Analiza Impozitului pe Venit in Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE . 7
CAPITOLUL I 
Aspecte generale privind impunerea veniturilor persoanelor fizice 9
1.1. Definirea si clasificarea impozitelor. 9
1.2. Impunerea veniturilor persoanelor fizice: principii si sisteme de impunere. 12
1.3. Reguli generale de impunere a veniturilor persoanelor fizice in Romania . 17
1.4. Mas Masuri adoptate de Guvern pentru cursul anului 2012. 17
1.4.1. Bugetul de stat al Romaniei estimat pe anul 2013. 18
1.5. Contributia impozitului pe venit la formarea veniturilor bugetare ale Romaniei. 20
1.7. Nivelul, dinamica si structura impozitului pe venit in perioada 2006-2011. 24
1.7.1. Cote defalcate din impozitul pe venit. 31
CAPITOLUL II 
IMPUNEREA VENITURILOR DIN SALARII SI PENSII 33
2.1. Analiza reglementarilor privind impunerea veniturilor din salarii. 33
2.1.1. Deduceri personale. 33
2.1.2. Formula generala a calcularii impozitului pe salarii .
Exemplu de calcul al impozitului datorat pe veniturile din salarii.36 34
2.2. Studiu privind impunerea veniturilor din salarii la S.C. MADAGASCAR S.R.L. . 37
2.2.1. Determinarea si calcularea impozitului datorat in afara functiei de baza.
Exemplu privind impozitarea veniturilor din salarii, altele in afara functiei de baza 39
2.3. Analiza reglementarilor privind impunerea veniturilor din pensii . 41
2.3.1. Stabilirea si retinerea impozitului din veniturile din pensii. 41
2.4. Exemplu privind impunerea veniturilor din pensii 41
2.5. Precizari referitoare la CASS in cazul beneficiarilor de pensii. 42
2.5.1. Exemple privind modul de calcul al contributiei la CAS privind veniturile din pensii. 43
CAPITOLUL III 
IMPOZITUL PE VENITURILE DIN ACTIVITATI AGRICOLE SI ACTIVITATI INDEPENDENTE. 
3.1. Analiza reglementarilor privind impunerea veniturilor din activitati agricole. 44
3.2. Stabilirea venitului net annual din activitati agricole pe baza de norme de venit . 44
3.3. Calculul si plata impozitului aferent veniturilor din activitati agricole. 45
3.3.1 Impozitarea veniturilor din valorificarea produselor agricole. 45
3.4. Definirea veniturilor din activitati independente. 46
3.5. Reguli generale de stabilire a impozitului pe veniturile din activitati independente determinat pe baza contabilitatii in partida simpla. 46
3.6. Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit. 47
3.7. Stabilirea venitului net anual din drepturile de proprietate intelectuala. 47
3.8. Retinerea la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente.
Exemplu privind impozitarea veniturilor din activitati independente 48 48
CAPITOLUL IV 
IMPOZITAREA VENITURILOR DIN ALTE OPERATIUNI EFECTUATE DE PERSOANELE FIZICE 
4.1. Impozitul pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor. 49
4.2. Stabilirea veniturlui net anual cu privire la impozitul pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor. 49
4.3. Reglementarile privind impunerea veniturilor din investitii.... 50
4.4. Metoda de impunere a veniturilor din investitii. 50
4.5. Calcularea si retinerea impozitului pe veniturile din investitii.
Exemplu privind impozitarea veniturilor din investitii 50
4.6. Reglementarile privind impunerea veniturilor din premii si jocuri de noroc. 51
Exemplu privind calcularea impozitului aferent veniturilor din premii si jocuri de noroc 
4.7. Analiza reglementarilor privind impunerea veniturilor din alte operatiuni efectuate de persoanele fizice. 53
CONCLUZII . 54
ANEXE. 56
BIBLIOGRAFIE. 58


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Lucrarea de licenta cu titlul "Analiza impozitului pe venit in Romania" elaborata sub coordonarea stiintifica a prof.univ.dr. Mihaela Teodorescu (acest paragraf se elimina) este realizata intr-o asa maniera incat sa asigure o tratare sistematica a fiscalitatii, pe baza unei informatii teoretice si practice in contextul realitatii dinamice social-economice din tara noastra pe fondul multiplelor schimbari legislative din perioada 2005-2013.
In acesta lucrare am analizat impozitele directe, in special impozitele pe venituri, si evolutia si modul lor de impunere asupra persoanelor fizice din Romania, rezidente sau care isi desfasoara activitatepe teritoriul tarii noastre, in care am dezbatut intr-o abordare complexa elementele impozitului pe venit, cat si prisma componentelor veniturilor la bugetul de stat. 
Astfel, in cadrul lucrarii, in afara recunoasterii generale a unor aspecte ale finantelor publice si fiscalitatii, m-am ocupat in mod special de problematica larg oferita de noul Cod fiscal, aplicat in Romania, cu normele valable incepand cu 1 ianuarie 2013. Pe fondul amplu al bibliografiei din domeniul finantelor publice, al fiscalitatii si al legislatiei in vigoare pe baza careia am conturat principalele elemente teoretice, am reusit sa incorporez rezultatele noilor modificari legislative, cu implicatii atat in plan teoretic, cat mai ales in cel practic.
Obiectivul acestei lucrari este de a realiza un studiu de prezentare a regulilor de impunere a veniturile persoanelor fizice din orice fel de activitate, a normelor metodologice si caracterizarea modului de impunere si calculul asupra veniturilor din salarii, pensii, activitati independente, etc.
Importanta colectarii impozitelor este una deosebita, inctrucat acestea sunt menite sa aduca bani (se poate inlocui cu: sa contribuie la formarea veniturilor bugetului de stat) la bugetul de stat, pentru ca mai apoi, acesta sa distribuie o parte impozabila din P.I.B. intre clase si grupuri sociale, intre persoanele fizice si cele juridice. De asemenea, ele mai reprezinta si un rol primordial in stabilitatea economiei nationale.
Lucrarea este structurata pe patru capitole si cuprinde urmatoarele:
- primul capitol abordeaza aspectele generale privind impunerea veniturilor persoanelor fizice;
- al doilea capitol prezinta si caracterizeaza impunerea impozitelor pe salarii si pensii;
- al treilea trateaza impozitarea veniturilor din activitati agricole si activitati independente efectuate de persoanele fizice;
- iar ultimul capitol este dedicat impunerii impozitelor asupra altor operatiuni desfasurate de persoanele fizice.
In primul capitol am definit impozitele, am identificat contribuabilii, sfera de cuprindere a impozitului si am prezentat categoriile de venituri supuse impozitarii. In continuare sunt enumerate veniturile neimpozabile si deducerile personale, iar cea mai importanta trasatura a impozitelor mi s-a parut (se poate inlocui cu: consider ca este) cea a echitatii impunerii, prin care fiecare platitor, prin plata impozitelor si taxelor, participa la realizarea resurselor bugetare in functie de veniturile sale. M-am raportat la fiscalitatea din Romania si am analizat cadrul legislativ. In acest sens am prezentat toate regulile pentru categoria de venituri supuse impozitarii asa cum le gasim in Codul Fiscal. Nu in ultimul rand, am trecut in revista principalele legi care impun (se poate inlocui cu: am analizat principalele reglementari cu privire la) impozitarea veniturilor persoanelor fizice din Romania, bugetul de stat estimat pe 2013 si cotele defalcate din impozitul pe venit.
In cadrul celui de-al doilea capitol am prezentat pe rand impunerea veniturilor din salarii si pe cea a veniturilor din pensii. Aici sunt definite in primul rand veniturile din salarii si apoi din pensii, iar in cele din urma este determinat impozitul datorat. In continuare se exemplifica modul de impozitare si formula generala a calcularii impozitului pe salarii si apoi din pensii.
Capitolul se incheie cu un studiu de caz cu privire la calculul impozitului din venitul din pensii.
Cel de-al treilea capitol, denumit: ,,Impozitul pe veniturile din activitati agricole si independente", cuprinde caracterizarea generala a impozitelor pe veniturile din activitati agricole si activitati independente, in care este stabilit venitul anual din aceste tipuri de activitati si modul in care se face declararea si plata impozitului. Acestea sunt urmate de regulile generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, dupa care sunt prezentate cheltuielile deductibile si cele nedeductibile. Un exemplu privind impozitarea veniturilor din activitati independente incheie acest capitol.
In cel din urma capitol, sunt definite veniturile din investitii, veniturile din castigarea unor premii de la concursuri sau de la jocurile de noroc, precum si veniturile din alte surse. Am prezentat normele metodologice si calcularea si retinerea impozitului din fiecare categorie de venituri. 
Ultima sectiune a lucrarii de licenta este rezervata concluziilor finale, unde am efectuat o sintetizare a concluziilor rezultate in urma analizei pe baza impozitului pe venit in Romania si bibliografiei.
Nu in ultimul rand as dori sa multumesc, pentru ajutorul acordat, doamnei coordonator, Conf. Univ. Dr. Teodorescu Mihaela, fara de care elaborarea acestei lucrari nu ar fi fost posibila. Se poate scoate si aceasta fraza
Cap. I Aspecte generale privind impunerea veniturilor persoanelor fizice
1.1. Definirea si clasificarea impozitelor
Impozitele sunt cea mai importanta resursa financiara a statului si cea mai veche, in ordinea aparitiei veniturilor publice .
In acceptiune generala, impozitele reprezinta o prelevare la dispozitia statului a unei parti din veniturile sau averea persoanelor fizice sau juridice, in vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie din partea statului. Impozitele, in opinia academicianului Iulian Vacarel reprezinta ,,o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la bugetul statului sau la bugetele locale in vederea acoperirii cheltuielilor publice."
Obligativitatea impozitelor se refera la faptul ca plata acestora reprezinta o sarcina impusa, prin lege, tuturor persoanelor fizice si juridice care realizeaza venituri indiferent din ce sursa sau care poseda un anumit gen de avere pentru care, conform legii, datoreaza impozit. Dreptul de a introduce impozite il are statul si el se exercita, de cele mai multe ori, prin intermediul puterii legislative (Parlamentul), iar uneori si prin organele de stat locale. Parlamentul se pronunta in legatura cu introducerea impozitelor de stat de importanta nationala (generala), iar organele de stat locale pot introduce unele impozite in favoarea unitatilor administrativ- teritoriale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Impozitului pe Venit in Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!