Analiza Lichiditatii Solvabilitatii si Capacitatii de Plata a Intreprinderii

Extras din licenta Cum descarc?

1.1. Conceptul de echilibru financiar si modalitati de exprimare
Echilibrul, intr-o abordare generala, sugereaza o simetrie perfecta intre elemente diferite ale unui sistem, ceea ce, in domeniul financiar, se traduce prin armonizarea resurselor cu nevoile. Echilibrul general economic este expresia generalizata a echilibrului material al economiei nationale, a echilibrului fortei de munca si a echilibrului valoric Echilibrul valoric vizeaza atat echilibrul financiar cat si echilibrul valutar si pe cel monetar 
Echilibrul financiar este o parte a echilibrului economic general, alaturi de echilibrul monetar si echilibrul valutar. Echilibrul financiar trebuie sa se regaseasca atat la nivel micro, cat si la nivel macroeconomic. La nivelul agentilor economici echilibrul porneste de la egalitatea dintre venituri si cheltuieli, la fel ca si in cadrul bugetului statului. Echilibrul financiar are in vedere atat resursele mobilizate si repartizarea cu titlu definitiv, cat si indicele cu titlu rambursabil 
La nivel macroeconomic, in proiectarea echilibrului financiar se pot utiliza instrumente diferite in functie de sfera de cuprindere a resurselor si nevoilor financiare si de sistemul de determinare a indicatorilor economici la nivel national. 
Astfel, echilibrul financiar poate sa vizeze: totatlitatea resurselor financiare ale societatii (natiunii) si destinatia acestora; resurse financiare apartinand unui anumit sector, unei anumite ramuri sau unei anumite unitati administrativ-teritoriale si destinatia acestora; resursele si nevoile financiare ale unui agent economic ori social. Drept urmare, se va utiliza un instrument cu o larga sfera de cuprindere, unul limitat la dimensiunile sectorului, ramurii, colectivitatii locale considerate, ale unei societati comerciale, bancare ori de asigurare sau ale unei institutii fara scop lucrativ. 
Instrumentul folosit - denumit plan financiar, balanta finaciara, buget de stat, buget local, buget de venituri si cheltuieli, etc - serveste la dimensionarea resurselor financiare, la precizarea destinatiei acestora, la fundamentarea echilibrului, la stabilirea modalitatii de acoperire a deficitului sau de valorificare a excedentului de resurse. Anumite planuri (balante) finaciare, de regula cele cu sfera larga de cuprindere, servesc numai la fundamentarea echilibrului financiar, in timp ce altele, mai limitate ca arie, dupa aprobarea lor de catre organele de decizie competente, capata caracter obligatoriu si devin instrumente ale conducerii operative.
Privit la nivel microeconomic, la nivel de intreprindere, echilibrul trebuie realizat pe feluri de activitati si pe categorii de fonduri. Astfel, este necesar a se asigura echilibrul dintre veniturile si cheltuielile banesti aferente activitatii de baza si respectiv, a altor activitati. Situatia normala este aceea in care veniturile banesti din activitatea economica depasesc ca volum cheltuielile aferente acelei activitati. Diferenta dintre venituri si cheltuieli reprezinta profitul. 
Anormala este situatia in care veniturile acopera cu greu cheltuielile si cu atat mai mult cea in care cheltuielile sunt mai mari decat veniturile. De aici preocuparea ca fiecare intreprindere sa-si acopere nu numai cheltuielile, dar sa realizeze si un profit pe masura potentialului economic de care dispune. Aceasta inseamna ca intreprinderea trebuie sa actioneze pentru maximizarea veniturilor brute (totale), respectiv pentru minimizarea cheltuielilor sale. Intrucat profitul este sursa reproductiei largite, iar nivelul la care se construieste echilibrul financiar macroeconomic depinde de marimea profitului realizat de fiecare intreprindere, este imperios necesar ca echilibrul dintre venituri si cheluieli la unitatea de baza sa satisfaca aceasta cerinta 
La nivelul fiecarui agent economic putem vorbi de un echilibru financiar propriu, ca parte componenenta a echilibrului financiar general. 
In ceea ce priveste echilibrul financiar al intreprinderii, aceasta este reprezentat de egalitatea ce trebuie sa fie intre resurse si necesarul de resurse, respective intre venituri si cheltuieli Evaluarea echilibrului financiar al intreprinderii constituie obiectul oricarei analize financiare, indiferent de categoria utilizatorilor carora se adreseaza 
Atat finantele publice cat si cele private se confrunta cu necesitati de echilibru financiar in sensul ca fluxurile de iesire nu pot avea loc decat in limita fluxurilor de intrare. Intre acestea se stabileste un echilibru initial, dar care trebuie urmarit pe intreg parcursul exercitiului financiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Lichiditatii Solvabilitatii si Capacitatii de Plata a Intreprinderii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!