Analiza bugetului de stat al Romaniei in perioada 2012-2014

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea de fata trateaza, atat din punct de vedere teoretic, cat si aplicativ, evolutia si dinamica bugetului de stat din Romania, din perioada 2012-2014. Intervalul de timp analizat este marcat inca de riscuri si incertitudini, de tipare divergente de crestere economica, de reintensificarea tensiunilor geopolitice, de posibilitatea unei corectii dezordonate a dezechilibrelor pe plan international, precum si in contextul perspectivelor interne inca fragile ale principalilor indicatori macroeconomici. Lucrarea este structurata pe trei capitole, iar la finalul lucrarii se regasesc concluziile generate de prezentul studiu.
Capitolul I expune aspecte introductive privind bugetul de stat, precum notiuni teoretice referitoare la bugetul de stat, importanta acestuia in cadrul finantelor publice, modul in care se formeaza, indicatorii care stau la baza definirii lui, etc. 
In cadrul Capitolului II este realizata o prezentare detaliata a bugetului de stat al Romaniei in anul 2015, asa cum a fost aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2015. Capitolul II cuprinde o analiza a structurii veniturilor si cheltuielilor bugetului de stat pe 2015. 
In cadrul Capitolului III sunt analizati indicatorii bugetari ai Romaniei in perioada 2012-2014. In acest capitol, cu ajutorul graficelor, diagramelor si tabelelor este analizat bugetul de stat si sunt expuse evolutiile caracteristice perioadei analizate. In principal, prin aceasta analiza am avut in vedere evidentierea evolutiilor inregistrate in Romania, atat din punct de vedere al sumelor colectate prin bugetul de stat, cat si din punct de vedere al destinatiei acestor fonduri. 
Lucrarea de fata se incheie cu o expunere a concluziilor ce au fost determinate pe baza analizelor intreprinse in cadrul Capitolelor II si III, iar aici sunt expuse cele mai importante puncte ale studiului, precum si cele mai importante aspecte legate de deciziile ce trebuie luate in vederea combaterii efectelor cresterii datoriilor publice, a deficitului bugetar si a agravarii situatiei economice.
CAPITOLUL I
ASPECTE INTRODUCTIVE PRIVIND BUGETUL DE STAT
1.1. Notiunea de buget de stat
In doctrina franceza, Paul Leroy, in lucrarea intitulata ,,Tratat de stiinta finantelor", afirma ca ,,Un buget este un act de prevedere a veniturilor pe o perioada determinata, un tablou evalutiv si comparativ al veniturilor de implinit si al cheltuilelilor de efectuat". Din aceasta definitie, rezulta ca bugetul este un program, nu un act in sensul juridic. Rene Stourn a dat o alta definitie in 1891: ,,Bugetul este un act, conditionand aprobarea prealabila a veniturilor si cheltuielilor publice". Din aceasta definitie rezulta ca bugetul este un act, conditie fara de care nu este de conceputa efectuarea cheltuielilor publice.
Definitia franceza legala din 1921 spune ca: ,,Bugetul este actul prin care sunt prevazute si autorizate veniturile si cheltuielile anuale ale statului si diverselor servicii publice". Din definitie rezulta ca bugetul ar fi un act ce cuprinde venituri si cheltuieli ,,autorizate" ceea ce implica interventia unor organe de specialitate.
In opinia lui Adam Wagner din 1883 ,,bugetul este un plan alcatuit din cifre, intr-o ordine determinata, de obicei si tematic, privitor la iesirile si intrarile (cheltuileli si venituri) prealabile, in moneda sau valori monetare, care se pot produce in gestiunea economica a unui corp public pentru o perioada urmatoare (un an)". Autorul prezinta bugetul ca fiind un plan ce se refera la gestionarea banului public in folosul institutiilor publice.
Definitia romana legala din 1930 spune ca: ,,Bugetul este un act prin care sunt prevazute si prealabil aprobate veniturile si cheltuielile statului si ale altor servicii publice". Acestei definitii ii lipseste perioada pentru care se elaboreaza bugetul, fiind diferita de cea franceza, prin faptul ca in locul expresiei ,,autorizate" se foloseste expresia ,,se aproba", ceea ce conduce la concluzia ca este finalizat prin aportul organelor reprezentative ale statului fiind un act juridic.
Legislatia financiara publica actuala nu cuprinde nici o definitie a bugetului de stat. Literatura de specialitate s-a ocupat de aceasta problema, definind bugetul de stat ca fiind programul ce cuprinde veniturile si cheltuielile anuale destinate exercitarii functiilor statului si a altor servicii publice de interes national ce se aproba de catre Parlament si se adopta printr-o lege.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza bugetului de stat al Romaniei in perioada 2012-2014.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Bistriceanu Gheorghe D., Gheorghe H. Popescu , Bugetul de stat al Romaniei, Ed. Universitara, Bucuresti, 2007.
2. Cioponea Mariana-Cristina, ,,Veniturile si cheltuielile bugetare in contextul integrarii europene", Editura Fundatiei ROMANIA DE MAINE, Bucuresti, 2004.
3. Dascalu Elena-Doina, Sistemul bugetar din Romania, Editura "Didactica si Pedagogica", Bucuresti, 2007.
4. Dan Drosu Saguna. Drept financiar public, Editura All Beck, Bucuresti, 2005.
5. Danila Alexandra, Finante publice. Aplicatii, teste grila si studii de caz, Editura Sitech, Craiova, 2015.
6. Dobre Elena, Buget si trezorerie publica, Editura Ex Ponto, Constanta, 2002.
7. Dobre Elena, Munteanu Irena, Dobrescu Oana , Finantele publice. Notiuni de baza, studii de caz si teste de autoevaluare,Editura Muntenia,2004.
8. Filip Gheorghe, Finante Publice, Editura Sedcom Libris, Iasi, 2003.
9. Mosteanu Tatiana, Buget si trezorerie publica,Editia a III-a revizuita, Editura Universitara,2008.
10. Mosteanu Tatiana, Finante publice - Note de curs si aplicatii pentru seminar, Editia a III -a revizuita,Editura Universitara,2011.
11. Munteanu Irena, Moneda si operatiunile de credit. Notiuni teoretice si studii de caz, Editura Ex Ponto, Constata, 2008.
12. Negrea Alexandru, Finante publice, Editura Ex Ponto, Constanta, 2014.
13. Ristea Luminita,Trandafir Adina,Introducere in stiinta finantelor publice-Aspecte teoretice si studii de caz,Editura Muntenia,Constanta,2006.
14. Roman Daniela Lidia, Finante aplicate,vol. II ,Editura Economica,Bucuresti,2001.
15. Spatariu Elena Cerasela, Elemente teoretice de analiza economica financiara, Ed. Ex Ponto, Constanta, 2005.
16. Stroe Radu, Armean Dan, Finante, Editia a II-a, Editura ASE Bucuresti, 2004.
17. Vacarel Iulian si altii, Finante Publice, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2003.
18. Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, publicata in ,,Monitorul Oficial" al Romaniei, nr. 597, 2002.
19. Conturile anuale de executie a bugetului de stat al Romaniei, pe anii 2012-2014, Ministerul Finantelor Publice.
20. www.ase.ro
21. www.insse.ro
22. www.mfinante.ro
23. www.static.anaf.ro
24. www.univ-ovidius.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!