Amenajarea Turistica a Vaii Doftanei

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Tara noastra se afla din nou in pragul relansarii. Dupa o experienta a economie centralizate si o alta a cautarii care apropie prosperitatea prin economia de piata, trebuie sa recunoastem ca ne aflam din nou la momentul inceputului.
Timpul, istoria, practica, au demonstrat ca ,,modalitatea cea mai sigura de a anticipa viitorul este intelegerea prezentului", iar pe de alta parte au probat ca meseriile care au tinut seama de prognoza pe timp lung au fot si sunt tot mai pretuite. Multe dintre aceste meserii s-au ivit acolo unde s-a nascut si vesnici: la tara, mai corect in vatra satelor. Tot aici a aparut si ospitalitatea, care face casa buna cu gastronomia, muzica, arta si toate celelalte ce ne sunt necesare pentru a redobandi forta si vigoarea pe de o parte, ori pentru a petrece clipe de destindere.
S-a recunoscut unanim ca turismul reprezinta un factor de seama in procesul dezvoltarii economice. Pornind de la aceste considerente precum si de la faptul ca Romania dispune de un bogat si variat cadru natural, de numeroase resurse turistice primare si secundare, turismului ii revine un rol important in dezvoltarea economico-sociala a tarii, un accent deosebit impunandu-se pentru extinderea turismului international romanesc.
Suntem constienti ca prin complexitatea sa turismul ca determina mutatii in profil teritorial, contribuind la ridicarea economico-sociala a unor regiuni ramase in urma sau lipsite de resurse. Aceste transformari se vor manifesta in sistematizarea, amenajarea, construirea de locuinte, modernizarea cailor de acces si a telecomunicatiilor, serviciilor publice, etc., imbogatind peisajul geografic romanesc. In acest context se impune totodata vocatia ecologica a turismului prin masurile de protejare si conservare a mediului, a valorilor fundamentale ale existentei umane.
Ca fenomen social - economic si cultural, turismul cuprinde si influenteaza o mare parte din domeniile de activitate umana, se afla in interdependenta cu acesta, devine factor si indicator al calitatii vietii, in fine - este tot atat de vast cum este insasi viata oamenilor.
In viziunea Organizatiei Mondiale a Turismului, in mileniul al treilea turismul ar putea deveni prima ,,industrie", deci, un mod de a fi al oamenilor care vor calatori pe toate meridianele terrei si nu numai.
Structura pe segmente ale populatiei, motivational, in functie de distantele de calatorie si dupa multe alte criterii, turismul antreneaza un numar de oameni si profesii, cheltuieli materiale si venituri, echilibreaza venituri si le redistribuie intre regiunile lumii, genereaza si necesita pace, intercunoastere si respect intre comunitati si culturi.
Dezvoltarea serviciilor turistice valorifica bogatii naturale si spirituale, determina exportul intern de marfuri si servicii, creeaza nevoia de dezvoltare a infrastructurii generale si turistice, impune protectia mediului natural si antropic.
O prima parte a prezentei lucrari cuprinde referiri la cadrul geografic, cu flora si fauna, cu mediul de viata in genere, cu indeletnicirile si folclorul din partea locului, precum si elementele de ordin cultural.
O a doua parte este consacrata aspectelor turistice - de fapt "structurate" introductiv si in prima parte, ce este menita sa ofere cititorului cate ceva din traditionalul cadrul local, de debut turistic dupa exemplul zonelor invecinate, valorificate in acest sens de mai multa vreme.
Voi incerca, in cadrul celor ce urmeaza, a gasi solutii pentru valorificarea potentialului turistic, animati de valoarea patrimoniului existent, de cererea manifestata pe piata externa pentru acest produs si, nu in ultimul rand, avantajele unei astfel de preocupari.
CAPITOLUL I
CONSIDERENTE GENERALE PRIVIND AMENAJAREA TURISTICA A TERITORIULUI
Amenajarea teritoriului are o existenta veche, ca si viata in societate devenind o necesitate o data cu dezvoltarea localitatilor/oraselor si inmultirea functiilor indeplinite de acestea. Dupa functiile lor, orasele au avut urmatoarea evolutie: militare, comerciale, miniere, industriale, culturale, turistice (statiuni), administrative si politice
1.1. Concept si importanta
Ca rezultat al dezvoltarii economice, sociale, au aparut probleme in utilizarea, administrarea rationala si eficienta a spatiului, determinand aparitia stiintelor spatiale. Amenajarea teritoriului are ca scop principal amplasarea firmelor, a unitatilor comerciale, dimensionarea optima a localitatilor.
Ca activitate cu rol important in societatea omeneasca, amenajarea teritoriului s-a dezvoltat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand au aparut si primele organisme specializate in acest domeniu. Practic, amenajarea teritoriului urmareste adaptarea acestuia la problemele ridicate de dezvoltarea economico-sociala, fiind alcatuita dintr-un ansamblu de metode si tehnici aplicabile in localizarea (amplasarea) activitatilor si utilizarea rationala a spatiului.
Evolutiile inregistrate de-a lungul timpului, au determinat urmatoarele:
o O data cu evolutia oraselor s-au inregistrat mutatii ale functiilor in sensul interferentei acestora, astfel incat, astazi, cele mai multe din orasele lumii indeplinesc un complex de functii, ceea ce pune noi probleme in privinta localizarii spatiului.
o Extinderea oraselor, realizata de obicei prin integrarea localitatilor periferice (rezulta probleme de ecologie urbana).
o Forta de atractie a unor orase, impactul asupra celorlalte localitati pe plan comercial, financiar, cultural, medical, politic, determina dezechilibre in plan regional.
o Tendinta de concentrare specifica procesului de dezvoltare a oraselor nu exclude deplasari periodice ale populatiei spre exterior; costul tot mai ridicat al chiriilor, transportului, terenurilor, etc., au determinat crizele marilor metropole. Ca atare, asistam in prezent la un nou proces, de exurbanizare, manifestat dupa 1970 (40% din orasele americane se confrunta cu acest fenomen: in New York 8% din populatie anual se stabileste in afara orasului, in Paris 1%; aceasta tendinta mai poarta denumirea de "dezvoltare rurala".1


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajarea Turistica a Vaii Doftanei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!