Analiza Laturii Obiective si a Laturii Subiective in Cazul Infractiunii de Omor Deosebit de Grav

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL I 
Aspecte de drept penal material privind infractiunile contra vietii 
I.1 Notiuni introductive 
I.2 Caracterizare de ansamblu a infractiunilor contra persoanei 
CAPITOLUL II 
Aspecte de drept penal material privind latura obiectiva si latura subiectiva
a infractiunilor contra vietii 
II.1 Aspecte comune privind infractiunile contra vietii 
II.2 Scurte precizari cu pivire la latura obiectiva a infractiunilor contra vietii 
II.3 Scurte precizari cu privire la latura subiectiva a infractiunilor contra vietii 
CAPITOLUL III
Omorul deosebit de grav in special (art. 176, Cod Penal) 
III.1 Continutul legal 
III.2. Conditii preexistente 
III.2.1 Obiectul infractiunii de omor deosebit de grav 
III.2.2 Subiectii infractiunii de omor deosebit de grav 
III. 3 continutul constitutiv al infractiunii de omor deosebit de grav 
III.3.1 Latura obiectiva 
III.3.1.1 Elementul material 
III.3.1.2 Urmarea imediata 
III. 3.1.3 Legatura de cauzalitate 
III.3.2 Latura subiectiva 
CAPITOLUL IV
Elementele circumstantiale 
IV.1. Omorul savarsit prin cruzimi (art. 176, lit. a Cod Penal) 
IV. 2 Omorul savarsit asupra a doua sau mai multor persoane 
(art. 176 lit. b Cod Penal) 
IV.3 Omorul savarsit de o persoana care a mai savarsit un omor
(art. 176, alin.1, lit.c) 
IV.4 Omorul savarsit pentru a comite sau ascunde savarsirea unei 
talharii sau piraterii (art. 176 lit. d) Cod Penal) 
IV.5 Omorul savarsit asupra unei femei gravide (art.176, alin.1 lit.e) cod penal) 
IV.6 Omorul savarsit asupra unui magistrat, politist, jandarm ori asupra unui militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale acestora (art.176, lit.f) cod penal) 
CONCLUZII 
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Ocrotirea persoanelor impotriva actelor indreptate impotriva vietii s-a impus ca o necesitate obiectiva inca din timpurile cele mai indepartate. Cel ce suprima viata unui membru al grupului social era alungat din comunitate, si numai atunci cand nu mai prezinta un pericol pentru trib, partile interesate aveau la indemana posibilitatea razbunarii. Faptuitorul alungat din cadrul tribului si lipsit de protectia tribului, era practic, condamnat la disparitie.
Omorul a fost incriminat in toate legislatiile, deoarece asemenea fapte au dus dintotdeauna atingere celui mai important atribut al persoanei, si anume, viata.
Crearea unei stari de pericol in raport de viata persoanei sau suprimarea vietii acesteia, au fost combatute nu numai din punctul de vedere al intereselor victimei, dar mai ales pentru ca asemenea fapte prezentau un pericol pentru intreaga societate; fara respectarea vietii persoanei, nu poate fi conceputa existenta insasi a colectivitatii si, totodata, convietuirea pasnica a membrilor acesteia.
In ultimii ani, dinamica infractiunilor contra vietii, a devenit o problema la nivel mondial, extrem de ingrijoratoare pentru toate autoritatile, avand in vedere amplificarea si intensitatea actelor de violenta, in special a omorului in scop de jaf, exercitate de grupuri organizate si armate impotriva unor necunoscuti.
Procentul de omucideri cat si a celorlalte infractiuni contra vietii, a crescut in ultimii ani in marea majoritate a tarilor occidentale, in proportie mult mai mare decat rata natalitatii medie a populatiei.
Viata umana este ocrotita de legea penala intr-un cadru larg, acela al ocrotirii persoanei, cat si a principalelor atribute ale acestora: viata, integritatea corporala, sanatatea, libertatea, inviolabilitatea vietii sexuale, onoarea. Fiecare din aceste insusiri ale persoanei reprezinta valori pe care statul de drept are rolul si obligatia de a le ocroti, asigurandu-le existenta si dezvoltarea
Aceste valori nu reprezinta realitati izolate, individuale, ci ele au o importanta sociala deosebita, in jurul si pe baza lor, formandu-se si dezvoltandu-se relatii interumane, ce confera acestor valori, pe de o parte, caracterul de valori sociale, respectiv de valori de a caror existenta este interesata intreaga societate si pe de alta parte, caracterul de valori al caror continut se releva numai in cadrul relatiilor sociale.
Savarsirea oricarora dintre infractiunile contra persoanei, aducand astfel atingere oricareia dintre valorile sociale ce reprezinta atribute ale persoanei insasi, creeaza o stare de pericol sau mai mult vatama, chiar relatiile sociale ce s-au format si se desfasoara pe baza acestor valori sociale.
Legea penala ocrotind astfel, prin incriminarea faptelor ce aduc atingere persoanei, valorile sociale legate de existenta persoanei, apara totodata relatiile sociale ce se nasc si se dezvolta in jurul acestor valori. 
De exemplu, aparand persoana omului, privita ca o valoare sociala fundamentala, impotriva faptelor de natura sa o puna in pericol sau sa o vatame, legiuitorul ocroteste astfel in mod implicit si relatiile sociale ce se dezvolta in jurul persoanei si a principalelor sale atribute.
Astfel, obiectul juridic generic al infractiunilor contra persoanei consta in relatiile sociale ce se formeaza in jurul valorilor sociale, constituite din principalele atribute ale persoanei: viata, intregritatea corporala, inviolabilitatea vietii sexuale, onoarea.
Toate aceste relatii sociale sunt ocrotite prin felul in care legiuitorul apara valorile sociale mai sus enumerate impotriva faptelor susceptibile sa puna in pericol sau sa vatame aceste valori. 
Toate faptele care aduc atingere valorilor sociale mentionate au fost incriminate in legea penala intr-un titlu din Codul penal sub denumirea: ,,Infractiuni contra persoanei", acestea formand grupul infractiunilor contra persoanei.
Astfel, sub denumirea generica de ,,omucidere", codul nostru penal incrimineaza faptele care aduc atingere vietii omului, privita ca atribut fundamental si indispensabil al persoanei umane, de care depinde insasi existenta si fiinta sa.
Aceste incriminari sanctioneaza cele mai grave fapte impotriva persoanei: omorul, omorul calificat, omorul deosebit de grav, pruncuciderea, uciderea din culpa si determinarea sau inlesnirea sinuciderii.
Apararea persoanei umane si in special a vietii a constituit o preocupare permanenta si comuna tuturor sistemelor de drept. In orice sistem de drept viata a fost ocrotita de lege din cele mai vechi timpuri, nu atat ca fenomen biologic ci in mod special, ca fenomen social, ca valoare primara si absoluta oricarei societati, ca o conditie indispensabila pentru existenta oricarei oranduiri sociale.
Astfel, a fost ocrotit nu numai interesul fiecarui individ de a trai, de a isi conserva si prelungi viata, dar mai ales a fost ocrotit interesul societatii ca viata fiecarui om sa fie pastrata si respectata de ceilalti, acest lucru fiind hotarator pentru existenta oricarei societati omenesti, ce nu poate fi conceputa decat ca fiind formata din persoane in viata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Laturii Obiective si a Laturii Subiective in Cazul Infractiunii de Omor Deosebit de Grav.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!