Analiza comunicațională a Campaniei Electorale a lui Traian Băsescu, noiembrie, 2004

Cuprins licență

INTRODUCERE .4
I. STRATEGII DE PROMOVARE A ACTORULUI POLITIC - NOTIUNI TEORETICE ..7
I.1. Comunicarea politica - un concept incert ..7
I.2. Modelul constructivist al comunicarii ...10
I.3. Promovarea imaginii actorului politic ...12
I.4. Manipulare prin mass-media: impactul asupra perceptiei imaginii actorului politic de catre opinia publica ..13 I.5. Rolul mass-media in crearea brandului de imagine politica .15
I.6. Comunicarea institutiilor politice .20
I.7. Evolutia campaniilor de comunicare electorala 26
II. MARKETINGUL ELECTORAL -  ASPECTE TEORETICE 29
II.1. Marketingul electoral ..29
II.2. Campania de marketing electoral ...31
III. STUDIU DE CAZ: ANALIZA COMUNICATIONALA A CAMPANIEI ELECTORALE A LUI TRAIAN BASESCU, NOIEMBRIE, 2004 .41
III.1. Campania lui Traian Basescu, noiembrie 2004. Focus grup ..41
III.2. Campaniile prezidentiale ale principalilor candidati din noiembrie 2004: Traian Basescu si Adrian Nastase 42
III.3. Campania lui Traian Basescu ...52
III.4. Focus-grup: sumarizarea discutiei ...52
CONCLUZII ...60
BIBLIOGRAFIE ..63
ANEXE ..65


Extras din licență

INTRODUCERE
Actorii politici isi joaca ,,rolul politic" in sfera publica. Mass-media este principala sursa de informare, de promovare sau denigrare a actorilor politici si nu este intotdeauna obiectiva. Astfel, imaginea publica a personajelor politice este conturata, in primul rand, pe baza informatiilor pe care mass-media le prezinta publicului.
Comunicarea politica este o sursa de informare a publicului si implica un ansamblu de tehnici si strategii de comunicare si persuasiune menite de a convinge populatia si confundata, multa vreme, cu comunicarea electorala. Efectele comunicarii politice se vad in votul electoratului care receptioneaza si evalueaza mesajul transmis catre acesta.
Televiziunile si, mai nou, retelele de socializare pe internet, au un mare rol in mediatizarea personajelor politice si a mesajelor pe care acestia le transmit.
Actualitatea subiectului propus pentru cercetare este determinata de lansarea pe piata
comunicarii politice internationale, a unor tendinte noi in activitatile de PR, care pot fi adaptate la cultura politica si la traditiile autohtone.
Scopul acestui demers este de a aduce in discutie o reconceptualizare a imaginii actorului politic in contextul societatii moderne comunicationale, care sa aiba ca o deductie asupra complexitatii managementului PR-ului politic in campaniile electorale.Crearea unei imagini publice la nivel international s-a conturat ca o noua tendinta si o sarcina a PR-ului politic modern.
Intrebarile de cercetare de la care am pornit au fost: ce este si cum se formeaza imaginea actorului politic? Cum se promoveaza imagininea actorului politic? Care este rolul mass-media in crearea brandului de imagine a actorului politic? Cum formeaza marketingul electoral imaginea actorului politic? Cum a fost creata imaginea actorului politic Traian Basescu?
Personajul politic ales pentru studiu in aceasta lucrare este Traian Basescu, unul dintre cei mai mediatizati politicieni, care a reusit sa capteze atentia electoratului, sa castige simpatia si increderea acestuia, dovedind, prin discursurile si actiunile sale certe calitati de lider. Pe parcursul carierei sale politice a fost implicat in numeroase scandaluri, a avut si realizari, dar si esecuri, a fost adulat, dar si contestat, a dat dovada de o vointa foarte puternica pentru a-si atinge scopurile si a demonstrat o mare abilitate de manipulare a opiniei publice.
Traian Basescu este un lider innascut, care a reusit sa-si fascineze electoratul, nu doar in campaniile electorale, un politician activ, implicat, energic, uneori agresiv, ,,un presedinte jucator" asa cum s-a autoproclamat.
Pentru a avea credibilitate, publicul trebuie informat si despre viata personala a politicianului in cauza, despre familia acestuia, despre trecutul sau, despre hobby-urile sale, etc.
Toate aceste informatii despre Traian Basescu au fost prezentate de mass-media, in special pe posturile de televiziune si internet, dar si in presa scrisa.
Am folosit ca surse de documentare, pentru realizarea acestei lucrari, carti de specialitate, articole din ziare, reportaje si emisiuni TV, surse de pe internet, declaratii ale jurnalistilor si ale lui Traian Basescu, etc.
Fenomenul PR-ului politic necesita o cercetare conceptual-teoretica, cel putin, tridimensionala: o abordarea de marketing -  cerere-oferta, studiul pietei politice; o abordare strategica -  strategii de pozitionare si creare a imaginii, branding, elaborarea retoricii electorale, managementul evenimentelor de PR; o abordarea persuasiva -  dimensiunea mitologica, persuasiune, propaganda, managementulopiniei publice. Abordarea de marketing se fundamenteaza pe cercetarea pietei politice, a cererii si a ofertei politice. Sunt tezele sustinute in lucrarile autorilor: Paul F.Lazarsfeld, John Napolitan, Bruce L. Newman, Philipe Kottler, Philippe Maarek, Denis Lindon, Michelle Bongrande, K. Moloney. Jacques Gerstle a facut cea mai ampla analiza a metodelor prin care comunicarea politica isi legitimeaza spatiul de conceptualizare dintre politica si comunicare. El a insistat asupra consubstantialitatii politicii si comunicarii, referindu-se la: comportament, sistem, interactiune si dialog. Gabriel Thoveron schimba centrul de greutate al subiectului comunicarii politice pe puterea liderului de a mobiliza masele.
In spatiul romanesc subiectul marketingului politic este abordat de catre Bogdan Teodorescu Marketing politic si electoral, Sergiu Tamas Managementul politic, Andrei Stoiciu Comunicarea politica. Cum se vand idei si oameni, Mihai Coman, Calin Sinescu, Cristina Coman, Vasile Nazaria, Cristina Pripp, Claudiu Coman, Flaviu Rus Relatii publice si publicitate; PR politic, Dan Stoica, Camelia Beciu Comunicarea politica.
Pentru cercetarea relatiilor publice in sfera politica se utilizeaza metoda structural-functionala, metoda comparativa, metoda behaviorista, pentru a examina tipurile de comportament al actorilor politici abordati, dar si tipurile de public electoral, metoda istoriografica, metoda descriptiva, observatia - pentru analiza comportamentului actorilor politici in campaniile electorale, analiza de continut, calitativa al carei obiectiv este sa analizeze textul scris sau vorbirea transcrisa, metoda structural-functionala, metoda comparativa.
Ca metodologie de cercetare vom folosi focus grupul. Prin focus grupul realizat am urmarit, mizand pe cerintele propuse de metoda Gallup, obtinerea de informatii in legatura cu gradul in care subiectii constientizeaza, cunosc si au informatii despre afis in general, si despre afisul electoral in special, identificarea atitudinilor generale fata de acest subiect, precum si a atitudinilor specifice pe care subiectii le au fata de subiectul studiat, vom urmari, totodata, identificarea motivatiilor si cauzelor acestor atitudini, inclusiv a motivelor, rationamentelor si argumentelor invocate de participantii la focus si, nu in ultimul rand, estimarea intensitatii acestor atitudini. Lucrarea este structurata pe trei capitole.
In primul capitol vom prezenta strategii de promovare a actorului politic - notiuni teoretice: comunicarea politica - un concept incert; modelul constructivist al comunicarii;
promovarea imaginii actorului politic; manipulare prin mass-media: impactul asupra perceptiei imaginii actorului politic de catre opinia publica; rolul mass-media in crearea brandului de imagine politica; comunicarea institutiilor politice;evolutia campaniilor de comunicare electorala.
Capitolul al II-lea: marketingul electoral -  aspecte teoretice, are doua sectiuni: marketingul electoral si campania de marketing electoral.
In capitolul al III-lea, studiu de caz -Traian Basescu, vom prezenta imaginea actorului politic Traian Basescu, realizata de mass-media, asa cum rezulta din propriile declaratii si discursuri, dar si din declaratiile si parerile jurnalistilor despre domnia sa.Vom realiza acest fapt prezentand campania lui Traian Basescu din noiembrie 2004.
Campaniile prezidentiale ale principalilor candidati din noiembrie 2004: Traian Basescu si Adrian Nastase, Campania lui Traian Basescu si Focus-grup: sumarizarea discutiei .


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza comunicationala a Campaniei Electorale a lui Traian Basescu, noiembrie, 2004.pdf

Imagini din acest licență

Bibliografie

BECIU, Camelia, Comunicare politica, Bucuresti, Editura Comunicare.ro, 2002;
BECIU, Camelia, Politica discursiva: practici politice intr-o camapnie electorala, Iasi, Editura Polirom, 2000;
BRATUCU, Gabriel, Metodologia elaborarii si desfasurarii programelor de marketing electoral, Bucuresti, Editura Economica, 1995;
BULAI, Alfred, Focus grupul in investigatia sociala, metode de cercetare calitativa, Editura Paideia, Bucuresti, 2000;
CHELCEA, Septimiu, Metodologia cercetarii sociologice-metode cantitative si calitative, Editura Economica, Bucuresti, 2001;
DANCU, Vasile Sebastian, Comunicarea simbolica: arhitectura discursului publicitar, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1999;
FISKE, John, Introducere in stiintele comunicarii, Editura Polirom, Iasi, 2000;
FLORESCU, Constantin, Marketing, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1975;
GEOFFREY, Craig, Media, politica si viata publica, Australia, Editura Allen & Unwin, 2004;
GERSTLE, Jacques, Comunicare politica, Iasi, Institutul European, 2002;
GURFINKIEL, Michael, Testamentul lui Ariel Sharon, Bucuresti, Pro Editura si Tipografie, 2006;
HAINAULT, Doris-Louise, Publicitate si psihanaliza, Bucuresti Editura Trei, 2002;
KOTLER, Philip, Principiile marketingului, Bucuresti, Editura Teora, 1998;
LINDON, Denis, Marketing politic, Paris, Editura Dalloz, 1986;
MOROIU, Dana, Marketing - Ghid propus de The Economist, Editura Nemira, Bucuresti, 1998;
NEWMAN, Bruce, Manual de marketing poltic, California, Editura Sage, 1999;
PEASE, Allan, Limbajul trupului. Cum pot fi citite gandurile altora din gesturile lor, Editura Polimark, Bucuresti, 1993;
STOICIU, Andrei, Comunicarea politica, cum se vand idei si oameni, Bucuresti, Editura Humanitas-Libra, 2000;
THOVERON, Gabriel, Comunicarea politica azi, Editura Antet, Bucuresti, 1996;
UNGUREANU, Traian, Razboiul timpurilor: declin ocidental si asediu islamic, Bucuresti, Editura Humanitas, 2006;
WEBER, Max, Politica ca si vocatie si profesie, New York, Editura Oxford University, 1992.
64
WEBOGRAFIE
http:// www. adriannastase.ro/;
http:// www. basescu .ro/;
http:// www. hotnews.ro/;
https://www.desteptarea.ro/.


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!