Analiza Gestiunii Resurselor Umane

Cuprins licenta Cum descarc?

1.SCURT ISTORIC A MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE 5
1.1Consideratii privind resursele umane 6
1.1.1Conceptul de management al resurselor umane 7
1.1.2 Factori de macro mediu 9
1.1.2.1 Filosofia mangemntului 9
1.1.2.2 Dimensiunea intreprinderii 9
1.1.2.3 Fluctuatile in produtia de bunuri si servicii 9
1.1.2.4 Natura relatilor interpersonale 9
1.1.2.5 Prezenta unui sindicat 9
1.1.2.6 Tehnologia utilizata 9
1.1.2.7 Cultura unei organizatii 9
1.1.3 Factorii de macro mediu 9
1.2 Definirea politicii de management a resurselor umane 10
1.3 Metode folosite pentru culegerea informatilor necesare analizei 
posturilor 10
2. EXIGENTELE DE OCUPARE A POSTURILOR DE MUNCA CLASA 1.GRADUL PROFESIONAL PRINCIPAL -FUNCTIONAR PUBLIC DE EXECUTIE 13
3. EVALUAREA PERFORMATELOR FUNCTIONARILOR PUBLICI DE EXECUTIE DIN CADRUL INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA, HUNEDOARA 19
4. NATURA CONFLICTELOR 28
4.1 Conflictele de interse 28
4.2 Conflictele de drepturi 30
5. DESCRIEREA POSTURILOR 31
6. POLITICI DE RESURSE UMANE 38
7. CONCLUZII 42
BIBLIOGRAFIE 45


Extras din licenta Cum descarc?

1.SCURT ISTORIC A MANAGEMENTULUI
Formarea individului incepe in mediul in care a crescut,continua la scoala, apoi la locul de munca. Comportarea salariatilor este o prelungire a comportamentului dobandit in familie si la scoala.
Formarea este influentata si de cetateni si autoritati, de credintele religioase, de ideologii si teorii stiintifice, pe de alta parte, formare difera de la un grup la altul in functie de clasa sociala, sex, generatie, organizatia de munca etc.
Exista astfel diferente de la o natiune la alta, intre subgrupurile etnice, lingvistice si religioase din cadrul natiunilor, dar si de la o organizatie la alta.
Managementul resurselor umane se defineste in mod conventional ca un ansamblu de activitati prin care se asigura procurarea, dezvoltarea si conservarea resurselor umane de care are nevoie o organizatie pentru a-si atinge obiectivele.
O astfel de conceptie cu privire la managementul resurselor umane pune accentul, inainte de toate, pe descrierea activitatilor componente, fara a incerca sa expliciteze obiectivele specifice urmarite prin indeplinirea acestor activitati.
Pentru a evidentia finalitatile managementul resurselor umane, trebuie sa pornim de la obiectivele si nevoile sistemului utilizator. In esenta, organizatia are ca obiectiv productia de bunuri si servicii pentru satisfacerea nevoilor specifice ale unei populatii, in conditiile satisfacerii propriilor sai membri.
Mult timp, mai ales in epoca de difuzare intensiva a conceptiilor scolii, conducatorii au crezut ca o crestere a satisfactiei in munca trebuie, in mod normal, sa se traduca intr-o crestere de productivitate, totusi, rezultatele a numeroase lucrari de cercetare nu confirma intotdeauna legatura de cauzalitate dintre cele doua variabile. Exista situatii in care:
- productivitatea unui individ se imbunatateste in urma unei modificari de tehnologie sau de proces de productie fara ca aceasta sa conduca, in mod necesar, la o crestere a satisfactiei in munca;
- satisfactia creste ca urmare a modificarii conditiilor fizice de munca, fara ca in mod obligatoriu sa aiba loc o crestere de productivitate.
Avand in vedere aceste aspecte, consideram ca productivitateasi satisfactia in munca sunt doua finalitati distincte ale sistemului de
management al resurselor umane.
Pentru a raspunde acestor exigente de ordin economic si uman, Managamentul resurselor umane isi propune sa obtina urmatoarele rezultate:
o sa puna la dispozitia organizatiei efective de personal, corespunzatoare sub raport cantitativ si calitativ, in concordanta cu posturile existente;
o sa asigure stabilitatea relativa a personalului;
o sa ofere indivizilor si grupurilor posibilitatea de a gasi raspuns la asteptarile lor si la nevoile lor, sau altfel spus, sa creeze si sa mentina un mediu de munca satisfacator si valorizant.
Analiza mediului in care functioneaza sistemul de management presupune, inainte de toate, sa se opereze distinctia intre micro-mediu, ca ansamblu al factorilor interni organizatiei care influenteaza direct macro-mediul contextul economic, cultural, legal si politic care actioneaza indirect asupra resurselor umane.
Managementul resurselor umane presupune imbunatatirea continua a activitatilor tuturor angajatilor in scopul realizarii misiunii si a obiectivelor organizationale. Exercitarea unui asemenea tip de management necesita drept conditie primordiala ca fiecare manager sa constituie un model de atitudine comportamentala. In acest fel, managerul trebuie sa preia responsabilitatea procesului, sa se implice in fiecare actiune, sa discute personal cu angajatii progresele obtinute de acestia si sa recompenseze rezultatele bune. Actiunea manageriala ia in considerare fiecare salariat ca o individualitate distincta cu caracteristici specifice. 
Aplicarea cu succes a obiectivelor managerului resurselor umane din cadrul oricarei organizatii presupune existenta unui sistem de evaluare a performantelor, a unui sistem de stimulare a angajatilor si de recompensare a rezultatelor. 
Principalele responsabilitati ale departamentului de resurse umane sunt:
- recrutarea si angajarea personalului pe baza de competenta;
- elaborarea programului de calificare si de perfectionare adecvate obiectivelor intreprinderii;
- elaborarea planurilor de stimulare prin salarizare, destinate sa incurajeze realizari eficiente, la costuri scazute;
- elaborarea sistemelor de stimulare nefinanciara destinate sa stimuleze interesul si entuziasmul intregului personal pentru propria activitate;
- integrarea rapida a noilor angajati, elaborarea programului de cariera pentru toti managerii organizatiei.
Pentru indeplinirea acestor responsabilitati, managerii de varf trebuie sa stabileasca cu seful departamentului de resurse umane principiile si orientarile care vor sta la baza activitatii precizand clar relatiile de lucru dintre personalul de executie si specialistii de resurse umane, astfel incat sa existe relatii de colaborare si armonie.
Managerul general va avea in vedere calitatile necesare personalului din departamentul resurse umane pentru ca oricat de bun ar fi managementul practicat de aceasta eficienta activitate este asigurata si de competenta personalului din subordine.
Locul managementului resurselor umane este bine precizat in cadrul managerului general. 
Astfel managementul resurselor umane poate fi definit astfel ,,managementul resurselor umane reprezinta un complex de masuri concepute interdisciplinar, cu privire la recrutarea personalului, selectia, organizarea ergonomica a muncii, stimularea materiala si morala, pana in momentul incetarii contractului de munca.
1.1.Consideratii privind managementul resurselor umane:
Managementul resurselor umane reprezinta ansamblul de activitati generale si specifice, privitoare la asigurarea, mentinerea si folosirea eficienta a personalului din cadrul agentilor economici (societati comerciale, regii autonome, banci societati de asigurare etc.). Managementul competitiv al resurselor umane este esential pentru succesul oricarei organizatii. Responsabilitatea managementului resurselor umane revine atat managerului general cat si sefului compartimentului de resurse umane, acesta avand responsabilitatea de a se familiariza cu problematica si procedurile utilizate in acest domeniu de catre firmele performante, atat in tara cat si in strainatate.
Pentru a fi eficient, managerul departamentului de resurse umane trebuie sa aiba o serie de calitati: sa fie staruitor in urmarirea aplicarii deciziilor, rabdator si intelegator fata de opiniile altora; sa fie bun negociator, sa aiba simtul umorului.
Organizarea activitatilor resurselor umane se poate face pe mai multe domenii: personal, invatamant, salarizare, cercetare. Ca tip de structura interna de organizare a departamentului de resurse umane se poate utiliza organizarea functionala si organizarea matriceala. Functia de resurse umane cuprinde toate activitatile orientate spre factorul uman, avand drept obiective urmatoarele: conceperea, proiectarea, utilizarea optima, intretinerea, dezvoltarea social-umana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Gestiunii Resurselor Umane.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!