mediu, obliga in procesul de ameliorare, la crearea de soiuri cu adaptabilitate la conditii climatice atat favorabile cat si nefavorabile (Tessemma si colab. 1998).
In fosta U.R.S.S. cultivarea graului de toamna Bezostaia, i-a depait zona nativa atat de mult (din cauza unei serii de ierni relativ blande), incat in 1972 ocupa in jur de 15 milioane hectare; iarna grea a avut drept rezultat pierderea a milioane de tone de grau (Plucknett, si colab, 1993). Pentru a obtine un aluat si o paine de calitate, faina de grau trebuie sa provina din soiuri ale caror compozitie chimica este cunoscuta. Astfel in Cehia calitatile tehnologice ale fainii de grau au fost studiate la soiurile Arida, Merito, Verita intre anii 2007 - 2009. Pentru productia de paine, calitati ecologice satisfacatoare s-au obtinut la aluatul provenit din soiul Arid.


Fisiere in arhiva (1):

  • Agentii Patogeni la Cultura Grau de Toamna.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prin apasarea pe butonul “Descarca acum” declar ca am citit, inteles si agreat termenii si conditiile.
* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!