Agresivitatea - Una din Principalele Consecinte ale Consumului Abuziv de Alcool

Extras din licenta Cum descarc?

REZUMAT 
In aceasta lucrare ne-am propus sa studiem influenta consumului abuziv de alcool asupra gradului de agresivitate manifestat de catre persoanele adulte din esantionul de varsta 30-35 ani, cu studii medii si de religie ortodoxa. Cercetarea se efectueaza in anul 2006, in cadrul sectiei de psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau. Studiul vizeaza pacientii internati in aceasta sectie, ce prezinta un istoric de consum cronic de alcool si manifestari agresive in mediul familial sau social. 
Motivatia realizarii acestei lucrari de licenta "Agresivitatea - una din principalele consecinte ale consumului abuziv de alcool" porneste de la constatarea ca acest fenomen are consecinte devastatoare in plan familial, violenta fiind principalul factor traumatizant pentru educatia copiilor, alaturi de costurile financiare uriase ale programelor de dezalcoolizare si recuperare terapeutica, precum si cele determinate de invalidarea profesionala si sociala. 
In acest sens, pentru a investiga amploarea acestui fenomen, am folosit urmatoarele metode: instrumentul OMS de screening al alcoolului - Testul de identificare a tulburarilor consumului de alcool (The Alcohol Use Disorders Identification Test) - AUDIT; testul de personalitate Eysenck si Scalele de Personalitate Karolinska, impreuna cu interviul semistructurat si anamneza. Prelucrarea statistica a rezultatelor acestor teste a confirmat ipoteza prezentei cercetari, conform careia, daca o persoana sufera de alcoolism cronic, atunci ea va prezenta manifestari hetero sau autoagresive, comparativ cu persoanele non-alcoolice, care beau ocazional sau foarte rar. 
Alaturi de analiza studiilor de caz si de prezentarea tehnicilor de consiliere psihologica, consideram ca ne-am atins scopul nostru major, acela de a atrage atentia asupra raspandirii alarmante a alcoolismului si a consecintelor sale nefaste. 
INTRODUCERE 
Avand in vedere actualitatea problemei alcoolismului pe de o parte, si ambivalenta ce i se atribuie, de denigrare si glorificare pe de alta parte, consider ca este binevenita orice initiativa in studiul acesteia. Lucrarea de fata, care nu se vrea a fi exhaustiva, trateaza tematica alcoolismului din perspectiva psihopatologica.
Acum mai bine de trei decenii, consumul de alcool constituia, alaturi de tutun si, sporadic, droguri o problema grava de sanatate, iar forurile cele mai competente in materie o situau pe locul patru in lume, dupa morbiditatea si mortalitatea cauzate de bolile cardiovasculare, cancer si accidentele de circulatie. 
In prezent, rata precisa a morbiditatii si mortalitatii datorate consumului excesiv de alcool nu este cunoscuta, chiar daca investigatiile pluri si interdisciplinare din ultimele decenii cunosc o evidenta crestere. Este usor de observat cum in lume se constata o ascendenta a consumului abuziv de alcool, fenomen dramatic ce produce numeroase tulburari, anomalii si multiple disfunctionalitati in viata individuala, dar si in cea comunitara, mai ales in zone si la populatii unde exista o slaba dezvoltare economica, saracie si promiscuitate.
Deoarece aceasta dinamica grava a consumului abuziv de alcool a crescut constant in ultimii ani mai ales in randul adolescentilor si a femeilor, afectand insa si celelalte categorii de indivizi (barbati, batrani, copii), putem spune ca alcoolismul este una dintre cele mai extinse suferinte, constituind o problema de sanatate publica. Romania se incadreaza intr-un model de consum asemanator cu celelalte tari din sud-estul Europei. Consumul de alcool la noi in tara a inregistrat valori crescute in perioada 1975-1985. Din 1985 pana in 1995, consumul de alcool scade treptat, urmand ca din 1996 pana in prezent sa se inregistreze un trend progresiv ascendent, anticipand cresterea incidentei patologiei legate de alcool in anii urmatori.
Repercusiunile socio-economice sunt cele mai frecvente si mai precoce complicatii ale abuzului de alcool, si se constata toata scara dezordinilor sociale, aici enumerand cateva: izolarea de activitatile familiei si ale comunitatii, viata personala centrata in jurul consumului de alcool, frecventa ridicata a accidentelor de circulatie, frecventa mare a actelor de violenta, crima, violuri, probleme financiare, se constata delicvente minore la locul de munca, absenteism frecvent, mai ales lunea, vinerea si dupa ziua de salariu, scuze frecvente si variate pentru zilele absentate, perfomante profesionale reduse, pierderea serviciului, frecvente schimbari ale locului de munca, accidente industriale, pensionari precoce.


Fisiere in arhiva (1):

  • Agresivitatea - Una din Principalele Consecinte ale Consumului Abuziv de Alcool.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!