Analiza si Contabilitatea Salariilor

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
1. PREZENTAREA SOCIETATII SC PIATRA CRAIULUI SRL
1.1 Scurt istoric
1.2 Forma juridica
1.3 Conducerea si personalul firmei
2. CONSIDERATII TEORETICE PRIVIND SALARIILE
2.1 Salariul - Pretul muncii
2.2 Calculul salariilor
3. STUDIU DE CAZ PRIVIND CALCULUL SALARIILOR LA SC PIATRA CRAIULUI SRL
3.1 Relatia dintre salarizare si performantele profesionale
3.2 Documentarea salariilor
4. ANALIZASALARIILOR SI EVIDENTA CONTABILA LA SC PIATRA CRAIULUI SRL
4.1 Conturi specifice evidentierii cheltuielilor salariale
4.2 Documente specifice
CONCLUZII SI PROPUNERI
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In teoria si practica economica, salariul ocupa un loc deosebit de important.Termenul ca atare este de origine latina. Salarium era suma ce se platea fiecarui soldat roman pentru cumpararea sarii. Soldatul era un om dependent si i se acorda salarium, in virtutea acestei dependente un om liber nu primea salarium. Termenul s-a pastrat in timp si a capatat sensul de venit al unui om care este dependent de altul, fie juridic, fie economic.
Salariul apare ca venit ce revine factorului munca datorita participarii nemijlocite a lui la activitatea economica.
De la inceput trebuie sa precizam faptul ca salariul nu a existat in toate timpurile, cu toate ca factorul munca a participat in toate timpurile la procesul de productie.De fapt, este de neimaginat proces de productie, in general, activitatea economica, fara prezenta factorului munca.Atunci, apare limpede ca salariul, privit ca venitul persoanelor care participa prin munca lor proprie la procesul de productie, este o categorie economica ce a aparut in anumite conditii social-economice, odata cu aparitia in societate a unor oameni lipsiti de toate conditiile necesare pentru organizarea si desf asurarea productiei, inafara de forta muncii lor, care, pentru ei ,aparea ca singurul mijloc de existenta.
Daca ne imaginam un producator independent, un meserias, observam ca acesta poseda in plina proprietate toate conditiile materiale de productie pe care impreuna cu munca lui le foloseste dupa cum crede de cuviinta, in procesul de productie.In acest caz, este firesc ca tot ce obtine el, intreaga valoare creata sa-i apartina in intregime.Nimeni altcineva nu are dreptul sa-i ceara nici o particola din valoarea nou creata de el, in afara poate de stat, care pentru serviciile aduse comunitatii , deci si mestesugarului, percepe impozitul pe venit. Putem spune oare ca venitul mestesugarului obtinut prin munca sa proprie imbraca forma de salariu ?
Desigur nu, deoarece categoria de salariu nu reflecta toate tipurile de venituri obtinute de factorul munca de-a lungul timpului, el nu apare ca forma tip a venitului, ci ca venit ce revine factorului munca in anumite conditii social-economice. Aceste conditii sint acelea in care posesorul fortei de munca, nu poseda altceva decit aptitudinile lui fizice si intelectuale, priceperea lui, capacitatea lui de a munci, care reprezinta singura lui sursa de existenta. Lipsit de ceilalti factori de productie, el este lipsit si de mijloacele necesare traiului, singura lui alternativa este sa-si inchirieze forta lui de munca, singurul bun pe care il poseda, de pe urma caruia sa obtina venitul necesar traiului. Dar acest lucru, il poate face numai daca este cetatian liber, egal in drepturi cu toti ceilalti. Daca nu ar fi cetatian liber, ci sclav, sau iobag, el nu ar putea inchiria forta lui de munca, deoarece aceasta apartine de drept stapinului de sclavi, sau feudalului, iar rezultatele muncii lui vor fi insusite de catre acestea in virtutea posesiei de catre ei a factorului munca.
CAP 1. PREZENTAREA SOCIETATII S.C. PIATRA CRAIULUI S.R.L.
1.1 SCURT ISTORIC
Firma S.C. Piatra Craiului S.R.L. a fost infiintata in anul 2000 de catre Ioan Aldulea, alaturi de Maria Aldulea si activeaza pe piata din Romania oferind tabere pentru copii.
Firma a suferit, ca sa spun asa, unele modificari de la infiintare si pana in prezent, in randul personalului, al serviciilor oferite si al organizarii fiecarei tabere in parte. Bineinteles sunt schimbari pozitive care sunt bine venite intotdeauna si duc la o imbunatatire atat a serviciilor si produselor cat si al imaginii firmei. 
Firma se numeste S.C. Piatra Craiului S.R.L. si are sediul social in judetul Brasov, localitatea Zarnesti, strada Mare nr.130.
1.2 FORMA JURIDICA DE CONSTITUIRE
S.C. Piatra Craiului S.R.L. este o persoana juridica romana, o societate comerciala cu raspundere limitata inregistrata la ORC de pe langa Tribunalul Brasov sub nr. J08/1479/2000, cod unic de inregistrare 784569, atribut fiscal RO, prin reprezentantul sau legal Ioan Aldulea- administrator.
1.3 CONDUCEREA SI PERSONALUL FIRMEI
Echipa firmei este compusa din Ioan Aldulea (administratorul firmei), Maria Aldulea - manager partner, Irina Condrea- coordonatoare programe arte plastice, Daniela Dadu- animator,Gabriela Ciurea - coordonatoare tabara.
CAP 2. CONSIDERATII TEORETICE PRIVIND SALARIILE
2.1 SALARIUL- PRETUL MUNCII
Salariul reprezinta ,,expresia baneasca a valorii fortei de munca", ,,pretul fortei de munca", ,,plata fortei de munca". Mai simplu, salariul este definit ca ,,plata, de regula in forma baneasca, a unei activitati depuse", ,,pretul muncii", ,,plata muncii".
Prin legea nr. 53/2003 - Codul Muncii se prevede:
1. Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
2. Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani.
3. Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
4. Salariile se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale angajatorului."
Din punct de vedere fiscal, salariul reprezinta:
- Pentru angajatori (societate comerciala, regie autonoma etc.), o cheltuiala, ca orice alta cheltuiala, impusa de necesitatea desfasurarii activitatii. Angajatorul, care face ,,plata muncii" sub forma de ,,salarii", are obligatia:
- De a se inregistra pe cheltuieli cu salariile acordate, care reprezinta o ,,cheltuiala cu salariile", inregistrata in debitul contului 641 ,,Cheltuieli cu remuneratiile personalului", care este o cheltuiala deductibila la calcului profilului impozabil (adica admisa a sa scadea din veniturile impozabile in scopul determinarii profitului impozabil);
- De a se inregistra in evidenta financiar-contabila cu ,,salariile platite", respectiv cu ,,salariile si alte drepturi cuvenite personalului", in creditul contului 421 ,,Personal - remuneratii acordate", si de a calcula si retine, prin stopaj la sursa, obligatiile bugetare (contributia pentru somaj, pensie, sanatate si impozitul). Calculul si retinerea obligatiilor datorate statului reprezinta o obligatie a angajatorului (a celui care face plata salariilor) si se face prin ,,stopaj la sursa", care consta in faptul ca nu se face plata salariilor pana nu se ,,stopeaza", pana nu se calculeaza si retin sumele datorate statului;
- Pentru salariat (angajat), un ,,venit obtinut prin munca", un venit acordat de angajator dupa ce s-au calculat si retinut de angajator toate obligatiile de plata datorate statului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza si Contabilitatea Salariilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!