Agresivitatea asupra vârstnicilor în mediul familial

Cuprins licență Cum descarc?

Rezumat 4
Introducere 5
Capitolul I. Violenta impotriva varstnicilor si violenta in mediul familia. 7
1.1. Definitii ale violentei impotriva varstnicilor si ale violentei in familie 7
1.2. Varstnicii 8
1.3. Forme ale violentei 9
1.4. Factorii care influenteaza violenta asupra varstnicilor 10
1.5. Caracteristicile agresorilor care comit acte de violenta impotriva varstnicilor. 12
Capitolul II. Date statistice si studii stiintifice internationale privind violenta asupra varstnicilor in mediul familial 14
Capitolul III. Cercetarea 20
Scopul cercetarii 20
Obiectivele cercetarii 21
Factorii care influenteaza agresivitatea 21
Universul cercetarii: 21
Intrebarile cercetarii: 22
Operationalizarea conceptelor: 22
Ghidul de interviu: 23
Interpretarea interviurilor 24
Capitolul IV. Concluzii 30
Bibliografie 31


Extras din licență Cum descarc?

Rezumat
In aceasta cercetare am incercat sa inteleg care sunt principalele motive pentru care varstnicii sunt agresati in mediul familial dar si care sunt principalele caracteristici ale agresorilor.
Tema cercetarii este Agresivitatea asupra varstnicilor in mediul familial.
Am realizat 10 interviuri, respondentii au fost 5 femei si 5 barbati din satul Pantecani, Comuna Galbenu, Judetul Braila. Sunt persoane cu varsta cuprinsa intre 60 si 75 de ani. 
Intrebarile cercetarii au fost: Care sunt caracteristicile specifice ale persoanelor care agreseaza varstnicii in mediul familial? Care sunt principalele motive pentru care varstnicii au fost agresati de membri familiei?
Violenta asupra varstnicilor in mediul familial este intalnita sub diverse forme, cum ar fi agresivitatea verbala, fizica, economica si emotionala. Impactul agresivitatii asupra batranilor este unul foarte mare, iar consecintele sunt unele la fel de importante. 
Prin intermediul interviurilor, varstnicii mi-au relatat experientele lor de viata, ceea ce au trait si au simtit atunci cand au fost agresati. 
In urma interviurilor am constat faptul ca unii batrani erau atat de obisnuiti cu violenta in mediul familial incat comportamentul agresiv li se pare unul normal. Acestia nu sunt informati cu privire la drepturile pe care le au si nu cunosc faptul ca sunt anumite institutii care sa ii ajute in rezolvarea acestor probleme. 
Introducere
Am ales aceasta tema deoarece, una dintre problemele cele mai importante cu care se confrunta societatea in zilele noastre este violenta, acest fenomen este intalnit la toate categoriile de varsta, indiferent de statutul social al celor implicati. 
Imbatranirea populatiei este o problema sociala deoarece afecteaza toata societatea care suporta consecintele. Avem nevoie de niste actiuni sociale precise care sa ajute la evolutia calitatii vietii varstnicilor. Tinand cont de faptul ca ingrijirea persoanelor varstnice este o parte integrata a politicii de bunastare si sanatate a fiecarui stat, ar trebui sa ne preocupe mai mult persoanele varstnice si sa realizam ca nu este suficient sa ii hranim si sa le dam niste pastile, trebuie sa empatizam cu ei, sa-i respectam si sa ii acceptam cu toate problemele pe care le au la batranete. Analizand in ansamblu, persoanele varstnice sufera multiple dezavantaje cum ar fi scaderea resurselor fizice dar si a celor materiale. Speranta la viata in Romania a scazut, iar pensia nu reuseste sa acopere toate taxele si impozitele si de aceea calitatea vietii batranilor este foarte scazuta. Mai mult de atat, varstnicii traiesc un sentiment foarte frustrant deorece numarul lor creste fata de cel al populatiei active si ei sunt cei intretinuti de cei care lucreaza. Aceasta idee fiind foarte raspandita prin intermediul mass-media dar si in mediile politice din Romania. 
Lucrarea de fata incearca sa identifice formele de agresivitate la care sunt expusi varstnicii in mediul familial, cauzele care favorizeaza aparitia agresivitatii si efectele pe care aceasta le are asupra batranilor.
Intrebarile de cercetare au fost: Care sunt caracteristicile specifice ale persoanelor care agreseaza varstnicii in mediul familial? Care sunt principalele motive pentru care varstnicii au fost agresati de membri familiei?
In primul capitol am ales sa vorbesc despre ce inseamna violenta, atat la modul general, cat si la cel particular, adica despre violenta in familie. Tot in primul capitol am discutat despre victimele violentei, persoanele varstnice, despre cauzele si tipurile de violenta prezente in mediul familial, si despre agresori.
In cel de-al doilea capitol am citit, conspectat si analizat mai multe studii stiitifice, ce au fost realizate in strainatate, despre agresivitatea asupra varstnicilor in mediul familial. Din pacate, in urma cautarilor am constat faptul ca in Romania nu s-au realizat studii despre agresivitatea varstnicilor desi aceasta reprezinta o problema importanta cu care ne confruntam.
In cel de-al treilea capitol, am realizat cercetarea licentei ,,Care sunt cauzele aparitiei violentei asupra varstnicilor in mediul familial", prin intermediul careia am incercat sa aflu cauzele care ii determina pe unii membrii din familie sa-i agreseze pe cei mai invarsta.
Concluziei lucrarii Agresivitatea asupra varstnicilor in mediul familial sunt realizate in ultimul capitol.


Fisiere în arhivă (1):

  • Agresivitatea asupra varstnicilor in mediul familial.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Atchley C. Robert (1988). Social forces and aging: an introduction to social gerontology. (s.l.). Wadsworth Publishing Co. 
Bandura, A. (1963). Imitation of film-mediated aggressive models. Journal of Abnormal and Social Psychology.(s.n.). (s.l.)
Bassis S. M., Gelles J. R., Levine A. (1982).Sociology, an introduction, (s.l.). Random House
Berkowitz, L. (1989). Frustration-aggression hypothesis: Examination and reformulation. (s.l.). Psychological Bulletin
Bonea, G. 2012. Violenta in relatia de cuplu, victim si agresori. Bucuresti. Sigma.
Chelcea & Ilut (coord.). 2003. Enciclopedie de psihologie. Bucuresti. Economica.
Dollard, Miller et al. (1939). The hypothesis suggests that the failure to obtain a desired or expected goal leads to aggressive behavior.Frustration and aggression. (s.l.). New Haven
Dragan, I. (1996). Paradigme ale comunicarii de masa. Bucuresti. Sansa
Duda R., 1983. Gerontologie medico -  social. Iasi. Junimea
Dutton D. (1995). The Domestic Assault of Women: Psychological and Criminal Justice Perspectives. (s.l.). UBC Press
Neugarten, B. et al (1980). Personality in middle and late life. New York, Arno Press.
Ogle si Walker apud Georgiana, Bonea, Violenta in relatia de cuplu, victime si agresori, Bucuresti. Ed. Sigma, 2012
Paunescu, C. (1994). Agresivitatea si conditia umana. Bucuresti. Tehnica
Radulescu, A. (2008). Violenta asupra femeii. Bucuresti. Univeristatii din Bucuresti
Radulescu, M.S. (2001). Sociologia violentei intrafamiliale, victime si agresori in familie. Bucuresti. Luminalex
Robert A. Baron (1977). Human Aggression. (s.l.). Plenum Press
Ropotica, I. M. (2007). Violenta intrafamiliala. Bucuresti. Postuniversitaria.
Roy, M. (1982). The Abusive Partner.New York. Van Nostra
Russo, N. (1999). Domestic Violence and Its Reverberations. New York. Nova Science Publishers.
Schiopu, U. (coord) (1997). Dictionar de psihologie. Bucuresti. Babel
Scripcaru, Gh., Pirozynski, T., Astarastoae, V., Scripcaru, C. (1995). Criminologie clinica si relationala. Iasi. Synposion.
Stanley Eitzen D. , Zinn M.B. (1992). Social problems. Boston. Allyn and Bacon
Steinmetz, S. (1988), Duty Bound: Elder Abuse and Family Care. (s.l.). SAGE Publications
Vlasceanu, Z. (1998). Dictionar de sociologie. Bucuresti. Babel
CNEPSS, (s.a.).ANALIZA DE SITUATIE. [Online]. http://www.dspvs.ro/dsp2/images/analiza%20de%20situa%C5%A3ie%20VILEN%C5%A2A%202014%201.pdf [Accesat la data de 16.04.2016]
CNPV. 2009. Violenta asupra persoanelor varstnice.[Online]. http://www.cnpv.ro/pdf/analize2007_2009/violenta_si_sanatatea.pdf [Accesat la data de 14.04.2016]
...


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!