Analiza Infractiunilor de Lovire si Vatamare a Integritatii Corporale

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I. NOTIUNI INTRODUCTIVE
Institutiile fundamentale ale dreptului penal sunt: infractiunea, raspunderea penala si pedeapsa. Aceste institutii sunt caracterizate ca fundamentale deoarece, indiferent daca apartin partii generale sau speciale a dreptului penal, in cadrul si in jurul acestora graviteaza toate reglementarile legii penale.Intre cele trei institutii sus-mentionate exista o stransa legatura si conditionare, in sensul ca, institutia infractiunii determina apararea si functionarea celorlalte doua institutii. Astfel, fara infractiune nu poate exista raspundere penala si fara raspundere penala nu se poate concepe aplicarea unei pedepse. Privita in sens larg, infractiunea reprezinta un act de conduita exterioara a omului, care datorita vatamarii unei anumite valori sociale este supusa sanctiunii penale. In stiinta dreptului penal, conceptul de infractiune este utilizat in mai multe acceptiuni: 
a) infractiunea este o fapta a omului, prin care se infrange o norma imperativa, se aduce o vatamare unei valori sociale si pentru care faptuitorul urmeaza sa suporte o pedeapsa;
b) infractiunea desemneaza fapta descrisa, prevazuta de legea penala, cu elementele sale componente si care defineste o anumita infractiune ;
c) infractiunea este examinata ca institutie fundamentala a dreptului penal, care alaturi de alte doua institutii tot fundamentale, raspunderea penala si sanctiunile de drept penal, formeaza structura dreptului penal. Infractiunea, ca institutie de drept, constituie ,,piatra de temelie" a oricarui sistem de drept penal. In acelasi timp, savarsirea oricarei infractiuni atrage, pentru cel care a comis-o, o pedeapsa, iar pedeapsa implica, din partea persoanei care o suporta, raspunderea sa penala pentru fapta savarsita. Codul penal da expresie acestei relatii in art.17 al.2 in care se arata ca ,,infractiunea este singurul temei al raspunderii penale". In ipoteza in care, datorita unor cauze determinate prevazute de lege (legitima aparare, stare de necesitate, constrangere fizica sau morala) caracterul penal al faptei savarsite este inlaturat, nu exista nici raspundere penala si, deasemenea, nici pedeapsa.
Dintre cele trei institutii fundamentale ale dreptului penal, cea a infractiunii este cea mai importanta, pentru ca, asa cum s-a subliniat in doctrina penala, ea constituie ,,piatra de temelie a oricarui sistem de drept penal", deoarece reglementarile sale se rasfrang asupra tuturor normelor incriminatoare din acel sistem de drept penal. Prin urmare, infractiunea, ca institutie fundamentala presupune un ansamblu de norme penale prin care se reglementeaza, in general, conditiile de existenta si trasaturile caracteristice comune tuturor infractiunilor descrise de legea penala. Codul penal roman in vigoare a consacrat institutiei infractiunii Titlul al II-lea al partii sale generale, iar in cele 5 capitole ale acestuia s-au stabilit trasaturile generale si comune ale faptelor prevazute de legea penala, conditiile in care aceste fapte sunt periculoase si atrag raspunderea penala a celor ce le-au savarsit, indiferent de natura infractiunii comise. Omul, cu toate atributele sale, a stat in centrul reglementarilor juridice penale din toate timpurile, fiind ocrotit nemijlocit impotriva acelora care au atentat la viata, integritatea corporala,sanatatea, libertatea si integritatea persoanei. Fiinta umana, aceasta unica entitate psiho-morfo-functionala, care a evoluat de la primitivul om al cavernelor la complexa si atat de putin inteleasa fiinta actuala, in lupta sa impotriva ,,universalitatii raului", a fost nevoita sa creeze legi prin care, in mod paradoxal, sa poata fi protejata fata de semeni. Aparuta ca o conditie sine qua non a perpetuarii si dezvoltarii societatii umane, legea penala a acordat cea mai mare insemnatate prezervarii vietii si a integritatii fizice ale celui considerat cea mai desavarsita forma de viata, si anume omul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Infractiunilor de Lovire si Vatamare a Integritatii Corporale.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!