Analiza Comparativa cu Privire la Dreptul de Proprietate si Modalitatile Juridice de Garantare ale Acestuia in Dreptul Roman si in Dreptul Romanesc Actual

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL 1. EVOLUTIA DREPTULUI DE PROPRIETATE IN DREPTUL ROMAN 3
1.1 Consideratii introductive privind evolutia dreptului roman 3
1.2 Obiectul ,importanta si diviziunile dreptului roman 4
1.3 Proprietatea, formele si modurile de dobandire a proprietatii in dreptul roman. 6
CAPITOLUL 2. REGLEMENTAREA DREPTULUI DE PROPRIETATE IN DREPTUL ROMANESC ACTUAL 27
2.1 Evolutia dreptului de proprietate in dreptul romanesc 27
Sistemele de drept din Dacia romana 28
Proprietatea 29
Caracterele generale ale dreptului de proprietate 32
Caracterele dreptului de proprietate privata 38
2.3 Modurile generale de dobandire a dreptului de proprietate 39
2.4 Dezmembramintele dreptului de proprietate 45
CAPITOLUL 3. ANALIZA COMPARATIVA A DREPTULUI DE PROPRIETATE IN DREPTUL ROMAN SI IN CEL ROMANESC ACTUAL 54
3.1 Mijloacele juridice de aparare a dreptului de proprietate in dreptul roman 54
3.2 Modalitati juridice ale dreptului de proprietate in dreptul romanesc 58
3.3 Compararea dobandirii drepturilor reale, in dreptul roman si in cel romanesc 64
B I B L I O G R A F I E 71


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Principalele momente in evolutia dreptului de proprietate se confunda cu aceea a civilizatiei omenesti, aceasta institutie juridica fiind strins legata de continutul economic al proprietatii, precum si de procesele umanitare ce au loc in societate.
Proprietatea a inceput prin a fi posesiune si apoi proprietate colectiva, la inceput temporara, apoi definitiva si in cele din urma a devenit individuala. Institutia dreptului de proprietate in jurisprudenta romana, unde acest drept s-a dezvoltat cel mai mult ,schimbarile care au avut loc in structura si continutul dreptului de proprietate odata cu trecerea la feudalism, unde acesta avea menirea mai curand sa consolideze sistemul vertical existent de subordonare "senior-vasal", decat sa serveasca intereselor persoanelor particulare. In doctrina juridica o astfel de conceptie a dreptului de proprietate este numita " modelul dreptului de proprietate ramificat ". 
Evolutia dreptului este necesar sa fie cunoscuta deoarece, in dezvoltarea istorica a societatii, totdeauna o institutie are radacini adanci in formele institutionale trecute. ,,Fara istoria dreptului ... nu poti intelege institutiile ... A studia o institutie fara a o studia istoriceste in trecut, ... este a ne reduce la un studiu care poate sa aiba o oarecare insemnatate practica, care nu formeaza mintea adevaratului jurist." 
CAPITOLUL 1. EVOLUTIA DREPTULUI DE PROPRIETATE IN DREPTUL ROMAN
1.1 Consideratii introductive privind evolutia dreptului roman
Proprietatea a fost perceputa de oameni, inca din momentul in care au iesit din starea primitiva, ca ceva absolut necesar vietii.
La inceput, omul nu a putut trai, iar mai pe urma progresa, decat apropriindu-si bunurile ce-l inconjurau.
Societatea primitiva nu permitea decat aproprierea fructelor si a productelor. Ulterior, odata cu evolutia societatii, s-a admis si apropiatiunea individuala a bunurilor si a uneltelor de munca. Forma juridica care corespunde notiunii de economie, sociale, generale de apropriere este proprietatea. 
Asadar, proprietatea este un drept ce poarta asupra lucrurilor res. In vremurile indepartate, proprietatea purta asupra uneltelor de vanatoare, a vesmintelor, a produselor necesare intretinerii.
Mai tarziu, au ajuns sa fie obiecte de proprietate si bunurile funciare, iar dupa putina vreme, s-au creat chiar conflicte agrare care de-a lungul timpului au impus interventia statului pentru a le reglementa proprietatea.
De la viata de trib in care oamenii erau reuniti in mici grupuri nomade, in care proprietatea avea forma colectiva si se aplica mai ales turmelor de animale, s-a evoluat catre faza proprietatii familiale in care fiecare familie era titulara unui patrimoniu, iar mai tarziu in interiorul familiei, treptat, individul a cautat sa posede singur un patrimoniu, distinct de al celorlalti. S-a ajuns astfel la proprietatea individuala.
Se poate spune deci ca istoria dreptului de proprietate se confunda cu cea a civilizatiei omenesti.
In dreptul roman, proprietatea era denumita dominium ex jure quiritium si reprezenta o plena in re potestas. Ingradirile proprietatii erau putine si se numeau servituti. Ulterior, in evul mediu, dreptul de proprietate a fost marginit, micsorat prin diferite concesiuni si restrictii. Astfel, in cazul terenurilor exista dominium eminens ce apartinea seniorului si dominium utile concedat de acesta. Proprietatea era deci divizata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparativa cu Privire la Dreptul de Proprietate si Modalitatile Juridice de Garantare ale Acestuia in Dreptul Roman si in Dreptul Romanesc Actual.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!