Analiza a Contabilitatii Retribuirii Muncii la Intreprinderile de pe Teritoriul Republicii Moldova

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei. In conditiile economiei de piata, contabilitatea este chemata sa asigure cu informatie obiectiva si veridica, continuta in rapoartele financiare ale intreprinderilor, toate grupele de utilizatori, cum sint proprietarii si angajatii intreprinderilor, investitorii si creditorii, actionarii, bursele de valori, serviciul fiscal si alte organe de stat, structurile de pronosticare a dezvoltarii economiei.
Contabilitatea reprezinta un sistem informational utilizat pentru cuantificarea, prelucrarea si transmiterea informatiilor utile in procesul de luare a deciziilor economice.
Datoriile reprezinta "destinatii viitoare probabile ale beneficiilor economice, rezultand din obligatiile actuale ale unei anumite entitati de a transfera bunuri sau de a presta servicii altor entitati in viitor, generate de operatiuni sau evenimente din trecut. Printre acestea se numara: datorii ale intreprinderii, sume datorate furnizorilor pentru bunuri sau servicii achizitionate pe credit, sume imprumutate adica sume datorate bancilor in urma unor credite de rambursat, drepturi salariale datorate angajatilor, impozite datorate statului si servicii ce urmeaza a fi prestate. Ca obligatii, datoriile reprezinta drepturi recunoscute prin lege. Cu alte cuvinte, legea da creditorilor dreptul de a cere vinzarea activelor companii daca aceasta nu reuseste sa-si achite datoriile. Creditorii au prioritate in fata proprietarilor si trebuie achitati complet inaintea recompensarii acestora din urma chiar daca stingerea unei datorii consuma toate activele unei intreprinderi." 
Scopul acestei teze de licenta este sa examinam metodica de contabilizare retribuirii muncii si decontarilor cu personalul conform prevederilor principale ale noului sistem contabil, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1998 in conformitate cu Hotarirea Guvernului Republicii Moldova "Cu privire la reforma contabilitatii" numarul 1187 din 24 decembrie 1997.
Obiectivele dupa care m-am condus in timpul studierii temei alese au fost : 
- Caracterizarea si clasificarea salariului;
- prezentarea formelor de efectuare a decontarilor cu personalul;
- inregistrarea operatiunilor legate de contabilitatea salariului, decontarilor cu bugetul si decontarilor cu fondatorii;
- prezentarea principalelor conturi in care se tine evidenta privind datoriile calculate. 
In acest context, tema prezentei lucrari de licenta se dovedeste oportuna, deoarece pe o directie de studiu de un apreciabil interes teoretic si, indeosebi pragmatic.
Scopul lucrarii consta in studierea, cercetarea si evidentierea metodelor de evaluare si analiza a contabilitatii retribuirii muncii la intreprinderile de pe teritoriul Republicii Moldova.
Sarcinile tezei au determinat structura ei logica. In baza scopului lucrarii autorul a elaborat urmatoarea structura a tezei, care consta din: introducere, trei capitole, concluzii, bibliografie, anexe. Primul capitol contine trei paragrafe, al doilea capitol contine trei paragrafe si al treilea capitol trei paragrafe. 
In Introducere se expune in linii generale continutul principal al tezei, se argumenteaza actualitatea temei, se descriu scopul si obiectivele tezei in procesul elaborarii prezentei teze anuale. De asemenea se prezinta caracteristica unitatii economice in baza careia a fost elaborata teza. 
In capitolul intii se vor da notiunile generale privind munca si salariu, inclusiv reglementarea actelor normative si legislative privind retribuirea muncii, componenta caracteristica si clasificarea datoriilor fata de personal.. Se vor anunta schimbarile efectuate in legislatie cu privire la asigurarile sociale de stat pentru anul 2008. 
Capitolul doi va prezenta contabilitatea retinerilor din salariu platile acestora,decontarile cu personalul privind alte operatiuni perfectarea documentara si contabilitatea decontarilor cu personalul privind retribirea muncii.
In capitolul trei este analiza economica a retribuirii muncii si utilizarii fondului de salariu
Precizarile si reconsiderarile de rigoare sunt dictate de o serie de obiective privind reflectarea operatiilor aferente si perfectarea documentatiei acestora la intreprinderea ,,IM Jomiro Ion Nicolae SRL".
Odata cu trecerea la economia de piata agentii economici au devenit liberi in organizarea si derularea activitatilor lor. Dar libertatea economica a adus cu ea riscul si incertitudinea.
Obiectul cercetarii are un caracter multilateral si cuprinde aspectele teoretice, metodice si aplicative. Metodologia de analiza a contabilitatii prezentata in cadrul lucrarii este valorificata practic pe exemplul ,,IM Jomiro Ion Nicolae SRL".
Metodologia de analiza a contabilitatii prezentata in cadrul lucrarii este valorificata practic pe exemplul ,,IM Jomiro Ion Nicolae SRL". 
Intreprinderea analizata activeaza pe baza documentelor: Certificat de Inregistrare (anexa1 ) si Licenta (anexa 2 ). 
Intrprinderea activeaza in domeniul de producere a foliilor din politilena exponata.
CAPITOLUL I.NOTIUNI PRIVIND MUNCA SI SALARIU, FORMELE SI SISTEMELE DE SALARIZARE SI SARCINILE CONTABILITATII RETRIBUIRII MUNCII .
1.1. Notiuni privind munca si salariu
Astazi, in conditiile economiei de piata, s-a ajuns la concluzia ca notiunea de ,,munca" in combinare cu ceilalti factori de productie ,,capitalul" si natura, are o insemnatate deosebita. 
Munca este activitatea constienta si voluntara a omului depusa spre a produce bunuri. Astfel munca este creatoare de valoare, dar ea insasi nu are nici valoare si nici pret. De aici rezulta ca pe piata muncii muncitorul vinde intreprinzatorului nu munca, ci forta de a munci.Deci pretul muncii muncitorului reprezinta salariul, care conform lui Turgot si Quesnay, reprezinta suma care asigura strictul necesar pentru existenta si intretinerea familiei sale. In desfasurarea procesului de productie un rol important il joaca forta de munca care cu ajutorul uneltelor de munca actioneaza asupra obiectelor muncii in vederea transformarii in bunuri materiale.Salariu este ori ce recompensa sau castig evaluat in bani, platit angajatilor de catre angajator sau de organul imputernicit de acesta, temeiul contractului individual de munca, pentru munca executata sau ce urmeaza a fi executata. Una dintre cele mai mari cheltuieli inregistrate de majoritatea companiilor reprezinta cheltuielile privind salariu si taxele si impozite la acestea sume. Termenul de salariu provine din latinescul salarium, care desemna, la origine, ratia de sare (sale) alocata unui soldat. Ulterior, el a fost utilizat pentru a denumi pretul platit cetatenilor liberi care indeplineau diverse activitati in folosul altor persoane.In afara de salariu, se mai utilizeaza termenii de retribuire a mincii, de asemenea de origine latina, precum si cel de indemnizatie, echivalent al remunerarii demnitarilor alesi ori numiti si a magistratilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza a Contabilitatii Retribuirii Muncii la Intreprinderile de pe Teritoriul Republicii Moldova.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!