Analiza capitalurilor proprii și a eficienței utilizării lor

Cuprins licență

MOTIVATIA, IMPORTANTA SI METODOLOGIA CERCETARII 4
INTRODUCERE 7
CAPITOLUL 1: CAPITALURILE PROPRII ALE ENTITATII 9
1.1 CONCEPTUL SI STRUCTURA CAPITALURILOR PROPRII 9
1.2 SURSELE DE FINANTARE PROPRII 15
1.1 MODIFICAREA CAPITALULUI PROPRIU 21
CAPITOLUL 2: ANALIZA EFICIENTEI CAPITALURILOR PROPRII 25
2.1 RENTABILITATEA FINANCIARA A CAPITALURILOR PROPRII 25
2.2 RENTABILITATEA ECONOMICA 28
2.3 RISCUL FINANCIAR 33
2.4 COSTUL CAPITALULUI PROPRIU 35
CAPITOLUL 3: STUDIU COMPARATIV PRIVIND STRUCTURA FINANCIARA SI POLITICA DE INDATORARE A COMPANIILOR ELECTRICA SA SI TRANSELECTRICA SA 40
3.1 PREZENTAREA COMPANIILOR 40
3.1.1 TRANSELECTRICA 40
3.2 STRUCTURA FINANCIARA A COMPANIILOR 46
3.2.1 STRUCTURA DATORIILOR CURENTE 50
3.2.2 STRUCTURA DATORIILOR PE TERMEN LUNG 53
3.3 RENTABILITATEA FINANCIARA 56
3.4 RENTABILITATEA ECONOMICA 57
3.5 ANALIZA RISCULUI DE FALIMENT 58
CONCLUZII 60
BIBLIOGRAFIE: 62


Extras din licență

MOTIVATIA, IMPORTANTA SI METODOLOGIA CERCETARII 
Am ales aceasta tema, deoarece structura capitalurilor proprii si utilizarea eficientei lor a unei intreprinderi sunt doua aspecte foarte importante si necesare in ceea ce priveste valoarea unei intreprinderi si nu numai. De asemenea aceste notiuni au fost analizate de-a lungul timpului de o serie de specialisti care au evidentiat rolul acestora in maximizarea valorii intreprinderii. 
Astfel, pentru a realiza obiectivul primordial al fiecarui intreprinzator, maximizarea capitalului care a devenit sinonim cu maximizarea profitului sau, altfel spus, cu maximizarea bogatiei actionarilor, este nevoie sa se determine o structura financiara a capitalurilor proprii care sa ofere o rata de actualizare a costului de capital cea mai scazuta in vederea obtinerii valorii maxime a unei intreprinderi. Mai mult decat atat, un aspect important care trebuie luat in considerare este rentabilitatea financiara si economica a capitalurilor, respectiv costul capitalurilor proprii. 
Am ales aceasta tema pentru a putea intelege mai bine structura capitalurilor proprii a unei firme si cum se constituie capitalul. De asemenea, un motiv personal pentru care, aceasta tema mi-a atras atentia inca de la inceput este faptul ca, ca un posibil manager financiar, este necesar cunoasterea tuturor aspectelor privind structura financiara a capitalurilor proprii, rentabilitatea financiara si economica a capitalurilor proprii si costul capitalurilor intr-o intreprindere. Aceste subiecte au fost dintotdeauna considerate drept un studiu interesant datorita incitarilor problematice pe care acestea le ofera cercetarii stiintifice. 
In aceasta lucrare a fost aplicata o abordare metodologica complexa, care a permis efectuarea unui studiu al elementelor specifice capitalurilor proprii si a eficientei utilizarii lor asupra structurii financiare a companiei. 
In vederea realizarii studiului de caz prima etapa a constituit-o stabilirea studiului si anume capitalurile proprii care vor fi supuse unei evaluari, in vederea observarii modificarii de catre acesta pe perioada analizata. Cea de-a doua etapa a presupus colectarea informatiilor necesare pentru realizarea studiului propus. 
Urmatoarea etapa a constat in centralizarea datelor si informatiilor prelucrate cu ajutorul programelor de specialitate, in care se determina rentabilitatea financiara, rentabilitatea economica, precum si legatura dintre acestea. Pe langa aceste rate am determinat si riscul financiar si costul capitalului propriu pentru o analiza mai detaliata. 
In ceea ce priveste elaborarea lucrarii si sursele bibliografice, s-a folosit bibliografie si atricole de specialitate din domeniul finantelor. De asemenea s-au folosit si surse si siteuri on-line de specialitate. 
Pe parcursul intocmirii acestei lucrari am inteles ca nu este atat de usoara intocmirea unui proiect, acesta cerand in primul rand timp si rabdare, si depinde in mare parte de abilitate celui care il concepe. Aceasta lucrare m-a ajutat sa inteleg ca nu exista castig fara sacrificiu. In ansamblu, lucrarea are scopul unei informari complete despre modul de constituire a capitalului unei societati. 
INTRODUCERE 
Obiectivul lucrarii de fata il reprezinta importanta structurii capitalurilor proprii si a eficientei utilizarii lor, precum si impactul acestuia in ceea ce priveste modificarea si maximizarea valorii a unei intreprinderi. 
In conditiile economice de piata,structura financiara exercita un impact deosebit asupra activitatii agentilor economici. Prin urmare, selectarea surselor sau mijloacelor de finantare si modificarea acestora reprezinta o decizie majora a politicii financiare. 
Un alt aspect important si de luat in considerare intr-o intreprindere il reprezinta riscul financiar si costul capitalurilor proprii. Aceste aspecte sunt considerate de unii specialisti ca fiind drept un teren de studiu interesant datorita incitarilor problematice pe care acestea le ofera cercetarii stiintifice. 
Lucrarea este structurata in 3 mari capitole si prezinta importanta capitalurilor proprii unei societati, fara de care aceasta nu poate exista. Cu ajutorul lor, societatea isi procura mijloacele economice necesare: utilaje, cladiri, mijloace de transport, stocuri de materii prime si materiale, obiecte de inventar, marfuri etc. 
Primul capitol l-am consacrat capitalurilor proprii ale entitatilor, cu evidentierea conceptului cat si a structurii capitalurilor proprii. 
De asemenea, am pus accentul pe notiunea surselor de finantare proprii, precum si pe modificarea capitalurilor proprii. Apoi m-am oprit asupra analizei eficientei capitalurilor proprii, tema celui de-al doilea capitol, iar aceasta analiza cuprinde o serie de notiuni foarte importante cum ar fi rentabilitatea financiara si economica a capitalurilor proprii dar si riscul financiar respectiv costul capitalului propriu. 
In ultimul capitol am optat pentru analiza capitalurilor proprii si a eficientei utilizarii lor al companiilor ELECTRICA SA si TRANSELECTRICA SA. Am acordat o atentie deosebita asupra prezentarii firmei dar si a factorilor determinanti ai capitalurilor proprii. 
De asemenea, pentru atingerea acestui obiectiv, am realizat un studiu de caz, care consta in elaborarea efectiva, evolutiile si modificarile rentabilitatilor financiare si economice precum si riscul financiar si costul capitalului in structura financiara. Rezultatele si concluziile aferente studiului de caz sunt prezentate la finalul lucrarii, pe baza carora putem observa modificarile si evolutia acestor capitaluri proprii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza capitalurilor proprii si a eficientei utilizarii lor.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. Stancu Ion(2002), Finante.Teoria pietelor financiare, 
Finantele intreprinderilor,Analiza si Gestiunea Financiara 
2. Viorel Dorin Lacatus(2013),Finantele intreprinderii 
3. Nistor,E.,I.,Teorie si practica in finantarea intreprinderilor,Editura Casa Cartii de Stiinta,Cluj-Napoca,2004 
4. Brezeanu Petre(2001), Gestiunea Financiara a Intreprinderii 
5. Brezeanu Petre (2008),Finante Corporative,volumul 1 
6. Brezeanu Petre (2009), Finante Corporative,volumul 2


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!