Analiza Economiei Romaniei in Perioada Pre si Post Aderare

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 2
CAPITOLUL I- Consideratii generale cu privire la indicatorii macroeconomici 4
I.1. Modalitati de calculare a produsului intern brut 4
I.2. Calcularea deflatorului PIB si a Ratei Inflatiei 6
CAPITOLUL II- Analiza Economiei Romaniei in perioada 2003-2008 10
II.1. Evolutia Produsului Intern Brut-nominal 10
II.2. Rata Inflatiei si Deflatorul PIB 15
II.3. Evolutia PIB-ului real in perioada 2000-2008 20
II.4. Evolutia exporturilor si a importurilor in perioada 2003- 2008 26
II.4.1. Evolutia nominala a exporturilor 27
II.4.2. Evolutia reala a exporturilor 30
II.4.3. Procentul exporturilor reale in PIB- ul real 33
II.4.4. Evolutia nominala a importurilor 35
II.4.5. Evolutia reala a importurilor 37
II.5. Evolutia populatiei ocupate si a somajului in perioada 2003-2008 41
II. 6. Evolutia salariilor in perioada 2003- 2008 50
CAPITOLUL III. Consideratii finale 64 Bibliografie 66


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Romania este unul dintre statele europene in curs de dezvoltare, cu o perioada de tranzitie prelungita. Lucrarea de fata isi propune sa analizeze situatia economica a Romaniei in perioada premergatoare aderarii la Uniunea Europeana, pe de o parte, si in perioada ulterioara aderarii, pe de alta parte, urmarindu-se o analiza comparativa a evolutiei economice in cele doua contexte.
Aspectele considerate in lucrare sunt evolutia Produsului Intern Brut nominal, evolutia Produsului Intern Brut Real, a fenomenului inflatiei, a ratei somajului dar si a salariilor. Analiza efectuata va arata ca Produsul Intern Brut real este in continua crestere, dar toti indicatorii sunt mai accentuati in special in perioada 2007-2008, acest lucru schimbandu-se la sfarsitul anului 2008 cand economia mondiala era deja la inceput de criza. 
De asemenea se va observa ca rata inflatiei este intr-o continua scadere pana in anul 2007, insa contextul crizei economice mondiale are efecte asupra acestui aspect in economia romaneasca in al treilea trimestru al anului 2008, astfel ca acest indicator inregistreaza cresteri in aceasta perioada. 
Totusi, in perioada premergatoare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, aceasta traia deja realitatea unei cresteri economice sustinute, fapt pentru care a fost acceptata in Uniune. Perioada post-aderare a fost de asemenea una eficace, cu tendinte de crestere, chiar daca spre finalul anului 2008 au aparut semne contrarii. De aici rezulta faptul ca este foarte relevant sa plasam Romania in contextul economic international, unde criza economica mondiala isi face simtita prezenta.
Asa cum se va vedea in lucrare, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a avut efecte pozitive simtitoare la nivelul activitatilor de import si export. Aceste activitati au crescut considerabil in perioada urmatoare aderarii, in ciuda crizei de la sfarsitul anului 2008. Acest lucru inseamna, pe de o parte, ca Romania produce la nivel competitiv, pentru a putea exporta (in lucrare este calculata ponderea exporturilor in PIB), dar si ca populatia dispune de bani pe care sa ii cheltuie, intrucat si volumul importului creste. 
O analiza a populatiei ocupate si a evolutiei ratei somajului in Romania arata ca aceasta din urma a continuat sa scada in perioada urmatoare aderarii. Efectele crizei s-au facut usor simtite la acest nivel la finalul anului 2008.
Prin urmare, lucrarea de fata isi propune sa faca o analiza complexa a mediului economic din Romania inainte si dupa aderarea la Uniunea Europeana, urmand ca in final sa conchida daca aceasta aderare a fost una rentabila pentru tara noastra sau dimpotriva.
CAPITOLUL I. CONSIDERATII GENERALE CU PRIVIRE LA INDICATORII MACROECONOMICI
I.1. MODALITATI DE CALCULARE A PRODUSULUI INTERN BRUT
Principalii indicatori macroeconomici sunt: Produsul, Inflatia si Rata Inflatiei (RI), Cresterea Economica si Rata Cresterii Economice, Ocuparea, Somajul si Rata Somajului. 
In cele ce urmeaza vor fi analizate in detaliu doar conceptele de produs si cele de Inflatie si RI, urmand ca in continuarea lucrarii sa fie luati in considerare si alti indicatori relevanti pentru economia unei tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Economiei Romaniei in Perioada Pre si Post Aderare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!