Analiza Nedemnitatii Succesorale in Lumina Noului Cod Civil

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 5
CAPITOLUL I. 6
CONSIDERATII DESPRE MOSTENIRE 6
1.1. Scurt istoric despre mostenire si nedemnitate 6
1.2.Data deschiderii succesiunii 10
1.3.Locul deschiderii mostenirii 13
1.4. Cauza deschiderii mostenirii 15
1.5. Conditiile pentru a putea mosteni 16
CAPITOLUL II. 18
NEDEMNITATEA SUCCESORALA 18
1. Definitie 18
2. Istoric 18
3.Formele nedemnitatii succesorale 19
2.1. Nedemnitatea de drept 21
2.1.1. Primul caz de nedemnitate succesorala 21
2.1.2. Al doilea caz de nedemnitate succesorala d mostenire. 22
2.1.3 Constatarea nedemnitatii 27
2.2 Nedemnitatea judiciara 28
2.2.1 Scurt Istoric. 28
2.2.2 Primul caz de nedemnitate judiciara 31
2.2.3 Al doilea caz de nedemnitate 33
2.2.4. Al treilea caz de nedemnitate. 35
CAPITOLUL III. 39
EFECTELE NEDEMNITATII SUCCESORALE 39
3.1. Efectele nedemnitatii fata de nedemn 42
3.2. Efectele nedemnitatii fata de descendentii nedemnului. 43
3.3. Efectele nedemnitatii fata de terti 45
3.4. INLATURAREA EFECTELOR NEDEMNITATII SUCCESORALE 45
CONCLUZII 47
BIBLIOGRAFIE 50


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In prezenta lucrare, ne-am propus sa analizam nedemnitatea succesorala, o institutie care, desi strans legata de mostenire, atat in calitate de conditie negativa a acesteia, cat si prin consecintele pe care le produce in caz ca intervine, respectiv suprimarea drepturilor succesorale, a fost neglijata nepermis de mult de legiuitorul roman, sub reglementarea vechiului Cod civil de la 1864.
Se poate constata faptul ca dezbateri teoretice pe tema nedemnitatii de la inceputul secolului al XX-lea au privit caracterul de drept sau nu al nedemnitatii succesorale, si interpretarea sintagmei "acuzatie capitala", ultima marcand efortul doctrinei de a face totusi aplicabila aceasta institutie. Dar, odata transate aceste dispute in sensul ca nedemnitatea reglementata de Codul civil de la 1864 este de drept, iar acuzatia capitala calomnioasa nu este aplicabila, doctrina moderna aloca un spatiu destul de restrans acestei institutii.
Structural, lucrarea este organizata pe trei (divizate in subcapitole), care cuantifica aspectele esentiale ale nedemnitatii: am inceput cu Consideratiile generice despre mostenire, pentru ca nedemnitatea si mostenirea sunt indisolubil legate, am continuat cu Nedemnitatea propriu-zisa in reglementarea Noului Cod civil, apoi cu Efectele nedemnitatii, finalizand cu o scurta expunere de concluzii.
Mijloacele de informare folosite au fost unii autorii romani clasici (D. Alexandresco, M.B. Cantacuzino, C. Hamangiu, I. Rosetti Balanescu, Al. Baicoianu, G. Plastara), ale caror opinii le-am regasit in lucrarile autorilor contemporani, decantate in controverse doctrinare deja solutionate. Am acordat o atentie deosebita chestiunilor de istoric, pentru care am folosit inclusiv lucrari de drept roman, apreciind ca este interesant de analizat evolutia institutiei mostenirii si odata cu aceasta a nedemnitatii succesorale. Cat priveste reglementarea din Noul Cod Civil, pana la aparitia tratatelor de drept civil care sa o reglementeze, ea beneficiaza de un spatiu redus, limitat la scurte expuneri ale noilor texte legale, sau articole din revistele universitare. Pentru nedemnitatea succesorala in reglementarea Noului Cod Civil, am facut analiza pe cunostintelor de drept civil si procesual civil acumulate, si a surselor bibliografice expuse, 
CAPITOLUL I.
CONSIDERATII DESPRE MOSTENIRE
1.1. Scurt istoric despre mostenire si nedemnitate
Intrucat institutia nedemnitatii succesorale este strans legata de cea a mostenirii, in sensul ca nedemnitatea succesorala nu poate exista inafara mostenirii, fiind o conditie esentiala negativa a acestea, ne propunem cateva consideratii, inclusiv sub aspectul istoric, relative la aceasta din urma.
Fiinta trecatoare, omul, privit strict ca persoana fizica, piere inevitabil prin moarte. Pieirea fizica a omului, conduce din punct de vedere juridic la disparitia acestuia ca subiect de drept, dar patrimoniul acestuia (alcatuit din drepturile si obligatiile cu continut patrimonial) ii supravietuieste. Indubitabil, persoana decedata se bucura prin traditie de un anumit respect, fiind protejata, sens in care s-a vorbit chiar de un drept al trupului neinsufletit la protectia imaginii sale, la integritate, de dreptul la pacea ultimului lacas, precum si de dreptul la respectul memoriei celui decedat. Insa, legiuirile omenesti nu reglementeaza drepturile mortului, cat interesul patrimonial al celor vii. Ca atare, inclusiv in noua reglementare, cea intrata in vigoare la 1 octombrie 2011, Codul Civil nu face decat sa reglementeze regulile dupa care patrimoniul defunctului se transmite la mostenitorii acestuia.
Materia mostenirii, sau a succesiunilor, cum mai este numita in mod curent, este extrem de importanta deoarece dreptul de succesiune se gaseste in stransa legatura, atat cu proprietatea, cat si cu familia, si adeseori chiar cu oranduirea politica a societatii. 
De aici si interesul deosebit pe care toate legiuirile i l-au acordat pentru a-l reglementa.
Succesiunea reprezinta unul din modurile de transmitere a proprietatii care prezinta, atat din punct de vedere istoric, cat si din punct de vedere al dreptului comparat, cele mai multe vicisitudini si varietati.
Preocuparea pentru reglementarea succesorala apare inca din cele mai vechi timpuri, respectiv in dreptul roman, care prezinta importanta pentru ca este acela care sta la baza sistemului nostru de drept. Dreptul pretorian este acela care realizeaza o reglementare coerenta a materiei succesorale, urmat de Novelele lui Iustinian. In perioada feudala insa, principiile transmisiunii succesorale regreseaza sub influenta mentalitatii Evului Mediu intunecat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Nedemnitatii Succesorale in Lumina Noului Cod Civil.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. D. Alexandresco, Explicatiunea teoretica si practica a dreptului civil roman, vol. III, Atelierele grafice Socec, 1912
2. Gh. Beleiu, Introducere in dreptul civil, Bucuresti, Ed. Actami, 1997
3. Matei B. Cantacuzino, Curs de drept civil, Craiova, Ed. Ramuri, 1921
4. D. Chirica, Drept civil. Succesiuni si testamente, Bucuresti, Ed. Rosetti, 2003
5. St. Cocos, Drept roman, Bucuresti, Ed. UMC, 1997
6. Francisc Deak, Tratat de drept succesoral, Bucuresti, Ed. Actami, 1999
7. M. Eliescu, Proiectul de Cod civil, 1971
8. C, Hamangiu, I. Rosetti Balanescu, Al. Baicoianu, Opere citat p. 376 - 377
9. E. Molcut, D. Oancea, Drept roman, Bucuresti, 1995
10. C. Statescu, C. Birsan, Drept civil. Drepturi reale, Universitatea Bucuresti, 1988
11. C. Toader, R. Popescu, Consideratii in legatura cu aplicarea principiului aparentei in drept in materia mostenirii, Revista Dreptul nr. 9, 1993
12. Mircea Dan Bob, revista Studia Universitatis, Univ. Babes Bolyai, nr. 4 / 2010 si 4 / 2011
13. Jurisprudenta CEDO - Dos. 64.301 / 01 (cauza Velcea si Mazilu contra Romaniei)
14. Stanciulescu Liviu. Drept civil. Succesiuni, Editura Universul juridic, Bucuresti, 2012
15. 15. Lupsan Gabriela Drept civil. Succesiuni, note de curs, Galati, 2013
16. Curtea de apel Bucuresti - sectia a 4 a civila, Dec. 75 / 95 cuprinsa in Culegerea de practica judiciara civila 1993 - 1998, Bucuresti, Ed. All Beck, 1999


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!