Analiza asupra functionarii unei microretele

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Conceptul de "microgrid", in traducere ad literam inseamna microretea electrica. Aceste microretele cu comanda automata exista de mai multe decenii acolo unde conditiile tehnologice si economice ale unei anumite zone nu permit conectarea consumatorilor la reteaua principala de electricitate a comunitatii. Datorita flexibilitatii si a costurilor competitive, principala resursa energetica pentru aceste microretele este reprezentata de combustibilii fosili, dar in acelasi timp noile tehnologii din domeniul energiilor regenerabile si politicile dure de promovare a acestui domeniu au facut ca interesul pentru aceste noi tehnologii sa fie in crestere.
In Europa si in intreaga lume multe state si-au stabilit tinte bine gandite si termene realiste in care un anumit procent din productia de energie a unei tari sa provina doar din surse regenerabile de energie. Din grupul acestor tari, putem enumera Marea Britanie care are un procent tinta de 15% din totalul de energie produsa sa provina din surse regenerabile pana in anul 2016, Germania care promoveaza o politica mai agresiva care incurajeaza aceste tipuri de surse de energie si are ca tinta un procent de 25-30% pana in anul 2020, iar ulterior un procent de 50% pana in anul 2030.
In Statele Unite ale Americii, statul California are ca tinta propusa un procent de 33% din totalul de energie produsa sa provina din energii regenerabile pana in anul 2020. In Canada, provincia Ontario se aplica o serie de masuri economice pentru a incuraja investitiile efectuate in domeniul energiei regenerabile.
In cadrul Uniunii Europene, in anul 2009 se observa o crestere a investitiilor in domeniul energiilor verzi. Aproximativ 55% din noile capacitati de productie bazate pe energii regenerabile erau de exploatare a vantului (energie eoliana) si a soarelui (energie solara, fotovoltaica).
Pentru a putea integra aceste surse de energie in sistemul de distributie, trebuie indeplinite anumite cerinte de ordin tehnic si economic care se refera in special la siguranta in alimentarea consumatorilor, fiabilitatea instalatiilor existente si modul in care noile sisteme integrate pot afecta negativ sistemele deja existente.
Urmatoarele probleme pot include:
- reorganizarea zonelor unde cererea si oferta pentru energie este imprevizibila si introducerea rezervarii corespunzatoare
- asigurarea fiabilitatii si functionarea corecta din punct de vedere tehnic si economic pentru microretelele cu generare intermitenta in modul independent de functionare
- proiectarea unor sisteme de gestiune a cererii care permite clientilor sa reactioneze la nevoile retelei
- asigurarea unui mediu investitional care permite competitivitatea pe acest segment de piata si oferirea de stimulente care incurajeaza investitiile energetice de acest tip
- reproiectarea sistemelor de protectie ale retelelor care asigura circulatia bidirectionala de putere
- dezvoltarea de noi sisteme de control a tensiunii si a frecventei care sa completeze cresterea in numar a sistemelor de distributie bazate pe electronica de putere
- dezvoltarea pietei si a mecanismelor de control care sa permita integrarea acestor microretele in timp si intr-un mediu lipsit de orice fel de impediment tehnic sau economic
Microretelele reprezinta o alternativa interesanta care ofera solutii simple la problemele de integrare a surselor de energie distribuite in sistemele energetice nationale. In prezent, dezvoltarea acestui tip de retea se bazeaza pe cresterea fiabilitatii si securitatii prin regandirea sistemelor de protectie si control care asigura functionarea corecta si sigura a microretelelor atat daca fac parte dintr-un sistem mai mare de distributie cat si in cazul retelelor care functioneaza independent.
Capitolul 1
Conceptul de microretea
1.1. Definitii si generalitati
Acest concept a fost introdus ca o solutie pentru integrarea in conditii de siguranta a resurselor energetice distribuite si a sistemelor de stocare a energiei in cadrul retelelor electrice nationale si internationale. Aceste microretele reprezinta pentru sistemul national un simplu element ce raspunde la comenzile directe ale sistemului de control al retelei principale de energie electrica dintr-o anumita zona.
O definitie detaliata este inca in discutie, dar o microretea poate fi descrisa cel mai bine ca un sistem de generare distribuita combinat cu un sistem de stocare a energiei, acest sistem fiind conectat la sistemul de distributie principal printr-un punct de conexiune comuna.
Microretelele reprezinta in realitate insule lasate intentionat in diferite incinte si locatii unde se gasesc portiuni ce fac parte din sistemele locale de distributie a utilitatilor si unde se gaseste cel putin un grup producator de energie si sarcinile aferente acestuia. Unitatile producatoare pot fi de generare distribuita (DG - "Distributed Generation") sau de stocare distribuita (DS -"Distributed Storage") si in cele mai multe cazuri pot fi folosite concomitent pentru a furniza energie electrica catre microretea. Intr-o microretea, sursele de energie si sarcinile lor pot fi deconectate si reconectate la retea cu cele mai mici efecte pentru sarcinile locale deservite.
O microretea poate functiona atat in interconexiune cu alte retele cat si in mod independent. Aceasta poate comuta intre aceste doua stari in mod direct si independent de alte elemente de retea. In starea de interconectare, deficitul de energie poate fi negociat si primit din reteaua principala ("Main Grid") iar in cazul excesului de productie dintr-o microretea, aceasta poate fi debitata in sistemul principal si pot fi obtinute servicii auxiliare. In modul independent de functionare, puterea activa si reactiva generata in interiorul microretelei, incluzand si transferul temporar de putere catre unitatile de stocare trebuie sa fie mereu in echilibru cu cerintele locale de energie.
Pot exista potentiale beneficii pentru clienti in urma folosirii microretelelor de distributie, inclusiv imbunatatirea fiabilitatii sistemelor prin existenta posibilitatii de injectie de putere activa in portiunea insularizata din cadrul sistemului electroenergetic in timpul unei pene de curent sau rezolvarea problemelor referitoare la calitatea energiei electrice prin reducerea distorsiunilor armonice suportate de sarcina. Alt beneficiu direct al acestui tip de sistem este reprezentat de rezolvarea problemelor de supraincarcare a sistemuluielectroenergetic. Astfel, deconectand microreteaua si functionand in modul independent cu consumatorii ramanand conectati, reteaua principala inregistreaza o incarcare mai redusa si beneficiaza de timpul necesar rezolvarii unor probleme de mentenanta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza asupra functionarii unei microretele.pdf

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Olivares, D.E., Mehrizi-Sani, A., Etemadi, A.H., Canizares, C.A., Iravani, R., Kazerani, M., Hajimiragha, A.H., Gomis-Bellmunt, O., Saeedifard, M., Palma-Behnke, R., Jimenez-Estevez, G.A., Hatziargyriou, N.D., "Trends in Microgrid Control", IEEE Transactions on Smart Grid, Vol. 5, No. 4, pp. 1905-1919, July 2014.
2. Dimitrovski, A., King, Y.X.T., Tolbert, L., "Microgrid Protection and Control Technologies", DOE Microgrid Workshop, 2011, online:
http://e2rg.com/microgrid/protection-control_breakout1.pdf, accesat la data de 26 mai 2015 3. Lasseter, Robert, "The CERTS microgrid concept", White paper for Transmission Reliability Program, Office of Power Technologies, US Department of Energy , 2002, online: http://www.westernsunsystems.comorwww.gosolarcalifornia.org/research/notices/2002-05-02_WORKSHOP_SUPP.PDF, accesat la data de 27 mai 2015 4. Lidula, N. W. A., Rajapakse A. D., "Microgrids research: A review of experimental microgrids and test systems", Renewable and Sustainable Energy Reviews 15.1, pp. 186-202, 2011. 5. Majumder, R., "Some Aspects of Stability in Microgrids" , IEEE Transactions on Power Systems, Vol. 28, No. 3, pp. 3243-3252, Aug. 2013 6. ICMET Craiova, "Sistem adaptiv pentru asigurarea calitatii energiei, prin corectarea parametrilor electrici ai retelelor de joasa tensiune, integrabil in retelele Smart Grid - (Samgrid)", Raport stiintific si tehnic, 2015, online: http://www.icmet.ro/SAMGRID/pdf/Concluzii.pdf, accesat la data de 25 mai 2015 7. Tan, X., Qingmin, L., Wang, H., "Advances and trends of energy storage technology in microgrid", International Journal of Electrical Power & Energy Systems 44.1, pp. 179-191, 2013 8. Bayindir, R., "A Comprehensive Study on Microgrid Technology" International Journal of Renewable Energy Research (IJRER) 4.4, pp. 1094-1107, 2014 9. Kwasinski, A., "Grid-Microgrids Interconnection", EE 394J10 Distributed Technologies, 2012, online: http://users.ece.utexas.edu/~kwasinski/EE394J10_DG_Grid%20interconnection.ppt, accesat la data de 23 mai 2015 10. Kroposki, B., Basso, T., DeBlasio, R., "Microgrid standards and technologies", IEEE Power and Energy Society General Meeting - Conversion and Delivery of Electrical Energy in the 21st Century, pp.1-4, 20-24 July 2008 11. Zampieri, S., Bolognani, S., "Coordinated Control of distributed energy resources in the power distribution grid: The reactive power compensation", Universita' di Padova, 2012, online: http://hycon2-ad2-wks.sciencesconf.org/conference/hycon2-ad2-wks/pages/brussels_talk.pdf, accesat la data de 30 mai 2015 12. Hittinger, E, "Evaluating the value of batteries in microgrid electricity systems using an improved Energy Systems Model", Energy Conversion and Management 89, pp 458-472, 2014


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!