Amenajarea unei zone verzi în Curtea de Argeș

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I ELEMENTE TEORETICE PRIVIND SPATIILE VERZI 5
I.1 Spatiile verzi urbane 5
I.1.1 Spatiile verzi intraurbane 6
I.1.2 Spatiile verzi periurbane 7
I. 2 Tipologia spatiilor verzi 8
I. 3 Functiile spatiilor verzi urbane 9
I.3.1 Beneficii sociale 9
I.3.2 Valoarea estetica 10
I.3.3 Functia hidrologica 11
I.3.4 Functia antierozionala 11
I.3.5 Functia climatica 11
I.3.6 Functia sanitara (sanitar-igienica) 12
I. 4 Principalele tipuri de spatii verzi urbane 12
1.4.1 Scuarurile 13
1.4.2 Parcurile 14
I. 5. Situatia spatiilor verzi din Romania 15
1.6 Evolutia spatiilor verzi in regiunea 3 Sud Muntenia 15
Caracterizare pedo-climatica a zonei studiate 16
1.7 Cerinte legislative si administrative in Romania cu privire la spatiile verzi urbane 17
CAPITOLUL II AMENAJAREA UNEI ZONE VERZI IN MUNICIPIUL CURTEA DE ARGES 18
II.1 Consideratii generale si analiza sistemului de spatii verzi al municipiului Curtea de Arges 18
II.1.1 Consideratii generale asupra municipiului 18
Biodiversitatea 19
II.2 Descrierea proiectului 20
II.2.1Ooportunitatea amenajarii proiectului 20
II.2.1 Amplasamentul proiectului 21
II.2.2 Descrierea proiectului 23
II.3 Alegerea speciilor si instalarea vegetatiei 24
II.3.1 Asocierea si amplasarea speciilor lemnoase 24
II.4 Descrierea principalelor specii alese pentru realizarea proiectului 25
II.4.1 Familia ACERACEAE 25
II.4.2 Familia HIPPOCASTANACEAE DC. 27
II.4.3 Familia ACERACEAE A. L. JUSS. 28
II.4.4 Familia CUPRESSACEAE 29
II.4.5 Familia TAXODIACEAE 30
II.4.6 Familia BETULACEAE 31
II.4.7 Familia TILIACEAE 33
II.5 Ansamblul elementelor floristice 34
II 6 Realizarea proiectului 36
II.6.1 Realizarea cailor de acces pietonal / aleilor 36
II.6.2 Plantarea vegetatiei 36
II.6.3 Mobilierul urban 37
II.6.4 Jocuri pentru copii 37
II.6.5 Instalatii de iluminat 37
II.7 Costul estimat al investitiei 39
CONCLUZII 40
Bibliografie 42


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Spatiile publice atractive, imbogatite de plantatiile ornamentale, contribuie mult la imaginea unui oras si la apropierea oamenilor de acesta, sunt importante nu numai parcurile si gradinile publice prezente intr-un oras, spatii frecventate mai degraba la sfarsitul saptamanii, ci si scuarurile, spatiile publice mai mici ca suprafata dar frecventate zilnic.
Orasul este vazut si comunica vizual pe masura ce observatorul se misca ori ca pieton, ori cu diverse mijloace de transport. Spre deosebire de parcuri sau gradini, scuarurile nu se izoleaza de zonele invecinate ci comunica mult mai mult vizual. Experienta vizuala depinde de viteza cu care observatorul se misca. Cu cat acesta are o viteza mai mica, cu atat sunt percepute mai multe detalii (de exemplu din autobuz spatiile publice nu sunt percepute la fel ca din automobil sau ca pieton).
Fara indoiala, astazi, traim intr-o perioada de criza ecologica declansata in primul rand de activitatea umana si care tinde sa afecteze toate aspectele vietii noastre. In ultimii zeci de ani omul a acumulat atatea probleme, atatea deseuri si nu doar fizice, incat acestea sunt mai periculoase decat tot ce a (de) generat el in cursul prezentei sale multimilenare pe Pamant.
Schimbarile climatice, poluarea fizica, chimica, biologica, distrugerea habitatelor, saracia, foametea, lipsa asistentei sociale sunt dublate astazi si de o acuta criza ideologica. ,,A intelege natura inseamna a intelege viitorul, dar a face ceva pentru salvarea naturii atat de amenintata astazi, inseamna a contribui la fericirea omenirii" ( academician A. Pora).
Spatiile verzi constituie o ambianta deosebit de favorabila pentru practicarea a numeroase activitati recreative. Insasi trecerea printr-o zona verde intravilana provoaca sentimente contrastante cu cele inregistrate atunci cand traverseaza peisaje urbane in care predomina constructiile iar crearea de noi zone verzi, protejarea, conservarea si extinderea celor existente, reprezinta un mijloc important de combatere a actiunii factorilor poluanti, si de ameliorare a mediului de viata al oamenilor. 
Aceste zone de verdeata au un rol ecologic esential fiind mari producatoare de oxigen necesar vietii si contribuie la reducerea poluarii fizice, chimice si microbiene, prin crearea unui microclimat favorabil, actionand direct asupra valorilor extreme ale diferitilor factori de mediu (temperatura, vant, umiditate atmosferica), ele contribuie la imbunatatirea calitatii vietii omului prin realizarea mediului si cadrului favorabil recrearii publice sau private in aer liber, prin imbunatatirea si infrumusetarea mediului antropic (localitati, unitati industriale) in care omul traieste si munceste, influentand pozitiv starea psihica si fizica a acestuia. Unele spatii verzi au o importanta stiintifica deosebita (gradini botanice, gradini zoologice, rezervatii, parcuri nationale) sau o importanta culturala (gradini istorice, gradini-muzeu, gradini expozitionale).
Din perspectiva ecologica, spatiile verzi urbane sunt un adevarat moderator al impactului activitatilor umane asupra mediului inconjurator avand o contributie importanta la epurarea chimica a atmosferei. Prin procesul de fotosinteza, plantele consuma dioxid de carbon si elibereaza oxigen, constituind, astfel, alaturi de planctonul din oceane, principalele surse de oxigen ale planetei. 
Studiile actuale arata ca un hectar de padure produce, in medie, 10 t de oxigen pe an si consuma 14 t CO2, iar in decursul unei zile, o suprafata foliara de 25 m2 furnizeaza necesarul de oxigen pentru o persoana. Pe langa epurarea chimica a atmosferei, ce mentine bilantul zi-noapte in favoarea productiei de oxigen, vegetatia realizeaza si o epurare fizica a acesteia prin retinerea prafului si pulberilor. Rezultatele cercetarilor stiintifice pun in evidenta faptul ca ,,o peluza de iarba retine de 3- 6 ori mai mult praf decat o suprafata nuda, iar un arbore matur retine de 10 ori mai multe impuritati decat o peluza de marimea proiectiei coroanei acestuia pe sol" In paralel cu epurarea chimica si fizica a atmosferei, vegetatia realizeaza si o epurare bacteriologica a acesteia, distrugand o buna parte din microorganisme prin procesul de degajare a oxigenului si ozonului, indeosebi de catre conifere, si nu numai. 
CAPITOLUL I
ELEMENTE TEORETICE PRIVIND SPATIILE VERZI
Spatiile verzi constituie o ambianta deosebit de favorabila pentru practicarea a numeroase activitati recreative. Insasi trecerea printr-o zona verde intravilana provoaca sentimente contrastante cu cele inregistrate atunci cand traverseaza peisaje urbane in care predomina constructiile.
Clasificarea si amenajarea spatiilor verzi se face in raport cu criteriul de amplasare si de folosinta iar zonele necesare odihnei si recreari se amplaseaza in locuri care prezinta cele mai avantajoase elemente naturale si care permit dezvoltarea normala a plantatiilor conform destinatiei terenurilor.
I.1 Spatiile verzi urbane 
Termenul de spatiu verde este inscris in cadrul Legii nr. 24 din 15 ianuarie 2007 (legea privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi urbane) ca zona verde in cadrul oraselor si municipiilor, definita ca o retea mozaicata sau un sistem de ecosisteme seminaturale, al carei specific este determinat de vegetatie (lemnoasa, arborescenta, arbustiva, floricola si erbacee). 
O alta definitie prezinta spatiul verde ca o zona verde ce consta din teritorii ce au o valoare semnificativa de patrimoniu natural si care necesita protectie si/sau ecosisteme de o biodiversitate unica, amenintate de poluare, ca si coridoare ce leaga ,,insule" protejate izolate. 
Daca in trecut spatii verzi erau numai in curtile diferitelor locuinte mai rasarite, odata cu cresterea densitatii populatiei umane si realizarea locuintelor supraetajate, s-a impus necesitatea pastrarii si realizarii constiente a unor suprafete verzi tot mai mari in orase (Godeanu, Paraschiv, 2005). In prezent urbanistii apreciaza ca un oras, cu cat este mai mare, cu atat are nevoie de spatii verzi mai mari per locuitor, acestea avand influenta asupra zonei invecinate pe distante diferite in functie de tipul si marimea spatiului verde.


Fisiere în arhivă (1):

  • Amenajarea unei zone verzi in Curtea de Arges.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Bleahu, M., 2004 -  Arca lui Noe in secolul XXI, Ariile protejate si protectia naturii -  Editura National, Bucuresti;
Condurateanu-Fesci, Simona, Ionescu, Marina, 1994 - Gradinile si parcurile terrei, Editura Albatros, Bucuresti;
Condurateanu-Fesci, Simona, Sava, Daciana, 2005 - Studiu privind speciile de arbori si arbusti rezistenti la conditiile de mediu si microclimat caracteristice Zonei Muntenia -  Contract nr.111/18.11 2005 realizat cu SC ASTER Consulting SRL, Bucuresti 
Donita, N., Cocioaba, S., D., 2007 -  Fitocenologie Integrata si Vegetatia Romaniei -  Editura PRINTECH, Bucuresti; 
Florincescu, Adriana, 1999 -  Arhitectura peisajului -  Editura Divga, Cluj-Napoca; 
Godeanu, S.P., 2004 -  Ecotehnie (ed. 2-a) - Editura Bucura Mond, Bucuresti; 
Godeanu, S.P., Paraschiv, Gabriela, 2005 -  Compendiu de lucrari in ecologie aplicata -  Editura Bucura Mond, Bucuresti;
Iliescu, Ana-Felicia, 1998 -  Arboricultura ornamentala -  Editura Ceres, Bucuresti;
Iliescu, Ana-Felicia, 2005 -  Cultura arborilor si arbustilor ornamentali -  Editura Ceres, Bucuresti;
Muja, S., 1994 -  Dezvoltarea spatiilor verzi in sprijinul conservarii mediului inconjurator in Romania -  Editura Ceres, Bucuresti;
Negrutiu, Filofteia, 1980 -  Spatii verzi -  Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti; 
Negulescu, E., Savulescu, Al., 1965 -  Dendrologie, Editura Agro-Silvica, Bucuresti;
Patrascoiu, N., 1972 -  Arhitectura ornamentala si arhitectura peisagera -  Editura Didactica si Pedagogica, Bucurest;i 
Petrides, G., 1988 -  A field guide to Eastern trees -  Houghton Mifflin Co., New York;
Pop I., Lungu, Lucia, Hodisan, I., Cristurean, I., Mititelu, D., Mihai, Gh., 1983 -  Botanica sistematica, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti; 
Radu, L., 1965 -  Urbanismul -  Editura Tehnica, Bucuresti; 
- ** Hotararea de Guvern nr. 525 din 27 iunie 1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism si completata prin H.G. nr. 855/2001; 
- ** Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 606 din 13/07/2006;
- ** http://earth.google.com
- ** http://www.esri.com


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!