Aminoacizi

Cuprins licenta Cum descarc?

I. Aminoacizii-unitati structurale de baza ale proteinelor.
I.1. Definitie,structura chimica,raspandire in natura. 1
I.2. Proprietatile aminoacizilor . 11
I.2.1. Izomerie optica . 11
I.2.2. Proprietatile fizice ale aminoacizilor . 12
I.2.3. Proprietatile chimice ale aminoacizilor . 12
I.3. Determinarea aminoacizilor din amestecuri . 24
I.3.1. Hidroliza peptidelor si proteinelor . 24
I.3.2. Separarea aminoacizilor prin cromatografie . 24
I.3.3. Derivatizarea . 27
I.3.4. Separarea aminoacizilor prin electroforeza . 30
I.3.5. Metode microbiologice . 30
I.3.6. Metodele marcarii cu izotopi radioactivi . 30 
IIAminoacizii-materii prime ale proteinelor
II.1. Notiuni generale . 31
II.2. Sinteza chimica a peptidelor . 32
II.3. Peptide naturale . 37
II.3.1. Dipeptide . 37
II.3.2. Tripeptide . 37
II.3.3. Polipeptide naturale . 39
II.3.4. Polipeptide naturale ciclice . 40
III.Metabolismul aminoacizilor
III.1. Biosinteza aminoacizilor . 41
III.1.1. Biosinteza aminoacizilor din compusi organici . 41
III.1.1.1.Reducerea azotului molecular . 41
III.1.1.2.Transformarea nitratului in amoniac . 43
III.1.1.3.Includerea amoniacului in aminoacizi si proteine . 45
III.1.2. Biosinteza din alti compusi bioorganici . 48 
III.1.2.1.Biosinteza glicocolului . 48
III.1.2.2.Biosinteza alaninei . 49
III.2. Catabolismul aminoacizilor . 51
III.2.1. Dezaminarea aminoacizilor . 51
III.2.2. Decarboxilarea aminoacizilor . 55
III.2.3. Transaminarea aminoacizilor . 56
III.2.4. Transamidinarea si transmetilarea aminoacizilor . 59
III.3. Produsi finali ai metabolismului aminoacizilor . 60
III.3.1. Biosinteza alcaloizilor . 60


Extras din licenta Cum descarc?

I.1. Definitie, structura chimica, raspandire in natura
Aminoacizii sunt compusi organici cu functiune mixta (contin in molecula o grupare amino -NH2 si o grupare carboxilica -COOH) si reprezinta unitatile structurale de baza ale proteinelor. Din cei aproximativ 200 de aminoacizi cunoscuti in prezent, un numar de 20 sunt proteinogeni, adica intra in mod curent in structura proteinelor. Din punct de vedere structural, aminoacizii proteinogeni sunt ?-aminoacizi si au formula generala:
R-CH-COOH 
l
m,
Radicalul R poate fi alifatic, aromatic sau heterociclic. in functie de natura acestui radical, aminoacizii se clasifica in 7 clase.
1.Acizi monoamino-monocarboxilici. Din aceasta clasa fac parte 5 aminoacizi proteinogeni cu catena normala sau ramificata: glicina (glicocolul), alanina, valina, leucina si izoleucina:
Glicocolul (glicina) este acidul aminoacetic si este un aminoacid neesential. A fost izolat prima data din gelatina, iar denumirea sa deriva de la gustul sau dulce, precum si de la faptul ca a fost identificat in gelatina (?????? = dulce, ????? = clei). Ponderea sa este foarte mare in gelatina (aproximativ 25%) si fibroina (peste 40% din totalul aminoacizilor). Sub forma amidei sale, glicocolul intra in compozitia ocitocinei si vasopresinei. In afara de rolul sau de aminoacid proteinogen, glicocolul indeplineste o importanta functie de precursor al unor substante biologic active precum bazele azotate purinice, porfirinele, creatina etc. si intra in structura glutationului, o coenzima alifatica implicata in diferite procese de oxido-reducere enzimatica precum si a acizilor biliari. Glicina mai indeplineste un foarte important rol in procesele de detoxifiere ce au loc la nivel hepatic datorita capacitatii sale de a se conjuga cu unii produsi metabolici toxici (acid benzoic, acid nicotinic s.a.). in urma procesului de condensare cu glicocolul, acidul benzoic este eliminat din organismul animal sub forma de benzoil-glicina (acid hipuric):
?-Alanina (care este acidul ?-aminopropionic) este un aminoacid neesential foarte larg raspandit in majoritatea proteinelor naturale. A fost izolata prima data in 1888 din hidrolizatele de fibroina (proteina din matasea naturala). In diferite alge, precum si in frunzele de tutun, ?-alanina a fost identificata si in stare libera. Datorita capacitatii radicalului sau hidrocarbonat de a da interactiuni hidrofobe, ?-alanina joaca un rol important in organizarea structurala a proteinelor. 
Valina (acidul ?-aminoizovalerianic) este un aminoacid neesential ce intra in structura multor proteine microbiene, vegetale si animale. A fost obtinuta prima data in 1879 din extractele de pancreas. Intra in compozitia majoritatii proteinelor native dar in cantitati relativ mici. Valina se intalneste in natura si sub forma izomerului D. Sub aceasta forma ea intra, de exemplu, in structura unor antibiotice (gramicidine, actinomicina etc.).
Leucina (acid ?-amino-?-metilvalerianic, sau ?-amino-izo-capronic) a fost izolata prima data in 1819 din hidrolizatele de cazeina si este un aminoacid neesential foarte raspandit in unele proteine cum ar fi hemoglobina din sange, zeina din boabele de porumb etc.
Izoleucina (acid ?-amino-?-metilvalerianic) este de fapt un izomer al leucinei. Ea a fost izolata prima data in 1904 din melasa de sfecla de zahar, iar mai tarziu din fibrina, albusul de ou etc. Este un aminoacid neesential ce intra in structura proteinelor in cantitati mult mai mici decat leucina. In cantitati ceva mai crescute, izoleucina se intalneste in ovalbumina si in proteinele din tesutul muscular.
2.Hidroxiaminoacizii sunt aminoacizi ce contin in molecula lor, in afara grupelor -NH2 si -COOH si o grupare alcoolica. Dintre aminoacizii proteinogeni, in aceasta grupa intra serina si treonina.
Serina (acidul ?-amino-?-hidroxi-propionic) este, de asemenea, un aminoacid neesential foarte raspandit in natura unde se intalneste in majoritatea proteinelor. Cantitatile cele mai mari se gasesc in cazeina din lapte, fibrina din
sange, fibroina din matasea de Bombix mori etc. A fost izolata prima data din unele hidrolizate proteice in 1865, fiind ulterior sintetizata si pe cale chimica. Serina se intalneste in majoritatea glicoproteinelor unde serveste la legarea resturilor oligozaharidice de catenele polipeptidice. Serina joaca un rol extrem de important pentru mecanismul de actiune al asa-numitelor serin-proteinaze si al altor hidrolaze unde se intalneste sub forma


Fisiere in arhiva (1):

  • Aminoacizi.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!