Analiza Eficientei Economice a Cheltuielilor pentru Protectia Mediului in Agricultura

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 
Capitolul I - Protectia mediului in agricultura - cadru conceptual si practice 
Capitolul II - Situatia protectiei mediului, a cheltuielilor efectuate in acest domeniu, precum si a eficientei lor economice in agricultura Romaniei 
2.1 Obiectivele urmarite in protectia mediului intr-un cadru strict legiferat 
2.2 Cheltuieli de protectie a mediului in Romania 
Capitolul III - Modele de analiza utilizate in studiul eficientei economice a cheltuielilor pentru protectia mediului in agricultura 
3.1. Conceptul de eficienta economica a cheltuielilor pentru protectia mediului in agricultura 
3.2. Modele de analiza utilizate in studiul eficientei economice a cheltuielilor pentru protectia mediului in agricultura la nivelul exploatatiei agricole 
Capitolul IV - Analiza eficientei economice a cheltuielilor pentru protectia mediului la S.C. SERVCHIMEX S.R.L. 
ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE A CHELTUIELILOR PENTRU PROTECTIA MEDIULUI IN AGRICULTURA


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Agricultura reprezinta o ramura economica de interes strategic national, chemata sa asigure securitatea hranei pentru populatie si sa produca si pentru export. Ea este insa supusa unor fenomene naturale si economice care influenteaza direct productia agricola, cum sunt: calamitatile naturale, daunatorii, bolile in domeniul cresterii animalelor sau variatiile preturilor produselor agricole. Pentru a contracara efectele negative ale acestor fenomene si pentru a-i asigura conditii corespunzatoare de activitate si dezvoltare, agricultura are nevoie de un important sprijin din partea statului. Acesta este motivul pentru care in anul 1997 la Consiliul European de la Luxembourg s-a stabilit ca rolul multifunctional al agriculturii trebuie dezvoltat peste tot in Europa, inclusiv in tarile care se confrunta cu dificultati, asa cum este si Romania.
Legaturile dintre bogatia mediului natural si practicile agricole sunt multiple. Agricultura a contribuit de-a lungul secolelor la crearea si mentinerea unei varietati a habitatelor semi-naturale valoroase. In timp ce multe dintre acestea au fost perpetuate prin practici agricole extensive si un mare numar de specii salbatice le-au datorat supravietuirea, practicile agricole pot de asemenea, sa aiba un impact negativ asupra resurselor naturale. Poluarea solului, apei si aerului, fragmentarea habitatelor si pierderea biodiversitatii pot fi rezultatul unor practice agricole necorespunzatoare si utilizarii nerationale a pamantului. Politicile Uniunii Europene, si in principal politica agricola comuna (PAC) sunt, tocmai de aceea, orientate spre reducerea riscului degradarii mediului, in timp ce fermierii sunt incurajati sa continue sa joace un rol pozitiv in pastrarea peisajului rural si protectia mediului.
Odata cu aderarea Romaniei la Uninunea Europeana, tara noastra a trebuit sa adopte masuri speciale cu privire la agricultura, dar, in acelasi timp beneficiaza de fonduri, subventii indreptate spre acest sector. In timp ce politicile agricole si institutiile oficiale au indeplinit toate criteriile de aderare la Uniunea Europeana, sectorul agricol in sine nu este inca pregatit sa foloseasca in mod eficient oportunitatile ivite. Problemele mari cu care Romania se confrunta in sectorul agricol sunt: numarul mare de ferme de subzistenta si semi-subzistenta, ponderea mare a agricultorilor in totalul populatiei ocupate, precum si numarul mare de fermieri varstnici, organizarea inca slaba a producatorilor agricoli in forme de asociere, la acestea contribuind lipsa de informatie pe piata la nivelul producatorilor in ceea ce priveste indeosebi standardele de calitate. 
De-a lungul timpului, nu toate sistemele de agricultura practicate au avut rezultate benefice pentru mediu. Dezechilibrele create de agricultura de tip intensiv de-a lungul anilor au diminuat resursele de oxigen si hrana, au redus biodiversitatea naturala, au deteriorat valorile culturale si peisajul rural. Astfel, Comunitatea Economica Europeana a introdus incepand cu anul 1992 programe obligatorii pentru promovarea practicilor agriculturii ecologice, care protejeaza mediul precum si incurajarea cultivarii terenurilor agricole. Pentru trecerea de la agricultura de tip intensiv la agricultura ecologica, bazata pe criterii de durabilitate, se impune, pe langa efort investitional si promovarea unui management performant. Principalele directii de actiune, care necesita investitii majore, sunt organizarea complementara a terenurilor agricole si specializarea productiei in limitele impuse de conservarea biodiversitatii.
Cheltuielile pentru protectia mediului in agricultura sunt justificate si chiar impuse de faptul ca in cadrul agendei 2000 a Comisiei Europene, setul de masuri care vizeaza reforma Politicii Agricole Comunitare (PAC) cuprinde un capitol important referitor la noile orientari in gestionarea mediului (de exemplu garantarea unor produse alimentare naturale care sa fie perfect compatibile cu cerintele ecologice, de o calitate superioara, mai buna gestionare a resurselor naturale, protejarea peisajului, protectia mediului abiotic etc). La nivel macroeconomic cheltuielile pentru protectia mediului efectuate de administratia publica locala reprezinta aproximativ 40 mld. Euro si sunt legate de eforturile de armonizare a aquis-ului de mediu, crearea/dezvoltarea infrastructurii pentru implementarea si controlul aplicarii noii legislatii. La nivel microeconomic cheltuielile pentru protectia mediului sunt efectuate de producatorii specializati din agricultura.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Eficientei Economice a Cheltuielilor pentru Protectia Mediului in Agricultura.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!