Analiza Comparativa a Infractiunilor de Inselaciune si Trafic de Influenta

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
Consideratii generale privind apararea patrimoniului prin mijloacele dreptului penal
Notiunea de patrimoniu
Notiunea de patrimoniu isi are originea etimologica in cuvantul latinesc patrimoniul, ce deriva din termenul pater, care inseamna putere.
In accpetiunea legii penale, notiunea de patrimoniu nu are aceasi inteles ca in dreptul civil. Noul Cod Civil defineste patrimoniul in art. 31 alin. 1 ,, Orice persoana fizica sau persoana juridica este titulara a unui patrimoniu care include toate drepturile si datoriile ce pot fi evaluate in bani si apartin acesteia." Conceptul juridic de patrimoniu exprima ansamblul de drepturi si obligatii ale unei persoane vazut ca ca o universalitate, ca o totalitate independenta de bunurile pe care le cuprinde la un moment dat patrimoniul.
In dreptul penal, notiunea de patrimoniu nu este reglementata, dar in cuprinsul Codului Penal si a legilor penale sau nepenale ce contin dispozitii penale, se face referire la alemente ale acestuia : "proprietate", "bunuri mobile sau imobile", etc. In conceptia penala, patrimoniul poate fi definit ca considerat ca fiind o totalitate de drepturi si obligatii cu valoare economica, precum si bunurile la care acestea se refera, apartinand unei persoane fizice sau juridice si ale carei nevoi sau sacrificii sunt destinate sa le satisfaca .
Normele dreptului penal apara relatiile sociale esentiale ale societatii, printre care si acelea privind patrimoniul asa cum este prevazut in partea speciala a Codului Penal la Titlul III. Infractiunile privind patrimoniul. In penal, notiunea de patrimoniu are un inteles mai restrans decat in dreptul civil, facand referire la bunuri in individualitatea lor si nu la o universalitate. Infractiunea nu ar putea fi savarsita impotriva patrimoniului ca universalitate de bunuri, pentru ca aceasta va exista intotdeauna .
Sub denumirea de ,,Infractiuni contra patrimoniului" data Titlului III din Partea speciala a Codului penal se afla doua categorii de bunuri susceptibile de a fi ocrotite prin incriminarea faptelor contra patrimoniului, in raport de formele diferite de proprietate: proprietatea publica si proprietatea privata. Notiunea de patrimoniu este mult mai larga decit ce de proprietate, ", cuprizand pe langa dreptul de proprietate toate celelalte drepturi reale si de creanta. Asadar, legea penala protejeaza atat proprietatea cat si celelalte elemente ale patrimoniului, iar sanctiunile pot sa priveasca chiar si proprietarul cand bunul aflat in proprietatea sa se afla in posesia sau detentia legitima a unei alte persoane. 
In cadrul infractiunilor contra patrimoniului isi are locul si infractiunea de inselaciune. . Inselaciunea sau escrocheria cum este denumita in limbajul cotidian, a fost un concept dezbatut de marii ganditori ai lumii. Seneca spunea ca ,,inselaciunea invaluie intotdeauna delictul intr-o aparenta legalitate: ceea ce se vede este legitim, ceea ce sta ascuns este inselator" iar marele filozof german Kant sustinea ca,,minciunea este intotdeauna odioasa cineva de pe urma ei".


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparativa a Infractiunilor de Inselaciune si Trafic de Influenta.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!