Amnistia si Gratierea

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Capitolul I. Consideratii generale privind cauzele care inlatura raspunderea penala sau consecintele condamnarii.1
?1.Notiuni generale privind modalitatile de eliberare de raspundere penala.1-3
?2.Conceptul de cauze care inlatura raspunderea penala.3-4
?3.Aparitia si evolutia cauzelor care inlatura raspunderea penala.4-8
Capitolul II. Amnistia.9
?1.Notiune, natura juridica si caractere.9-11
?2.Obiectul amnistiei.11-17
?3.Tipurile amnistiei.17-20
?4.Efectele amnistiei.20
?4.1.Efectele amnistiei antecondamnatorii.20-25
?4.2.Efectele amnistiei postcondamnatorii.25-29
?4.3.Limitele efectelor amnistiei.29-32
?5.Asemanari si deosebiri intre amnistia improprie si reabilitare. 32-33
Capitolul III. Gratierea.34
?1.Notiune, natura juridica si caractere.34-38
?2.Obiectul gratierii.38-43
?3.Tipurile gratierii.43-48
?4.Efectele gratierii.48-50
?4.1.Efectele gratierii neconditionate.50-54
?4.2.Efectele gratierii asupra pedepselor accesorii.54-57
?4.3.Efectele gratierii asupra despagubirilor civile.58
?5. Revocarea gratierii.58-59
Capitolul IV. Impacarea.60
?1.Notiune si caracterizare.60-64
?2.Stingerea antecedentelor penale.64-70
Incheiere
Bibliografie.71-76


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Actualitatea temei investigate. Societatea romaneasca a suferit in 1992 transformari politice, sociale si economice care au avut consecinte vizibile, chiar dramatice in unele dimensiuni si realitati sociale. Transformarile la nivel macrosocial au influentat si determinat modificari diferite atit la nivelul grupurilor sociale, cit si la nivelul destinelor individuale.
Democratizarea societatii, ca proces, se produce lent si dificil, iar participarea oamenilor la schimbarea sociala se dovedeste a fi o atitudine cu carente in componenta sa comportamentala. Fenomene negative au dezvoltat amplificari, diversitati in expresia lor cotidiana si au antrenat disfunctionalitati si diminuari ale autoritatii, atit in spatiul public-institutii, organizatii, cit si in cel privat - familii, cupluri, relatii interpersonale.
Societatea civila, definita si functionind confuz, ca si tesutul social vatamat se construieste cu dificultati. Structurile guvernamentale invata sa colaboreze cu cele neguvernamentale, parteneriate institutionale se creeaza in efortul de a se consolida atat individual cit si ca un intreg sistem bine structurat (complex) si rationalizat.
Tema abordata in prezenta lucrare a fost si reprezinta si pina in prezent o modaliatate inovativa pentru unele categorii de oameni , in sens directiv, si unul adoptiv si racordabil societatii, dupa utilitatea acestuia, pentru categoria de elita a puterii din stat. Amnistia si gratierea fac parte din categoria cuzelor care inlatura raspunderea penala sau consecintele condamnarii, alaturi de reabilitarea judecatoreasca, impacare, etc
Orientarea noastra pentru cercetarea acestei institutii isi poate gasi explicatia in complexitatea problemelor pe care le ridica institutia amnistiei si gratierii, multitudinea de pareri, controverse care s-au exprimat, solutiile contradictorii pronuntate in activitatea judiciara, ca si varietatea perspectivelor din care poate fi examinata aceasta tema.
Problematica teoretica si de practica judiciara a temei abordate a impus o documentare temeinica, valorificarea exhaustiva a surselor de informare a RM, doctrina, legislatia si jurisprudenta din alte tari.
Apare o necesitate reala de a sistematiza intregul potential teoretic si practic la tema cercetata, fiindca aceasta tema dupa parerea noastra este una dintre cele mai actuale, in conditiile sporirii luptei pentru dreptate, care si-a gasit realizarea ei, mai ales ca epicentrul atentiei este insasi omul, drepturile si libertatile sale, demnitatea si onoarea lui.
Teza de licenta este structurata in 4 capitole, fiecare capitol cuprinzand mai multe sectiuni si subsectiuni in functie de complexitatea tematicii supusa dezbaterii din punct de vedere teoretic si practic.
Scopul si sarcinile lucrarii. Sarcina cercetarii acestei teze de licenta este de a cerceta temeiurile teoretice si problemele practice la emiterea actelor de amnistie si gratiere in orice faza a procesului penal.
Merita de mentionat faptul ca, intr-un stat democratic toate actelor de amnistie si gratiere corespund necesitatilor si intereselor societatii in intregime. Acestea sustin modele sociale utile ale comportarii cetatenilor, precum si aduc la cunostinta tuturor normele si recomandarile juridice.
Din aceste motive studierea institutiilor date se considera o sarcina importanta si actuala, fiindca drepturile si libertatile omului nu determina doar continutul si sensul oranduirii politice anumite, dar si cheama sa schimbe omul dintr-un observator pasiv intr-un participant activ la toate evenimentele si activitatile care se petrec in lume cu toate ca a incalcat legea dar merita intr-adevar sa fie liberat de raspundere penala.
In procesul de cercetare s-au examinat urmatoarele sarcini:
- determinarea notiunii si depistarea esentei felurilor de cauze care inlatura raspunderea penala sau consecintele condamnarii;
- prezentare rolului amnistiei si gratierii in conditiile existentei noilor feluri de cauze de liberare de raspundere penala;
- definirea scopurilor si sarcinilor institutiilor abordate in prezenta lucrare;
- definirea si identificarea principalelor trasaturi ale amnistiei si gratierii, laturile pozitive si negative ale acestora;
- indicarea temeiurilor de emitere a actelor de liberare de raspundere penala, motivele, care contribuie la aceasta, precum si tendintele practicii;
- elaborarea unui complex de propuneri, necesare pentru non-evitarea stringentei la aplicarea actelor de ,,iertare? lacunele existente fara spicuitati in actualul cod de procedura penala a Republicii Moldova.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amnistia si Gratierea.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!