Analiza Economico-Financiara in Cadrul IM EFES Vitanta Moldova Brewery SA

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei investigate. Atat viata oamenilor, in general, cat si activitatile lor economice, in special, sunt guvernate de un principiu economic fundamental: principiul eficientei. In conformitate cu acest principiu, oamenii vor sa obtina un efect maxim cu un minimum de efort. Masura in care acestia realizeaza acest lucru se exprima prin rata eficientei, care se determina ca un raport intre: Efect si Efort.
Eficienta economica este un angajament fundamental care trebuie sa ghideze in permanenta actiunile intreprinzatorilor. Cresterea eficientei activitatii desfasurate se afla in centrul atentiei atit a intreprinzatorilor cit si a oamenilor in general.
Din punct de vedere economic o intreprindere, ca agent economic, indiferent de dimensiune, forma de proprietate si organizare, produce bunuri si servicii destinate vanzarii, scopul fiind acela de a produce profit. Pornind de la acest principiu se poate spune, fara a gresi, ca un agent economic, din dorinta lui de a produce profit, cauta fara incetare cai sau metode de crestere a eficientei activitatii economice pe care o desfasoara.nnjhhhhhhhhhhhhhhh bhhhghgh
In conditiile dezvoltarii economiei de piata in Republica Moldova si obtinerii experientei in administrare se complica esential activitatea de conducere a intreprinderii, in sensul orientarii acesteia spre atingerea unui anumit grad de eficienta si competitivitate. Eficienta economica este o cerinta fundamentala pentru economie si trebuie sa ghideze in permanenta actiunile intreprinzatorilor, deoarece cresterea eficientei economice are consecinte economice si sociale atit pentru intreprinzatori/producatori, (prin economisirea factorilor de productie, utilizarea lor rationala, reducerea costurilor in paralel cu cresterea calitatii si, ca rezultat, o mai buna pozitionare in mediul concurential), cit si pentru consumatori (prin cresterea salariilor nominale si a celor reale si, implicit, prin, cresterea puterii de cumparare a leului, economisirea timpului de munca, recuperarea timpului liber, etc.). Astfel aspectele cresterii eficientei activitatii se afla in centrul dezvoltarii economice.
P.M. Solow, care a fost decorat cu premiul Nobel in sfera economica pentru aportul in teoria cresterii economice, in a. 1994 nota ca ,,... daca problema cresterii economice ar fi atat de simpla, atunci ne ramane sa ne miram de ce majoritatea tarilor sarace n-au atins o crestere economica rapida". Insa schimbarile in economia mondiala, ce au avut loc in ultimii ani, ne conving ca problema cresterii economice este destul de complicata atat in plan teoretic, cat si practic. In acest sens cele indicate mai sus au determinat actualitatea problemei cercetate, si au conditionat alegerea temei tezei de licenta.
Obiectivul principal al tezei il constituie cercetarea si elaborarea bazelor teoretice si metodice ale evaluarii eficientei economice si argumentarea directiilor prioritare de eficientizare si perfectionare a metodelor estimarii eficientei economice a intreprinderii in conditiile economiei concurentiale. Lucrarea are scopul de a argumenta si propune in baza unei analize complexe, un sir de metode, care pot fi puse la baza viitoarei strategii a intreprinderii orientate spre cresterea eficientei economice si sporirea competitivitatii productiei prin valorificarea optima a potentialului integral de resurse.
Pentru realizarea acestui obiectiv, ne-am propus urmatoarele sarcini:
o Studierea conceptului si criteriilor de eficienta economica ;
o Abordarea sistemica si metodologica a evaluarii eficientei economice in mediul concurential;
o Cercetarea metodelor si indicatorilor de masurare a eficientei economice;
o Determinarea si evidentierea avantajelor metodelor utilizate si precizarea conditiilor aplicarii acestora;
o Fundamentarea directiilor prioritare de eficientizare si de sporire a competitivitatii;
Metodologia cercetarii a determinat aplicarea urmatoarelor metodele de cercetare: analiza si sinteza; inductia si deductia; analiza monografica; abordarea sistemica; observarea statistica; gruparea; metoda seriilor cronologice, extrapolarea, metoda tabelelor si graficelor; metoda indicilor economici; metoda corelatiei si regresiei, compararea; metoda aprecierii ratingului, studiul documentelor cu caracter informational din cadrul intreprinderii, convorbirea.
Noutatea stiintifica a temei este determinata de problemele formulate, intentiile investigatiilor, scopul si sarcinile cercetarilor, metodele de abordare, limbajul de expunere, tratarea sistemica a proceselor economice, concluziile si propunerile realizate in urma cercetarilor, aplicarea considerabila a metodelor economico-matematice la rezolvarea problemelor.
Obiectul de studiu al lucrarii il constitue modalitatile care contribuie la cresterea eficientei economice a intreprinderilor.
Subiectul tezei de licenta il constituie cel mai mare producator de bere din Republica Moldova, intreprinderea I.M. ,,Efes Vitanta Moldova Brewery" S.A.
Scopul si sarcinile cercetarilor efectuate de catre autor au determinat urmatoarea structura a tezei: introducere, trei capitole, incheiere, bibliografie, anexe, fiind expusa pe 65 de pagini. Lucrarea contine 21 de tabele si 7 diagrame. Lista surselor bibliografice cercetate include 54 de denumiri.
In partea introductiva a tezei autorul argumenteaza actualitatea temei investigate importanta si necesitate studierii ei, este formulat obiectivul lucrarii si sunt stabilite sarcinile principale care duc la indeplinirea sa, se sublinieaza noutatea stiintifica si metodele de cercetare utilizate si in final se da o caracteristica succinta a structurii lucrarii.
Capitolul I ,,ABORDARI TEORETICE PRIVIND EFICIENTA ACTIVITATII ANTREPRENORIALE" este alcatuit din trei subcapitole care pun in evidenta conceptele eficientei economice in viziunea mai multor surse, abordarea eficientei economice in conditiile economiei concurentiale; prezinta mai multe forme ale eficientei economice, criteriile de apreciere, sistemul de indicatori ce o caracterizeaza. In capitol este expusa metodologia aprecierii eficientei economice; sunt cercetate metodele si tehnicile de masurare a eficientei economice bazate pe cunostinte generale de mediu intern si extern.
In capitolul II "ACTIVITATEA ECONOMICO - FINANCIARA A INTREPRINDERII I.M. ,,EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY" S.A." se face o scurta incursiune in istoricul intreprinderii, este descrisa detaliat activitatea desfasurata de catre intreprindere, sunt prezentate genurile de activitate, este analizata structura organizatorica si forma organizatorico-juridica a firmei, cum este format capitalul statutar, sunt prezentate produsele intreprinderii si furnizorii ei de materii prime. In al doilea subcapitol este analizata structura generala a activelor si pasivelor sunt analizati indicatorii rezultatelor economico-financiare (rentabilitatea si utilizarea eficienta a factorilor de productie) si indicatorii potentialului financiar (rata lichiditatii, solvabilitatii, dinamica creantelor si a datoriilor intreprinderii si fluxul mijloacelor banesti). In finalul capitolului sunt prezentate concluziile proprii ale autorului cit si punctele forte si cele slabe ale intreprinderii.
In capitolul III ,,PROPUNERI PRIVIND EFICIENTIZAREA ACTIVITATII INTREPRINDERII I.M." EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY" S.A ." in urma unei analize profunde, autorul a propus citeva solutii pentru a imbunatati aspectele mai putin pozitive ale intreprinderii enuntate la sfirsitul capitolului anterior. In partea a doua a acestui capitol se propun trei masuri care vor contribui la cresterea eficientei activitatii intreprinderii, aceste propuneri vizeaza cresterea volumului productiei, schimbarea liniei de imbuteliere si gestiunea eficienta a stocurilor.
In ultima parte a tezei de licenta "CONCLUZII SI RECOMANDARI" sunt formulate cele mai importante concluzii din lucrare referitoare atit la conceptul de eficienta in general cit si la eficienta activitatii intreprinderii in special, opinia autorului privind rezultatele obtinute in lucrare, precum si cele mai relevante recomandari legate de tema abordata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Economico-Financiara in Cadrul IM EFES Vitanta Moldova Brewery SA.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!