Analgezice opioide și antagoniști

Cuprins licență

Argument .. .1
Introducere . . ..2
I. Analgezicele opioide si antagonistii. Generalitati .. ...4
II. Agonistii receptorilor opiozi .. . .5
II. 1. Morfina . .5
II. 2. Hidromorfona .. 16
II. 3. Heroina ...16
II. 4. Metadona 16
II. 5. Petidina . ..17
II. 6. Codeina . ..18
II. 7. Fentanil ...19
III. Agonistii antagonisti ai receptorilor opiozi . 20
III. 1. Pentazocina . ...20
III. 2. Nalorfina . ...21
IV. Antagonistii receptorilor opiozi
IV.1. Naloxona .22
IV.2. Naltrexona ..22
V. Alti opioizi ..24
VI. Aspecte generale ale toxicomaniei si dependentei .. . 25
VII. Medicamente prevazute de Nomenclator .40
Concluzii
ANEXE


Extras din licență

ARGUMENT
"Please, do not make us suffer any more... - Va rog, nu ne mai faceti sa suferim mai mult..." Aceste cuvinte, pronuntate de o femeie suferinda, sleita de puteri, aflata in culmea deznadejdii, nu au mai putut avea intonatia, ce se exprima prin semnul strigarii la sfarsitul propozitiei. Mai degraba, era o ruga catre Cer, caci a te ruga oamenilor nu mai avea sens...Anual, un numar foarte mare de persoane trec prin aceleasi chinuri infernale, ,,beneficiind" de ,,posibilitatile" si ,,oferta generoasa" in a utiliza analgezicele opioide pentru tratamentul durerii, stipulate in cadrul legal national.Dreptul de a nu fi supus torturii, tratamentului inuman, crud si degradant, este unul fundamental Omului, recunoscut si promovat de toate asociatiile internationale.
Cand pacientii vin cu durerea lor, ei acorda , farmacistilor si asistentilor de farmacie , o ocazie minunata -posibilitatea de a-i asculta si intelege cum aceasta suferinta fizica le afecteaza viata. Dansii, de fapt, ne pun la incercare ambitia profesionala de a le gasi, in labirintul clinic, cauzele exacte ale durerii, si, in cele din urma, modalitatea de a le prescrie tratamentul: fie ca e medicamentos sau, eventual, ca e un sfat util despre un mod nou de viata. Sfarsitul secolului XX a fost foarte prielnic in deschiderea noilor orizonturi in domeniul managementului durerii. Pe langa performantele stiintei, o suflare de aer proaspat a adus-o schimbarea radicala a mentalitatii si atitudinii fata de pacientul suferind de durere. Posibilitatea calmarii eficiente si durabile a durerii si suferintei a depasit demult limitele stiintifice si medicale, fiind determinata (si, totodata, limitata) astazi in proportie de 80% de aspecte de organizare si prevederi legislative.
Fie ca este vorba de durere acuta sau de cea cronica, indiferent de caracteristicile sale particulare sau de fondul patologic pe care survine, tratamentul durerii este adesea complex si multidisciplinar, incluzand atat metode farmacologice cat si nonfarmacologice si fiziologice.Metodele farmacologice sunt reprezentate in principal de administrarea analgezicelor narcotice (opioide) si antiinflamatoare. Plecand de la aceste argumente mi-am ales ca proiect de absolvire tema " Analgezice opiode si antagonisti".
INTRODUCERE
Farmacologia, din punct de vedere etimologic, provine de la cuvintele farmacon = medicament si logos = discurs, stiinta. Deci s-ar putea spune ca farmacologia este stiinta care studiaza medicamentele.
Se accepta in general ca medicamentul este o substanta (uneori o asociatie de substante) utilizata pentru profilaxia, tratamentul sau diagnosticul bolilor.
Evolutia actuala a cunostintelor arata indubitabil ca medicamentele nu produc functii noi in organism. Ele fac altceva decat sa influenteze functiile preexistente. Uneori le modifica din domeniile fiziopatologicului catre domeniul fiziologicului, contribuind in acest fel la ameliorarea sau vindecarea bolilor si imbolnavirilor. Alteori le modifica invers, producand reactii adverse si efecte nedorite.
Idealul medicinei nu consta doar in depistarea si tratarea afectiunilor, ci si in prevenirea aparitiei lor, suprimand de la radacina cauzele si conditiile care le provoaca. Inainte, cunostiintele limitate ne obligau sa vedem centrul de greutate al invatamantului medical in patologie, in studiul larg al maladiilor precum si in combaterea lor, in loc sa tindem spre realizarea conditiilor ideale pentru conservarea si intretinerea sanatatii.
Viata si dezvoltarea organismului sunt strans legate in mediul inconjurator, de conditiile muncii precum si de felul de trai. Aici, numarul deviatiilor si variatiilor posibile sunt mari si nu este usor a prevedea cu exactitate toate aspectele lor. Aceste variatii se refera atat in starea normala a organismului, cat si in starea patologica.
Astfel, in fata medicului apare o problema destul de complicata.
In timpul studierii proceselor care se produc in organismul uman, el trebuie sa tina seama de toti factorii inconjuratori si de toate consecintele posibile.
Organismul uman, izolat de mediul extern si de conditiile inconjuratoare care exercita diferite influente asupra lui, nu poate fi considerat obiect de studiu.
Cunoasterea problemelor generale privind efectele medicamentelor, locul si mecanismul lor de actiune, are o importanta fundamentala pentru o terapeutica rationala.
Progresele inregistrate de stiinta de-a lungul secolelor, au creat produse pe cale chimica -  initial avand la baza principii active din plante -  ulterior calea de sinteza a amplificat infinit posibilitatile de lupta cu boala.
Farmacologia este o stiinta moderna care face legatura intre fiziologic, biochimie, fiziopatologie si terapeutica, avand un caracter practic, aplicativ foarte important.
Farmacologia are mai multe ramuri, dintre care cele mai importante pentru practica medicala sunt:
-  Farmacocinetica -  care studiaza transformarile suferite de medicamente in organism, de la administrare si pana la eliminarea lor.
-  Farmacodinamia -  care studiaza actiunile si mecanismele de actiune ale medicamentelor asupra organismului normal si patologic.
-  Farmacotoxicologia -  care studiaza efectele adverse ale medicamentului.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analgezice opioide si antagonisti.doc

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. V. Stroescu, Bazele tehnologice ale practicii medicale, Editia aVIa, Editura Medicala Bucuresti ,1998.
2. Cristea A.N, Farmacologie, Ed.Medicala, Bucuresti, 2002.
3. Dobrescu D., Farmacoterapie Practica, vol I si II, Ed.Medicala, Bucuresti,1989.
4. Constantinidi M, Panoiu L.,MarinescuY, Farmacologie, Ed.Universul, Bucuresti, 2003.
5. I.Fulga, Farmacologie, Ed.Medicala , Bucuresti, 2006.
6. Memomed 2010, Ed.Minesan, Bucuresti , 2010.
7. Memomed 2011, Ed.Minesan, Bucuresti , 2011.
8. Agenda medicala 2010, Ed.Medicala, Bucuresti, 2010.
9. Agenda medicala 2011, Ed.Medicala, Bucuresti, 2011


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!