Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți

Cuprins licență Cum descarc?

CAPITOLUL 1: PREZENTAREA GENERALA A BRD 1
CAPITOLUL 2: CATEGORII DE CREDITE CE SE ACORDA DE BRD 2
2.1.CREDITUL BANCAR : DEFINIRE, TRASATURI, CLASIFICARE, ANALIZA 2
2.1.1. RESURSE DE CREDITARE 9
2.2. ELEMENTELE CREDITULUI BANCAR 10
2.3. PRINCIPII GENERALE SI REGLEMENTARI PRIVIND ACTIVITATEA DE CREDITARE 11
2.4. CATEGORII DE CREDITE 12
CAPITOLUL 3: ANALIZA CREDITELOR 13
3.1. CLIENTII BANCII 13
3.2. ANALIZA BONITATII CLIENTILOR 13
3.3. DOCUMENTE PENTRU OBTINEREA DE CREDITE IN LEI SAU VALUTA 19
3.4. ANALIZA PLAFONULUI DE CREDIT 22
3.4.1. CREDITE DESTINATE FINANTARII ACTIVITATII CURENTE 22
3.4.2. LINIA DE CREDIT 23
3.5. GARANTIA CREDITELOR 25
3.5.1. PRINCIPII GENERALE 25
3.5.2. CONDITII DE GARANTARE PE NATURI DE CREDIT 26
3.5.3. TIPURI SI MODELE DE CONTRACTE PRIVIND GARANTIA CREDITELOR SI ALTOR ANGAJAMENTE 27
CAPITOLUL 4: APROBAREA SI CONTRACTAREA CREDITELOR 29
4.1. PRINCIPII SI CLAUZE GENERALE PRIVIND CONTRACTUL DE CREDIT 29
4.2. ACORDAREA CREDITELOR IN LEI SI VALUTA 31
4.2.1. ETAPELE DE ANALIZA IN VEDEREA ACORDARII CREDITULUI 33
CAPITOLUL 5: URMARIREA CREDITELOR ACORDATE DE BANCA 35
5.1. RISCUL DE CREDIT 35
5.1.1 PREVENIREA SI GESTIUNEA RISCULUI DE CREDIT 37
5.2. URMARIREA CREDITELOR ACORDATE CLIENTILOR BANCII 39
5.3. ANALIZA PORTOFOLIULUI DE CREDITE 42
CAPITOLUL 6: ANALIZA SI CONTABILITATEA CREDITELOR ACORDATE CLIENTILOR 50
6.1. MONOGRAFIE CONTABILA PRIVIND ACORDAREA DE CREDITE DE TREZORERIE 50
6.2. STUDIU DE CAZ PRIVIND CREDITELE ACORDATE CLIENTILOR DE CATRE BRD SUCURSALA MEHEDINTI 52
CAPITOLUL 7: CONCLUZII 59
BIBLIOGRAFIE 65


Extras din licență Cum descarc?

CAPITOLUL I. PREZENTAREA GENERALA A BRD
Banca Romana pentru Dezvoltare ( BRD ) si-a inceput activitatea ca societate bancara cu capital de stat la sfarsitul anului 1990 , prin preluarea patrimoniului fostei Banci de Investitii . Banca are sediul central in Bucuresti si este inregistrata la Registrul Comertului , ca societate pe actiuni , sub numarul J40/608/1991 . Banca detine pentru desfasurarea activitatii bancare licenta emisa de Banca Nationala a Romaniei si licenta pentru operatiuni valutare .
BRD este a doua banca din Romania ca marime a activelor . Banca ofera serviciile sale clientilor din intreaga tara prin intermediul a 191 unitati teritoriale , coordonate de 11 sucursale zonale si doua grupuri .
Banca accepta depozite si acorda credite , efectueaza plati prin transfer in Romania si strainatate , presteaza servicii de schimb valutar si servicii bancare , atat ptentru clientii persoane juridice , cat si persoane fizice .
BRD ofera intreaga gama de servicii destinate persoanelor fizice si juridice , prevazute de lege .
BRD detine de asemenea participatii majoritare si minoritare la societati romanesti si straine . 
BRD a fost una dintre cele cinci banci cu capital majoritar de stat selectate de Guvern pentru a incepe procesul de privatizare . Ca rezultat al procesului de privatizare, Societe Generale S.A. a fost selectionata de FPS pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni al BRD . Tranzactia a fost initiata pe data de 14 decembrie 1998 , cand FPS si Societe Generale S.A. au semnat un contract care stabilea majorarea capitalului social si cumpararea de catre Societe Generale S.A. a 51% din actiunile BRD , intr-o prima faza de privatizare .
Ca banca romaneasca de prim rang , BRD se doreste un model de referinta in relatiile sale cu toti partenerii , prin promovarea unui set de valori centrate in jurul clientului si bazate pe profesionalism , confidentialitate si inovatie .
BRD are in centrul preocuparii imbunatatirea continua a serviciilor oferite clientilor, creand in acest fel valoare pentru actionari .
Creditele acordate de Banca , prin acordarea unei sume de bani in mod direct unui debitor , sunt prezentate la costul amortizat . Toate creditele si avansurile sunt recunoscute cand banii ajung in posesia debitorului .
Banca este condusa de Comitetul de Directie , in timp ce Consiliul de Administratie se pronunta asupra strategiei de dezvoltare ai analizeaza activitatea si rezultatele bancii .
BRD intocmeste Bilantul Contabil si Contul de Profit si Pierdere in conformitate cu Standardele Romanesti de Contabilitate .
BRD este in acest moment in plin proces de modernizare profunda a retelei si de reorganizare a agentiilor bancare , astfel incat acestea sa corespunda mai bine obiectivelor comerciale.
CAPITOLUL II. CATEGORII DE CREDITE CE SE ACORDA DE BRD
2.1. CREDITUL BANCAR: DEFINIRE, TRASATURI, CLASIFICARE, ANALIZA
Creditul bancar este operatiunea prin care cel imprumutat (debitorul), ia in stapanire imediata resurse in schimbul unei promisiuni - angajament de rambursare viitoare. Creditul bancii este un credit pe bani. Etimologic , cuvantul "credit" este de origine latina , "creditum-credare", care inseamna "a ceda" sau "a avea incredere". El consta pentru banca, in a pune la dispozitia unui comerciant sau industrias un anumit capital pentru un timp determinat,in vederea productiei de bunuri sau circulatiei unor marfuri.
Creditul constituie un contract prin care o banca transmite unei alte firme sau persoane fizice o suma de bani, pentru a o folosi pe o perioada de timp in vederea realizarii unui anumit scop, cu obligatia de a restitui suma si dobanda aferenta.
Creditul bancar este o notiune complexa, ce implica diferite modalitati de definire si tratare, in functie de punctul de vedere din care este privit. Astfel, la nivelul economiei, creditul este considerat o institutie economica, prin intermediul careia se asigura redistribuirea resurselor financiare din zonele ce dispun de un excedent de resurse spre zonele sau entitatile ce au un deficit de resurse in efortul lor de dezvoltare.
Din punct de vedere monetar, creditul este forma prin care bancile creeaza in economie bani, orientati spre investitii si spre reluarea directa sau indirecta a procesului reproductiei largite.
Din punct de vedere strict concret al relatiei dintre banca si clientul imprumutat devenit debitor, relatia de credit este mai degraba privita ca o inchiriere de bani pe diverse termene, imprumutatul avand obligatia de a rambursa banii inchiriati, si impreuna cu ei si dobanda, care este contravaloarea chiriei pe acesti bani.
Pentru banca, creditul consta efectiv in punerea la dispozitia imprumutatului a unei sume de bani ce reprezinta pentru acesta un capital in vederea productiei de bunuri sau servicii.
Majoritatea creditelor in economia de piata sunt acordate pe baza unor documente bancare:
-- instrumente de plata si de credit;
-- chitante si alte documente similare.
Marea majoritate a resurselor bilantiere se compun, in cazul bancilor romanesti, din capitalurile proprii, resursele disponibile ale agentilor economici, ale populatiei precum si din resursele atrasa de pe piata interbancara, inclusiv imprumuturile de la Banca Nationala a Romaniei.
In functie de specificul afacerilor si al politicilor proprii, fiecare banca comerciala are o situatie particulara a creditului in totalul bilantului propriu si comparativ cu bilantul agregat al bancilor comerciale. Exista unele opinii care considera ca o banca este echilibrata atunci cand resursele sunt plasate in proportie de 70-75 % in credite, insa acest nivel apare ca fiind riscant in Romania, avand in vedere deprecierea continua, mai ales din ultimii ani, a starii economice a tarii.
Astfel, Banca Nationala a Romaniei, prin politica sa monetara, actioneaza pentru restrangerea si tinerea sub control a masei monetare, inclusiv a creditului bancar.
In acelasi timp, bancile prin politica proprie de creditare, concretizeaza in norme si proceduri de analiza, acordarea si urmarirea creditelor in sensul neonorarii cererilor fara o serioasa motivatie economica, fara garantii suficiente si fara o buna cunoastere a societatii comerciale in cauza. In aceste conditii, analiza financiara a clientilor care apeleaza la credite bancare capata o noua dimensiune, iar bancile iau masurile corespunzatoare pentru perfectionarea acestui sistem de lucru folosit in fundamentarea deciziilor in procesul creditarii.


Fisiere în arhivă (3):

  • Analiza si contabilitatea creditelor acordate clientilor la BRD - Sucursala Mehedinti.doc
  • biblio_brd1.doc
  • CUPRINS_brd1.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Dedu Vasile Gestiune bancara, editia a II-a, Editura Didactica si Pedagogica R.A. , Bucuresti, 1999
2. Hategan Camelia Contabilitatea operatiunilor bancare Editura Marineasa , Timisoara 2000
3. Hategan Camelia , Megan Ovidiu Contabilitate bancara . Particularitati, Aplicatii , Teste grila Editura Radical , Timisoara 2001
4. Ministerul Finantelor, BNR Plan de conturi pentru societatile bancare si norme metodologice de utilizare a acestuia, Monitorul Oficial nr.212 bis din 27.08.1997
5. Temes Ion , Muresan Nicolae Contabilitatea societatilor bancare Editura Napoca Star , Cluj Napoca 1998
6.Zaharciuc Elena Contabilitatea societatilor bancare Editura Teora , Bucuresti, 2000
7. *** Legea bancara nr. 58/1998 modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 24/1999
8. *** Normele de creditare la banci


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!