Analiza Comparativa a Modalitatilor de Plata Utilizate in Romania in Cadrul Bancii Raiffeisen

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Utilizarea modalitatilor de plata si de garantare in cadrul sistemului bancar presupune o temeinica cunoastere a acestora, astfel incat riscurile valutare, de pret sau cele de neexecutare sau executare defectuoasa a obligatiilor asumate prin contractul comercial sa fie pe cat posibil reduse. Alegerea adecvata a unei modalitati de plata este esentiala in securizarea tranzactiilor.
In aceasta lucrare mi-am propus sa evidentiez importanta modalitatilor de plata in organizarea si activitatea sistemului bancar, dar si in economia de piata. Lucrarea este structurata in patru capitole, desfasurate in succesiunea logica impusa de scopul si obiectivele temei. 
Primul capitol ofera informatii cu privire la principalele aspecte legate de modalitatile de plata ca tehnici de decontare si de plata ce decurg din relatiile economice internationale. Am prezentat pe larg partile implicate in derularea platilor prin acreditiv, incasso documentar si prin ordin de plata, dar si mecanismele de desfasurare ale acestora. 
Capitolul al doilea ofera o prezentare generala a Societatii Raiffeisen Bank cu informatii despre organizarea la nivel de agentie. De asemenea, acest capitol include o analiza SWOT a bancii Raiffeisen, precum si micromediul bancii.
Al treilea capitol analizeaza detaliat modalitatile de plata utilizate de Raiffeisen Bank, realizandu-se o comparatie intre ele si incadrandu-le in sistemul de plati care este o parte esentiala a infrastructurii financiare a economiei de piata. Pe langa analizarea modalitatilor de plata, am efectuat o cercetare de marketing cu scopul de a identifica opiniile clientilor in legatura cu gama de servicii de plata oferita de catre Raiffeisen Bank.
Capitolul final prezinta cateva concluzii referitoare la lucrarea scrisa si propuneri in legatura cu dezvoltarea si imbunatatirea activitatii Bancii Raiffeisen in viitor.
Cap. 1. ABORDARE CONCEPTUALA A MODALITATILOR DE PLATA
Modalitatile de plata reprezinta tehnicile de decontare si de plata ce decurg din relatiile economice internationale si pe care experienta bancara le-a generalizat in relatiile de plati cu strainatatea. Acestea presupun: 
- existenta conturilor bancare ale partenerilor de afaceri;
- miscarea banilor intre aceste conturi se realizeaza pe canal bancar prin una din tehnicile de transfer international al fondurilor;
Din punct de vedere a sistemului financiar-bancar, derularea platilor internationale constituie componenta cea mai cunoscuta si in acelasi timp necunoscuta, cea mai sensibila si rigida. Utilizarea modalitatilor de plata in ansamblul sistemului financiar actual constituie o stimulare pentru dezvoltarea relatiilor unei firme cu mediul exterior. Insa in acelasi timp, platile nu pot fi lipsite de riscurile de neplata, de neexecutare sau de o executare defectuoasa a obligatiunilor asumate prin contract. Un moment important in desfasurarea schimburilor internationale il constituie incasarea contravalorii marfurilor ce au fost exportate sau a serviciilor ce au fost prestate. 
Realizarea incasarii sumelor astfel rezultate se efectueaza intr-o modalitate de plata sau de decontare stipulat expres in contractul comercial international. Principalele modalitati de plata utilizate pe plan international sunt: 
1.1. Acreditivul documentar
Acreditivul a fost utilizat inca de la inceputul secolului al XIX-lea in marile centre financiare ale vremii - Paris, Amsterdam, Londra. In negotul cu Extremul Orient, prezentand elementele de structura regasite si astazi in practica in materie: caracterul documentar, fermitatea angajamentului bancar, siguranta oferita partenerilor si in buna parte chiar formalismul. Intr-o acceptiune moderna despre acreditivul documentar se poate discuta insa, doar dupa primul razboi mondial, cand, dupa crearea Camerei de Comert International de la Paris in 1920 au debutat si primele incercari de elaborare a unor reguli uniforme in materie de acreditiv documentar, pentru facilitarea platilor internationale si implicit pentru dezvoltarea schimburilor internationale. Prin urmare, acreditivul documentar este angajamentul ferm asumat de o banca de a asigura plata contravalorii unui export contra documentelor prezentate de exportator in conditiile si termenii stabiliti de importator.
In decontarea tranzactiilor internationale acreditivul documentar ocupa un loc predominant - peste 70%, larga sa utilizare fiind determinata de gradul mare de siguranta pe care il confera atat exportatorilor cat si importatorilor. Exportatorul este asigurat ca plata va fi efectuata de o parte independenta de importator, atat timp cat conditiile si termenii acreditivului sunt respectati. Importatorul este asigurat ca plata catre exportator va fi efectuata doar dupa ce banca a primit actele de proprietate asupra marfii specificate in acreditiv. Ca rezultat al traditiei si practicii comercial-bancare din diferite tari acest angajament asumat de o banca se regaseste numit: Letter of Credit, Documentary Credit, Comercial Letter of Credit. In limba romana, prin uzanta, s-a impus termenul de acreditiv documentar (AD). Indiferent cum este numit, el este supus Publicatiei nr. 500 a Camerei de Comert si Industrie Paris care cuprinde Reguli uniforme si practica acreditivelor documentare. De la 1 ianuarie 1994 banci din peste 170 de tari, inclusiv Romania, au aderat la aplicarea acestor reguli. 
1.1.1. Parti implicate in derularea Acreditivului Documentar
In derularea platii prin acreditiv documentar sunt implicate trei parti principale, care au denumiri consecrate. Acestea sunt:
1. Ordonatorul (importatorul) - cel care initiaza relatia de AD, prin instructiunile pe care le da bancii sale de a plati exportatorul, instructiuni cuprinse in "ordinul de deschidere AD", unde precizeaza toate conditiile de termene si documente potrivit carora banca sa efectueze plata.
2. Beneficiarul (exportatorul) - cel in favoarea caruia banca importatorului s-a angajat la plata si care, indeplinind conditiile de termene si documente cuprinse in textul AD, incaseaza banii.
3. Banca emitenta (banca ordonatorului) - care la solicitarea ordonatorului isi asuma angajamentul de plata in anumite conditii de termene si documente, in favoarea beneficiarului. Acest angajament de plata ea il poate realiza:
- direct in sensul ca ea insasi efectueaza si plata, indeplinind atat rolul de banca emitenta cat si de banca platitoare;
- indirect in sensul ca o alta banca sa efectueze plata in numele ei, banca numita platitoare sau dupa caz negociatoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparativa a Modalitatilor de Plata Utilizate in Romania in Cadrul Bancii Raiffeisen.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!