Analiza Egalitatii de Gen in Sfera Ocuparii Fortei de Munca in Republica Moldova

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 5
CAPITOLUL I. ASPECTE TEORETICE ALE ABORDARII EGALITATII DE GEN IN SFERA STATISTICII OCUPARII FORTEI DE MUNCA 8
1.1.Definitii ale egalitatii de gen la nivel national 8
1.2. Alinierea Republicii Moldova la standardele internationale, in sfera ocuparii fortei de munca, prin prisma abordarii integratoare a egalitatii de gen, promovata de tarile occidentale. 15
1.3. Sistemul informational statistic al egalitatii de gen in sfera ocuparii fortei de munca 21
CAPITOLUL II. INDICATORII STATISTICI UTILIZATI PENTRU RELIEFAREA EGALITATII DE GEN IN SFERA OCUPARII FORTEI DE MUNCA IN REPUBLICA MOLDOVA. 29
2.1.Conceptul si metodologia indicatorilor statistici de tip gender 29
2.2. Indicatori sensibili la gen in sfera ocuparii fortei de munca in Republica Moldova 40
CAPITOLUL III. OCUPAREA FORTEI DE MUNCA IN REPUBLICA MOLDOVA, ANALIZATA PRIN PRISMA PROMOVARII EGALITATII DE GEN. 47
3.1. Analiza statistica a populatiei economice active 47
3.2.Analiza statistica a populatiei ocupate 50
3.3. Analiza statistica a somajului 57
3.4.Analiza statistica a populatiei economic inactive 60
CONCLUZII SI RECOMANDARI 64
BIBLIOGRAFIE 66
ANEXE 68


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Trecerea de la o economie dirijata in mod centralizat spre cea de piata, necesita crearea unor masuri si instrumente economico-financiare, menite sa contribuie la promovarea intereselor nationale, la realizarea independentei si suveranitatii tarii, precum si la colaborarea si cooperarea pe plan international. Egalitatea de gen este fenomenul care atrage tot mai mult atentia comunitatilor, inclusiv si in Republica Moldova.
Actualitatea temei de cercetare: egalitatea dintre barbati si femei este un drept fundamental, o valoare universala si conditie necesara pentru cresterea economica si coeziunea sociala a tarilor Uniunii Europene, membra a careea doreste sa devina si Republica Moldova. Insa, schimbarile, care au avut loc pe parcursul ultimilor ani in Republica Moldova, au consolidat inegalitatea situatiei barbatilor si a femeilor in domeniul ocuparii fortei de munca. De asemenea, s-au agravat problemele privind segregarea de gen, discriminarea, inegalitatea in remunerarea muncii, in repartizarea timpului preconizat pentru activitatile de gospodarire, salarizare etc.
Scopul lucrarii este prezentarea normelor metodologice, conceptelor si instrumentelor nationale in domeniul egalitatii de gen pe piata fortei de munca implementate de Biroul National de Statistica, precum si analiza dimensiunii si caracteristicilor acestui fenomen in Republica Moldova.
Pentru atingerea acestui scop, ne-am propus urmatoarele obiective:
- delimitarea conceptului egalitatea de gen in practica internationala si in Republica Moldova;
- studierea problemei egalitatii de gen prin prisma reglementarilor internationale si ale legislatiei Republicii Moldova, precum si influenta lor asupra definirii acestui concept;
- studierea sistemul de indicatori statistici in sfera egalitatii gender;
- analiza dimensiunii, cauzelor si caracteristicilor fenomenului egalitatii gender in Republica Moldova.
- de a elabora propuneri si recomandari de perfectionare a reglementarii de catre politica statului privind egalitatea de gen in sfera ocuparii fortei de munca.
Teza a fost structurata in urmatorul mod: introducere, trei capitole, incheiere ce insereaza concluzii si recomandari, bibliografie si anexe.
Astfel, in Capitolul I ,,Aspecte teoretice ale abordarii egalitatii de gen in sfera ocuparii fortei de munca" se prezinta sub un unghi general conceptele si definitiile ce tin de domeniul egalitati gender si asigurarea egalitatii de sanse intre femei si barbati in Republica Moldova. Se examineaza, de asemenea, legislatia nationala si internationala care sta la baza formularii si implementarii definitiei egalitatii de gen in particular in sfera ocuparii fortei de munca, precum se vorbeste si despre sistemul informational statistic ce furnizeaza date vis-a-vis de egalitatea de gen in sfera ocuparii fortei de munca.
InCapitolul II ,,Indicatori statistici utilizati pentru reliefarea egalitatii de gen in sfera ocuparii fortei de munca in Republica Moldova" se prezinta sistemul de indicatori care pot fi utilizati in descrierea pietei muncii sub aspect gender. Acestea folosesc atit in procesul monitorizarii situatiei curente, cit si la inregistrarea modificarilor structurale si dinamice a fenomenelor supuse cercetarii.
Capitolul III ,,Ocuparea fortei de munca in Republica Moldova analizata prin prisma promovarii egalitatii de gen", este dedicat analizei pietei muncii din Republica Moldova, prin prisma abordarii integratoare a egalitatii dintre barbati si femei, perioada anilor 2007-2011, uneori si cu specificari din anul 2006.
In prezent este cunoscut si acceptat faptul ca aspectul de gen merita sa fie extins la toate sferele societatii si egalitatea de gen poate fi obtinuta numai prin introducerea dimensiunii de gen - gender mainstreaming- in toate politicile si domeniile. Problema de gen ne spune despre diferentele si asemanarile existente intre femei si barbati in raport cu contributia lor la dezvoltarea sociala si economica, conditiile de viata si de munca, constringerile, necesitatile si oportunitatile lor generale, etc.
Astfel, statisticile de gen, au un rol foarte important in procesul de monitorizare si analiza a progreselor obtinute in sensibilizarea dimensiunii de gen.
Este necesar de mentionat faptul ca Guvernele multor tari si-au elaborat planuri de activitate in conformitate cu Platforma de Actiuni de la Beijing (1995), unde este stabilit strategia de promovare a egalitatii de gen in toate domeniile unde exista impct direct asupra bunastarii femeilor si barbatilor, ceea ce vizeaza si saracia, drepturile acestora, impactul asupra globalizarii si a politicii macroeconomice. Vedem deci, ca problema monitorizarii, analizei si evaluarii situatiei femeilor si barbatilor, pe de o parte si a intercorelarii lor in domeniile mentionate anterior, pe de alta parte, constituie o problema destul de importanta si actuala. In acest context, Platforma de Actiuni de la Beijing, a chemat tarile si organizatiile internationale sa colecteze si sa analizeze statistici care ar reflecta problemele referitoare la rolul si importanta femeilor si a barbatilor in societate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Egalitatii de Gen in Sfera Ocuparii Fortei de Munca in Republica Moldova.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Acte legislative si normative
Constitutia Republicii Moldova, din 29.07.1994. Monitor oficial al Republicii Moldova nr.1 din 18.08.1994.
Codul muncii al Republicii Moldova, nr.154-XV din 28.03.2003. Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr.159-162, 2003.
Legea "Cu privire la asigurarea egalitatii de sanse intre femei si barbati", nr. 5, din 09.02.2006 // Monitorul Oficial al Republici Moldova nr. 47 din 24.03.2006, Chisinau, 2006.
Legea "Cu privire la Strategia nationala de dezvoltare pe anii 2008-2011", nr. 295-XVI, din 21.12.2007, Chisinau, 2007.
Hotararea Guvernului nr. 984 din 25.08.2006 ,,Cu privire la aprobarea Planului national de promovarea egalitatii genurilor umane in societate pentru perioada 2006-2009", Chisinau, 2006.
Hotarirea Guvernului nr. 191 din 25.02.2008 "Planul de actiuni privind implementarea Strategiei nationale de dezvoltare pe anii 2008-2011", Chisinau, 2008.
Hotarirea Guvernului nr. 933 din 31.12.2009 "Cu privire la aprobarea Programului national de asigurare a egalitatii de gen in anii 2010-2015", Chisinau, 2009.
Hotarirea Guvernului nr. 288 din 15.03.2005 "Cu privire la aprobarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului in Republica Moldova pina in 2015 si a Primului Raport National a acestui obiectiv", Chisinau ,2005.
Hotarirea nr. 87-XII din 28.04.1994 "Cu privire la Conventia asupra eliminarii tuturor formelor de discriminare fata de femei", Chisinau,1994.
Manuale, monografii si lucrari didactice
Barca A., Vaculovschi D., Cojocaru L., Bogus A., Harbu E. Situatia femeilor pe piata fortei de munca. ASEM, Chisinau, 2007.
Bocioc F., Dimitriu D., Tesiu R., Vaileanu C.. Metode si instrumente: Ghid practic pentru abordarea integratoare a egalitatii de gen. Editura Neva, Romania, 2004.
Partachi I., Cara E., Partachi I. Inegalitatea de gen in venituri si alti indicatori de bunastare a populatiei. ASEM, Chisinau, 2008.
Samoila L. Asigurarea egalitatii de sanse intre femei si barbati in Republica Moldova. Chisinau, 2004. 
Ghidul utilizatorului statisticilor de gen/ Biroul National de Statistica al R. Moldova - Chisinau, 2008.
Garrett J.K., An Introduction to Statistical methods for Survey Statisticians, U.S. Department of Commerce, Bureau of the Census, Washington. 2005.
Hussmanns R., Mehran F., Verma V., Surveys of economically active population: employment, unemployment and underemployment. International Labour Office, Geneva, 1990.
Site-ografia
http://www.ilo.org/- site Biroul International al Muncii.
http://www.statistica.md/ - site Biroul National de Statistica.
http://www.edu.md/ - site Ministerului Educatiei al Republicii Moldova.
http://www.gov.md/ - site Guvernului Republicii Moldova.
http://www.inspectiamuncii.md/ - site Inspectiei Muncii.
http://www.mpsfc.gov.md/- site Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
http://www.unifem.org/- site Organizatia Natiunilor Unite a protectiei femeilor.
http://www.undp.md/ - site Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.
http://www.un.org/womenwatch/daw/beijing/platform/index.html - Platforma de Actiuni de la Beijing.
Alte surse
Anuarul statistic al Republicii Moldova 2009, Biroul National de Statistica, Chisinau, 2009.
Dezvoltarea social-economica a Republicii Moldova in anul 2009, Biroul National de Statistica, Chisinau, 2010.
Femei si Barbati pe piata muncii in Republica Moldova, Biroul National de Statistica, Chisinau, 2008.
Metodologia Anchetei Asupra Fortei de Munca in Gospodarii, Biroul National de Statistica, Chisinau, 2008.
Piata fortei de munca in Republica Moldova, Biroul National de Statistica, Chisinau, 2008. 
UNDP "Raportul National de Dezvoltare Umana 2010-2011", Editura "Nova-imprim", Chisinau, 2011.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!