Alegerile din 1946 din Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.3
Capitolul I
Lupta pentru putere (1944-1946)
I.1. Instaurarea guvernului Petru Groza.10
I.2. ,,Greva regala".36
Capitolul II
Alegerile din 1946 din Romania
II.1. Actiuni pregatitoare.67
II.2. ,,Campania" electorala.80
II.3. Desfasurarea alegerilor.102
Consideratii finale.112
Bibliografie.117


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Marea Unire din 1918 incheia o etapa fundamentala in evolutia istorica a natiunii romane. Romania Mare intra in concernul european ca una din fortele de referinta, mai ales in Sud-Estul Europei. Aceasta situatie era deranjanta pentru toate statele cu pretentii de dominatie in Europa si, ca urmare, s-a declansat actiunea antiromaneasca din perioada interbelica. La aceasta actiune au participat toate statele mari si mici, ea concretizandu-se in dezmembrarea Romaniei Mari din vara anului 1940. Din pacate, anul 1940 nu a fost cel mai dramatic pentru tara noastra, ci tragedia se va amplifica dupa cea de-a doua conflagratie mondiala in urma careia Romania va intra in sfera de influenta a Uniunii Sovietice. 
Inceputul noului regim isi are originea in ,,tranzactia" Churchill-Stalin din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, insa instaurarea sa a fost realizata ,,cu pumnul in masa" de catre Andrei Ianuarevici Vasinski si, mai ales, sub presiunea baionetelor Armatei Rosii, in fata carora institutiile democratiei romanesti erau lipsite de orice eficienta. Momentul decisiv nu a fost instaurarea ,,coalitiei fictive" , ci actiunile de distrugere a sistemului democratic, a caror punct culminant l-a constituit simulacrul ,,alegerilor" din noiembrie 1946.
In cele ce urmeaza, incercam, fara pretentia de a aborda intreaga problematica, sa schitam in linii generale scenariul instaurarii comunismului in Romania intre anii 1944-1946. Faptul ca dupa 1989 si pana la momentul actual nu s-a scris nici o lucrare care sa trateze pe larg delicatul subiect al alegerilor din 1946, constituie un argument mai mult decat suficient pentru a justifica lucrarea noastra. De asemenea, istoriografia comunista a prezentat denaturat evenimentele de atunci tocmai pentru a masca incapacitatea guvernului Petru Groza de a obtine sprijin popular si, de vreme ce adevarul istoric trebuie restabilit, incercarea noastra pare cu atat mai necesara. In intreprinderea noastra, vom insista mai ales pe lupta pentru putere dintre partidele ,,istorice" si coalitia guvernamentala patronata de comunisti, instaurata la 6 martie 1945. Un interes deosebit pentru lucrarea de fata il reprezinta si evolutia ,,parasirii" treptate a Romaniei de catre de catre Statele Unite si Marea Britanie in ghearele ,,ursului sovietic". 
Lucrarile romanesti aparute inainte de 1989, care vizeaza anii de aprige confruntari intre fortele democratice traditionale si cele dictatoriale, ,,de import" din Uniunea Sovietica, au plasat Partidul Comunist si pe aliatii sai de moment in cea mai favorabila lumina. Instaurarea guvernului Petru Groza era vazuta ca o consecinta logica a ,,revolutiei" declansata de ,,masele populare" pentru schimbarea regimului politic din Romania, in timp ce alegerile din 1946 erau prezentate ca primele ,,cu adevarat libere" din istoria tarii noastre. Istoricii comunisti sustineau insistent ca votul din 19 noiembrie 1946 confirma ,,o victorie stralucita a fortelor democratice" impotriva ,,reactiunii" reprezentata de partidele lui Iuliu Maniu, Dinu Bratianu si Constantin Titel-Petrescu, chiar daca lucrurile au stat exact invers. In acest sens, edificatoare sunt lucrarile lui Mihai Fatu Un vot decisiv (noiembrie '46), Bucuresti, 1972 si Aliante politice ale Partidului Comunist Roman, 1944-1947, Cluj-Napoca, 1979 precum si cartea lui Gheorghe Tutui Evolutia Partidului Social-Democrat de la frontul unic la partidul unic (mai 1944-februarie 1948), Bucuresti, 1979. 
Dupa 1990, au aparut cateva lucrari care incearca sa faca lumina in aceasta perioada confuza din istoria poporului nostru. De baza este lucrarea lui Gheorghe Onisoru Aliante si confruntari intre partidele politice din Romania (1944-1947), aparuta la Bucuresti sub egida Fundatiei Academia Civica in 1996, in care autorul, bazandu-se in special pe documente de arhiva, incearca sa prezinte cat mai obiectiv evolutia scenei politice romanesti in perioada amintita. De asemenea, o alta opera de referinta este Instaurarea totalitarismului comunist in Romania realizata de Serban Radulescu-Zoner in colaborare cu Daniela Busa si Beatrice Marinescu, aparuta pentru prima data la Editura Cavallioti din Capitala in 1994, in care cei trei autori prezinta principalele evenimente dintre anii 1944-1947 bazandu-se pe o cronologie foarte stricta. De o mare importanta pentru evidentierea desfasurarii campaniei electorale si a scrutinului din 1946 sunt Comunicarile prezentate la Simpozionul de la Sighetul Marmatiei din 7-9 iunie 1996, reunite in volumul Anul 1946-inceputul sfarsitului (institutii, mentalitati, evenimente), aparut la Bucuresti in acelasi an. Un ghid foarte util cu privire la disputele dintre Aliatii Occidentali si Uniunea Sovietica in legatura cu viitorul Romaniei este studiul istoricului american Paul D. Quinlan intitulat Ciocnire deasupra Romaniei. Politica Anglo-Americana fata de Romania, tradus in limba romana la Iasi in 1995. Studiul Nicoletei Franck intitulat O infrangere in victorie. Cum a devenit Romania, din Regat, Republica Populara, Bucuresti, Editura Humanitas, 1992 este foarte important pentru perioada de referinta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alegerile din 1946 din Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!