Analiza impozitului pe profit

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I. DEFINIREA PROFITULUI IMPOZABIL SI A IMPOZITULUI PE PROFIT 3
I.1. ASPECTE GENERALE PRIVIND PROFITUL SI IMPOZITUL PE PROFIT 3
I.1.1. Aspecte generale privind profitul 3
I.1.2. Aspecte generale privind impozitul respectiv impozitul pe profit 4
I.2. PLATITORII IMPOZITULUI PE PROFIT SI PERIOADA IMPOZABILA 4
I.3. SCUTIRI DE LA PLATA IMPOZITULUI PE PROFIT 6
I.4. COTA DE IMPUNERE 8
I.5. MODALITATI DE DETERMINARE A IMPOZITULUI PE PROFIT SI A PROFITULUI IMPOZABIL 10
I.5.1.Venituri totale 10
I.5.1.1. Venituri impozabile 10
I.5.1.2. Venituri neimpozabile 11
I.5.2. Cheltuieli totale 11
I.5.2.1. Cheltuieli deductibile 12
I.5.2.2. Cheltuieli nedeductibile 12
I.5.2.3.Cheltuieli cu deductibilitate limitata 12
CAPITOLUL II. EVOLUTIA IMPOZITULUI PE PROFIT IN ROMANIA 13
II. 1. INTRODUCEREA SI EVOLUTIA IMPOZITULUI PE PROFIT IN ROMANIA 13
II.2. CONTRIBUTIA IMPOZITULUI PE PROFIT LA CONSTITUIREA VENITURILOR FISCALE IN ROMANIA 15
II.3. IMPOZITUL PE PROFIT IN STATELE MEMBRE UE 17
CAPITOLUL III. STUDIU DE CAZ: MODUL DE DETERMINARE A IMPOZITULUI PE PROFIT IN CADRUL FIRMEI S.C. VAN DIJK TRANSPORT S.R.L. 24
CONCLUZII SI PROPUNERI 45
BIBLIOGRAFIE 47


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Obiectul principal al acestei lucrari il reprezinta impozitul pe profit ilustrat prin tema lucrari ,,Contributia impozitului pe profit la constituirea veniturilor fiscale in Romania". Am avut in vedere de asemenea ilustrarea modului de determinare a impozitului pe profit in cadrul unei firme. Aceasta tema are o importanta deosebita deoarece ne arata cat de mare este contributia pe care o are impozitul pe profit la constituirea veniturilor fiscale si implicit la formarea bugetului de stat si a bugetului general consolidat.
La realizarea acestei teme de licenta voi vorbi mai intai despre aspectele generale privind profitul si impozitul pe profit pentru a intelege foarte clar ce reprezinta profitul si impozitul de pe urma acestuia. Aici voi explica faptul ca orice agent economic care isi desfasoara o anumita activitate va dori sa obtina profit de pe urma acesteia. De asemenea voi specifica si elementele care constituite la formarea profitului.
In continuare voi aduce in tema despre cine sunt platitorii impozitului pe profit si ii voi enumera si pe cei care sunt scutiti de la plata impozitului pe profit. Voi explica de asemenea notiunile de rezident, nerezident si sediu permanent, notiuni foarte importante in ceea ce priveste contribuabili impozitului pe profit.
Voi specifica pe parcurs si despre perioada impozabila pentru contribuabili, mai ales ca in tara noastra exista multe cazuri in care un contribuabil se infiinteaza ca persoana juridica in cursul unui an fiscal.
Un lucru important pentru tema despre care voi vorbi il reprezinta cota cu care se impoziteaza impozitul pe profit in tara noastra. Aici voi specifica cota standard de impozitare a profitului si voi face o comparatie intre cota standard a impozitului pe profit din tara noastra cu cotele de impozit pe profit din tarile care se afla in zona noastra. Voi spune de asemenea si despre cei care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cazinourilor, cluburilor de noapte ce fel de impozit asupra profitului realizat vor plati.
Pe parcurs voi reda si modul de determinare a impozitului pe profit. Aici voi vorbi despre elementele care au legatura cu determinarea impozitului pe profit cum ar fi de exemplu: veniturile impozabile si neimpozabile, cheltuielile deductibile, deductibile limitat si despre cheltuielile nedeductibile.
Incepand cu capitolul doi voi vorbi despre introducerea si evolutia impozitului pe profit (in special a cotei de impozitare).
In continuare voi vorbi despre contributia impozitului pe profit la constituirea veniturilor fiscale in Romania aratand ponderea pe care o are acesta in total venituri fiscale. Spre finalul capitolului doi voi aduce in tema si cotele impozitului pe profit din tarile UE, unde face parte si tara noastra.
Dupa ce voi explica aceste lucruri teoretice voi explica practic cum se determina profitul la o firma de transport marfuri. Mai intai voi face o scurta prezentare a firmei in care voi specifica domeniul de activitate al acesteia, cum este organizata, care sunt clienti sai, modul de incadrare al entitati.
Dupa ce am incheiat aceasta prezentare a firmei voi trece la intocmirea contului de rezultate al firmei in care voi prezenta sintetic lucrarile prealabile inchiderii exercitiului financiar la S.C. VAN DIJK S.R.L. Voi arata apoi modul de calcul al unor cheltuieli cu deductibilitate limitata cum ar fi de exemplu: cheltuielile de protocol, cheltuielile sociale, cheltuielile cu amortizarea limitate.
Voi arata de asemenea si modul cum se calculeaza impozitul pe profit atunci cand firma inregistreaza cheltuieli cu sponsoriz In final voi face o analiza economico-financiara a firmei pe baza contului de profit si pierdere in care voi analiza evolutia veniturilor totale, ale cheltuielilor totale si evolutia profitului net obtinut de firma S.C. VAN DIJK TRANSPORTS.R.L.
I. DEFINIREA PROFITULUI IMPOZABIL SI A IMPOZITULUI PE PROFIT
I.1. ASPECTE GENERALE PRIVIND PROFITUL SI IMPOZITUL PE PROFIT
I.1.1. Aspecte generale privind profitul 
Profitul provine de la verbul ,,proficere", fiind un termen de origine latina care inseamna ,,a progresa, a da rezultate". Progresul si rezultatele sunt dorite a fi obtinute de aproape toata lumea care realizeaza o anumita activitate. 
In dictionarul limbii romane, profitul este definit ca un folos pentru cineva sau ceva, castig, beneficiu, avantaj, venitul adus de capitalul utilizat intr-o intreprindere , reprezentand diferenta dintre incasarile efective si totalul cheltuielilor aferente. 
Profitul poate fi considerat ca un venit rezidual pe care il obtin proprietarii obiectelor muncii (pamant, paduri, apele, materiile prime) si mijloacelor de munca (unelte, mijloace de transport, instalatii, cladiri) ca recompensa pentru utilizarea corespunzatoare si cat mai eficienta a acestora. 
Profitul reprezinta diferenta dintre veniturile sau vanzarile unei firme si costurile totale. Pentru a se obtine profit pentru societati, veniturile trebuie sa fie mai mari decat costurile. Daca nu se intampla acest lucru nici activitatea societati nu mai poate continua deoarece se inregistreaza pierderi si activitatea desfasurata nu mai prezinta nici o motivatie de a fi continuata. De aceea pentru ca activitatea unei societatii sa poata fi continuata in conditii eficiente pentru proprietare este nevoie ca aceasta sa obtina un avantaj banesc cu care sa poata acoperi cheltuielile si sa obtina un excedent de venit.
Profitul in sens restrans este un venit net pe care il obtin agentii economici ca produs al utilizarii capitalului intr-o activitate economica. In sens larg profitul este castigul, beneficiul, surplusul banesc, avantajul banesc pe care il obtin agentii economici ca surplus peste costul de productie dintr-o actiune, operatie sau activitate economica desfasurata de acestia. De asemenea profitul este considerat un castig ce remunereaza munca depusa si ceilalti factori de productie care au participat la obtinerea acestuia.
Exemplu de calcul a profitului: Intr-un an o entitate a efectuat cheltuieli de 70000 lei si a obtinut venituri de 100000 lei. Diferenta pozitiva dintre venituri si cheltuieli reprezinta profitul entitati. 
Profitul = Venituri - Cheltuieli = 100000 - 70000 = 30000 lei
Daca cheltuielile entitati erau mai mari decat profitul obtinut atunci aceasta inregistra pierdere. In acest caz entitatea se inregistra pe deficit si in pierdere de beneficii economice.
Profitul comporta risc pe care agentul economic e nevoit sa si-l anume daca doreste sa obtina un profit in urma caruia sa fie multumit. Agentul economic trebuie sa prevada din timp ce se va intampla pe piata, sa prevada preturile si cum va evolua cererea si oferta pietei. De aceea cei mai buni prevazatori economici vor lua decizia potrivita aducatoare de profit.
Agentul economic trebuie sa tina cont de asemenea si de situatia politica din tara unde isi desfasoara activitatea deoarece aceasta poate influenta profitul. Un agent economic prefera de obicei sa desfasoare activitati economice in tari unde exista un echilibru politic deoarece va putea prevedea mult mai usor ce se poate intampla pe piata economica. In tarile in care sunt dezechilibre politice dese nu va putea prezice cu certitudine ce se poate intampla pe piata respectiva si va fi nevoit sa suporte un nivel al riscului mult mai ridicat asupra activitatii economice pe care o desfasoara.
Pentru a obtine profit un agent economic trebuie sa tina cont de actiunile pe care le intreprinde, adica sa aiba o productivitate de calitate, sa impulsioneze vanzarile printr-o campanie de publicitate buna si sa reduca cheltuielile cat mai mult posibil. 
Pe baza celor enumerate mai sus putem spune ca un agent economic nu-si poate continua activitatea daca nu obtine un profit care sa-i permita acest lucru si sa-l convinga sa investeasca in continuare in afacerea sa.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza impozitului pe profit.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Bistriceanu G., Popescu G., Bugetul de stat al Romaniei, Ed. Universitara, Bucuresti, 2007
2. Ene A., Impozitul pe profitul firmei in conditiile aderarii la UE, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti, 2007
3. Lacrita-Grigore N., Codul Fiscal actualizat, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti, 2012
4. Lacrita-Grigore N., Fiscalitate pentru profesionisti, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti 2011
5. Moraru D., Nedelescu M., Stanescu C., Preda.O, Finante publice, Ed. Economica, Bucuresti, 2007
6. Mosteanu N.R., Finante Publice, Ed. Universitara, Bucuresti, 2011
7. Mutascu M.I., Finantte publice, Editia a II-a, Ed. Mirton, Timisoara 2008
8. Sandu G., Cibotariu I.S., Apetri A.N., Finante. Abordari teoretice si practice, Ed. Didactica si Pedagogica, R.A., Bucuresti, 2008
9. Tole M., Nedelescu M., Preda. O, Matei C.N., Finantele intreprinderii, Ed. Universitara, Bucuresti, 2006
10. Tulai C., Finante, Ed. Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2007
11. Codul de Procedura fiscala republicat adoptat prin Ordonanta Guvernului nr.92 din 24 decembrie 2003
12. Ghid privind aplicare Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin ordinul ministrului finantelor publice nr.1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare
13. Hotararea Guvernului 814/1991 privind impozitul pe profit
14. Legea 571 din 22 decembrie 2003 cu modificarile si completarile ulterioare privind Codul Fiscal
15. Legea 227/2015 actualizata privind Codul Fiscal
16. Legea nr.82 din 24 decembrie 1991. Legea contabilitatii
17. Legea nr.414/2002 privind impozitul pe profit
18. Legea nr.12/1991 privind impozitul pe profit
19. Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 1802 din 29 decembrie 2014 privind aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate (publicat in Monitorul Oficial nr.963 din 30 decembrie 2014) care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2015
20. Ordonanta Guvernului nr.70/1994 privind impozitul pe profit
21. www.contabilul.manager.ro
22. http://www.discutii.mfinante.ro
23. http://www.rasfoiesc.com/business/economie/finante-banci
24. http://data.oecd.org/tax/tax-on-corporate-profits
25. http://data.worldbank.org
26. http://taxsummaries.pwc.com
27. https://www.anaf.ro
28. www.tradingeconomics.com
29. www.wall-street.ro
30. www.academia.edu


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!