Analiza infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 4
Capitolul I - Analiza infracțiunilor contra vieții sexuale 6
1.1. Violul 6
1.2. Agresiunea sexuala 9
1.3. Actul sexual cu un minor 11
1.4. Coruperea sexuală a minorilor 15
1.5. Racolarea minorilor în scopuri sexuale 17
1.6. Hărțuirea sexuală 19
Capitolul al II-lea Analiza comparativă a infracțiunilor contra vieții sexuale 22
Capitolul al III-lea - Infracțiunile contra vieții sexuale in dreptul comparat 27
3.1. Infracțiunile privitoare la viața sexuală în Franța 27
3.2. Infracțiuni privitoare la viața sexuală în Germania 29
CONCLUZII 31
BIBLIOGRAFIE 32
Lucrări de specialitate: 32
Legislație 33
Alte surse: 33


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Viața sexuală a persoanei reprezintă în conformitate cu deciziile Curții Europene a Drepturilor omului „un aspect intim al vieții private”, recunoscând-se dreptul fiecărei persoane de a avea o viață sexuală la alegerea sa, în conformitate cu identitatea sa profundă. Sexualitatea umană are din cele mai vechi timpuri o formă instituționalizată, legitimată și controlată de reglementări juridice, consacrări religioase și instituții civile, ea putând reprezenta o sursă importantă de conflicte ce afectează ordinea socială. 
În lucrarea de față mi-am propus analiza tuturor infracțiunilor privitoare la viața sexuală și anume: violul, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor, racolarea minorilor în scopuri sexuale și hărțuirea sexuală.
Reprezentând o temă cu vaste implicații morale și sociale, sexualitatea umană preocupă nu numai fiecare societate în parte ci și instituțiile europene. În acest context schimbarea atitudinii asupra libertății sexuale a persoanei la nivel european se reflectă și în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului care a evoluat extrem de mult, ultima perioadă remarcându-se printr-o schimbare semnificativă a acesteia.
Prezentul demers științific l-am consacrat analizării infracțiunilor privitoare la viața sexuală din perspectiva dreptului intern, a instrumentelor internaționale la care România este parte cu trimitere și la legislația altor state, urmărind să surprind evoluțiile și perspectivele incriminării acestora precum și implicațiile și dificultățile ivite în practica instanțelor judecătorești.
Dreptul penal are menirea de a asigura cadrul juridic corespunzător apărării valorilor sociale fundamentale. Între drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei fizice sunt incluse și cele care privesc libertatea sexuală, adică posibilitatea persoanei, indiferent de sex, de a hotărî singură cu privire la viața sa sexuală, fără temerea că va fi împiedicată în exercitarea ei. 
Încălcarea normelor privitoare la viața sexuală prezintă pericol social, deoarece, faptele prin care se aduce atingere libertății sau moralității în acest domeniu sunt contrare intereselor întregii societăți, orice atentat la libertatea vieții sexuale sau a inviolabilității acesteia reprezentând și un atentat împotriva dreptului persoanei la integritate corporală și sănătate, onoare, iar uneori, chiar la însăși viața persoanei. 
Analizând dispozițiile referitoare la infracțiunile privitoare la viața sexuală observăm că prezintă unele aspecte comune în ceea ce privește: obiectul juridic, obiectul material, subiecții, latura obiectivă și subiectivă, fazele infracțiunii și formele agravate.
În conformitate cu dispozițiile legale din țara noastră minorii sunt protejați împotriva oricăror forme de abuz, inclusiv a celui sexual. Specialiștii atrag atenția tot mai frecvent asupra multiplelor efecte pe care le are asupra minorilor întreținerea de acte de natură sexuală de la vârste fragede. Aceste efecte sunt diferite în funcție de vârsta și personalitatea copilului, de natura incidentului, de relația în care se află cu autorul infracțiunii etc. În acest context legiuitorul român a incriminat de-a lungul timpului infracțiunea de act sexual cu un minor adaptând constant reglementarea acesteia la politica promovată la nivel internațional și la necesitățile determinate de evoluția înregistrată la nivel social. 
Actele sexuale cu minori au fost considerate din cele mai vechi timpuri ca fiind periculoase astfel că, sub o denumire sau alta, le găsim incriminate în legislația penală română.
În primul capitol al lucrării voi face o analiză a infracțiunilor privitoare la viața sexuală dezvoltând fiecare element constitutiv al infracțiunilor și anume: obiectul infracțiunii, subiecții infracțiunii, latura obiectivă, latura subiectivă, formele agravante și sancțiunile pentru fiecare infracțiune în parte
Capitolul al II-lea este reprezentat de analiza comparativă a infracțiunilor privitoare la viața sexuală. Vom descoperi ce asemănări și deosebiri există între acestea, dacă există și în ce privințe. Voi prezenta această comparație atât din punct de vedere al doctrinei de specialitate cât și din punctul de vedere al practicilor judiciare din parchete și instanțele judecătorești. 
În al treilea capitol voi face o analiză comparată a reglementărilor privitoare la infracțiunile contra libertății și integrității sexuale din câteva state din Uniunea Europeană. Voi urmări să surprind evoluțiile și perspectivele incriminării acestor infracțiuni precum și implicațiile și dificultățile ivite în practica instanțelor judecătorești. 
Finalul lucrării va fi reprezentat de câteva concluzii personale în ceea ce privește infracțiunile contra libertății și integrității sexuale și modul în care sunt ele reglementate atât în Codul penal român cât și în Codurile penale din alte state.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza infractiunilor contra libertatii si integritatii sexuale.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Lucrări de specialitate:
- A. Blanche, Etudes Pratiques Sur Le Code Penal, Editura Hachette Livre, 2018
- A. Boroi, Drept penal. Partea speciala. Editia 5, Editura C.H. Beck, București, 2021
- B. Burghardt, L. Steinl, Sexual Violence and Criminal Justice in the 21st Century. German Law Journal, 2021
- C. Bulai, Curs de drept penal, partea specială, Editura Universul Juridic, 2008
- C. Duvac, Drept penal. Partea speciala Vol. 1, Editura Universul Juridic, 2015
- C. Ghigheci, Drept penal. Partea specială. Vol. 1, Editura Solomon, 2020
- C. Rotaru, A.R. Trandafir, V. Cioclei, Drept penal. Partea speciala II. Curs tematic. Editia 6, Editura C.H. Beck, 2022
- Consiliul Superior al Magistraturii, Punct de vedere conținând unele propuneri pentru modificarea Codului penal, 2021
- G. Bodoroncea, V. Cioclei, I. Kuglay, L. Lefterache, T. Manea, I. Nedelcu, F.M. Vasile, Codul penal. Comentariu pe articole, București, Editura C.H. Beck, 2014
- I.C. Pasca, Drept penal internațional, Editura Universul Juridic, 2020
- J. Bradford, Sex Offenders, Editura Oxford University
- M. Udroiu, Drept penal. Partea Specială. Ed. 6, Editura C.H. Beck, București, 2019
- R. Morega, N.E. Dodescu, Drept Penal. Partea specială, Volumul I, Editura Măiastra, Târgiu Jiu, 2020
- R.F. Wetzell, Crime and Criminal Justice in Modern Germany, 2014
- S. Bogdan, D.A. Șerban, Drept penal. Partea specială, Editura Universul juridic, 2020
- T. Toader, Codul penal. Codul de procedura penala si Legile de punere in aplicare., Ed.itura Hamangiu, 2018
- V. Cioclei, Drept penal. Partea speciala 1. Infractiuni contra persoanei si patrimoniului Ed.6, Editura C.H. Beck, București, 2021
- V. Cioclei, Drept penal. Partea specială, Infracțiuni contra persoanei și infracțiuni contra patrimoniului, Editura C.H. Beck, 2016
- V. Cristean, Drept penal. Partea specială, Infracțiuni contra persoanei și infracțiuni contra patrimoniului, Editura Universul Juridic, 2016
Legislație
- Codul penal si Codul de procedura penala. Actualizat la 24.01.2022, Editura C.H. Beck.
Alte surse:
- https://www.justice.gouv.fr/art_pix/french_legal_system.pdf
- https://bjs.ojp.gov/content/pub/pdf/wfbcjsfr.pdf
- https://www.legislationline.org/documents/section/criminal-codes/country/30/France/show


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!