CONSIDERATII GENERALE ASUPRA ANALIZEI FINANCIARE 3 1 PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI 5 1.1 Modul de constituire 5 1.2 Analiza sistemului tehnic si tehnologic 6 1.3 Principalii indicatori economico-financiari la data de 31.12.2000 8 2 ANALIZA STRUCTURII FINANCIARE A PATRIMONIULUI 9 2.1 Analiza ratelor de structura ale pasivului 9 2.1.1 Analiza stucturii financiare pe termene de exigibilitate 9 2.1.1.1 Analiza stabilitatii financiare 9 2.1.1.2 Analiza gradului de finantare curent 10 2.1.1.3 Analiza structurii finantarii 11 2.1.2 Analiza structurii resurselor financiare pe surse de provenienta 12 2.1.2.1 Analiza autonomiei financiare 12 2.1.2.2 Analiza indatorarii 14 2.2 Analiza ratelor de structura ale activului 17 2.2.1 Analiza structurii activelor permanente 17 2.2.2 Analiza structurii activelor curente 20 2.2.2.1 Analiza ratei stocurilor 21 2.2.2.2 Analiza ratei creantelor 22 2.2.2.3 Analiza ratei disponibilitatilor 23 3 ANALIZA ECHILIBRULUI FINANCIAR 25 3.1.1 Analiza fondului de rulment 25 3.1.1.1 Analiza nivelului si dinamicii fondului de rulment net 25 3.1.1.2 Analiza structurii fondului de rulment 26 3.1.1.3 Analiza gestiunii fondului de rulment 27 3.2 Analiza necesarului de fond de rulment(NFR) 28 3.2.1 Analiza nivelului si dinamicii necesarului de fond de rulment 28 3.2.2 Analiza structurii necesarului de fond de rulment 29 3.3 Analiza trezoreriei nete 30 3.3.1 Analiza nivelului si dinamicii trezoreriei 30 3.3.2 Analiza fluxului monetar net 32 3.4 Analiza ratelor de finantare 32 3.4.1 Rata de finantare stabila 32 3.4.2 Rata de finantare ciclica 33 3.5 Analiza patrimonilui net 33 4 ANALIZA PERFORMANTELOR ECONOMICO FINANCIARE 36 4.1 Analiza marjei comerciale 36 4.1.1 Analiza nivelului marjei comerciale 36 4.2 Analiza cifrei de afaceri 37 4.2.1 Analiza dinamicii cifrei de afaceri 37 4.2.2 Analiza structurii cifrei de afaceri pe tipuri de venituri 38 4.2.3 Analiza factoriala a cifrei de afaceri 38 4.3 Analiza valorii adaugate 40 4.3.1 Analiza nivelului valorii adaugate 41 4.3.1.1 Analiza nivelului valorii adaugate prin metoda substractiva 41 4.3.1.2 Analiza nivelului valorii adaugate prin metoda aditiva 42 4.3.2 Analiza dinamicii valorii adaugate 42 4.3.3 Analiza structurii valorii adaugate 43 4.3.4 Analiza factoriala a valorii adaugate 44 4.4 Excedentul brut din exploatare 47 4.4.1 Analiza nivelului excedentului brut al exploatarii 47 4.4.2 Dinamica excedentului brut al exploatarii 48 4.4.3 Analiza structurii excedentului brut al exploatarii 48 4.5 Analiza rezultatului brut al exploatarii 49 4.5.1 Analiza nivelului rezultatului brut al exploatarii 49 4.5.2 Dinamica rezultatului brut al exploatarii 50 4.6 Analiza rezultatului brut al exercitiului 50 4.6.1 Analiza nivelului rezultatului brut al exercitiului 50 4.6.2 Dinamica rezultatului brut al exercitiului 51 4.6.3 Analiza structurii rezultatului brut al exercitiului 51 4.7 Analiza rezultatului net al exercitiului 52 4.7.1 Analiza nivelului rezultatului net al exercitiului 53 4.7.2 Dinamica rezultatului net al exercitiului 53 4.7.3 Analiza structurii rezultatului net al exercitiului 54 5 ANALIZA GESTIUNII RESURSELOR FINANCIARE 56 5.1 Analiza ratelor de gestiune ale activelor 56 5.1.1 Analiza gestiunii activului total 56 5.1.2 Analiza gestiunii activelor imobilizate 57 5.1.3 Analiza gestiunii activelor circulante 58 5.2 Analiza gestiunii stocurilor 59 5.3 Analiza gestiunii creantelor 60 5.3.1 Analiza gestiunii creantelor curente 60 5.3.2 Analiza gestiunii creditului client 60 5.4 Ananliza gestiunii datoriilor 61 5.4.1 Analiza gestiunii datoriilor curente 61 5.4.2 Analiza gestiunii creditului furnizor 62 6 ANALIZA RANDAMENTULUI FINANCIAR 63 6.1 Analiza rentabilitatii resurselor consummate 63 6.1.1 Rata rentabilitatii resurselor curente 64 6.1.2 Rata rentabilitatii resurselor curente din exploatare 64 6.2 Analiza rentabilitatii comerciale 65 6.3 Analiza rentabilitatii economice 67 6.3.1 Rentabilitatea economica bruta 68 6.3.2 Rentabilitatea economica neta 69 6.3.3 Analiza factoriala a rentabilitatii economice 69 6.4 Analiza rentabilitatii financiare 71 6.4.1 Rata rentabilitatii financiare brute 73 6.4.2 Rata rentabilitatii financiare nete 73 6.4.3 Analiza factoriala a rentabilitatii financiare 73 7 ANALIZA RISCURILOR 77 7.1 Analiza riscului de exploatare 77 7.2 Analiza riscului de faliment 79 7.3 Analiza bonitatii intreprinderii 81 7.3.1 Analiza lichiditatii intreprinderii 81 7.3.2 Analiza solvabilitatii intreprinderii 84
FINANCIARE Situatia financiara a intreprinderii este reflectarea statica si complexa a intregii activitati de exploatare si comercializare, a modului de administrare si gestionare a resurselor materiale, umane si finaciare. Analiza, ca sistem stiintific de sine statator, utilizand informatiile furnizate de documentele contabile de sinteza si bazandu-se pe o metodologie proprie, leaga si interpreteaza aceste informatii, in sensul obiectivelor economico-financiare pe care si le propune intreprinderea. Valentele sistemului contabil romanesc ofera posibilitate efectuarii analizei financiare, care reprezinta activitatea de diagnosticare a starii de performanta financiara a intreprinderii. Se poate considera ca ea constituie un insrument managerial menit sa contribuie la mentinerea si dezvoltarea intreprinderii intr-un mediu concurential tot mai dens, precum si la intelegerea trecutului si prezentului, in scopul fundamentarii obiectivelor strategice viitoare Analiza financiara are al baza un set de date si informatii preluate din documentele contabile de sinteza: bilantul, contul de profit si pierderi, si anexa la bilant. Aceasta nu se limiteaza insa numai la folosirea datelor si informatiilor din documentele contabile in starea lor bruta, initiala. Acestea sunt prelucrate si transformate in vederea obtinerii unor informatii in masura sa satisfaca scopul si obiectivele analizei financiare, in acest scop, bilantului contabil i se aduc o serie de corectii, el stand la baza intocmirii bilantului financiar si a bilantului functional. La elaborarea acestei lucrari, am folosit pentru analiza, bilantul contabil si pe baza acestuia am determinat bilantul financiar. Plecand de la bilantul partrimonial care a retinut criterilul destinatiei(investitii-exploatare-trezorerie), constructia bilantului financiar impune o noua clasificare, care este posibila indeosebi datorita informatiilor referitoare la scadentele, creantelor si datoriilor. Caracteristic bilantului financiar, este faptul ca posturile de activ si pasiv sunt luate in calcul la valoarea lor neta, iar constructia lui se bazeaza pe gradul de exigibilitate al elementelor de pasiv si gradul de lichiditate al elementelor de activ, indiferent de continutul economic al acestora. Pentru construirea bilantului financiar se foloseste bilantul contabil (dupa repartizarea profitului) asupra caruia, pe baza detalielilor din anexa la bilant se aplica urmatoarele corectii: a).retratarea posturilor bilantiere, care presupune: -eliminarea elementelor de activ-fictiv, acestea fiind considerate nonvalori, corespunzand unor elemente care in caz de vanzare nu pot da nastere unui flux de numerar, acestea constau din:cheltuieli de constituire ocazionate de infiintare, majorare, reducere de capital, cheltuieli de cercetare-dezvoltare, fond comercial, decontari cu asociatii privind capitalul, cheltuielile inregistrate in avans, diferente de conversie-activ, decontari din operatii in curs de clarificare si prime de rambursare a obligatiunilor. Pentru mentinerea egalitatii bilantiere, atunci cand elementele de activ sunt eliminate, este necesar sa reducem cu aceeasi suma si pasivul bilantului, adica sa diminuam capitalul permanent; -retratarea conturilor de regularizare-pasiv, acestea fiind formate din diferente de conversie-pasiv, veniturile inregistrate in avans cu valoarea acestora majorandu-se rezervele si decontarile din operatiile in curs de clarificare (soldul creditor) cu valoare carora se majoreaza capitalurile proprii; -retratarea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli, astfel, daca reprezinta elemente fara obiect real, vor fi incluse la capitaluri proprii, iar in cazul in care au un scop bine precizat si exista o mare probabilitate de utilizare a lor, vor fi asimilate datoriilor; b). Inregistrarea datoriei fiscale care determina pe de o parte diminuarea capitalurilor proprii, iar pe de alta parte, cresterea datoriilor pe termen scurt; c). Regruparea elementelor bilantiere prin agregarea anumitor date si diminuarea altora in functie de lichiditate, exigibilitate, astfel incat sa se obtina valori semnificative pe plan financiar, adica: in cazul activului, corectiile urmaresc obtinerea a doua marimi si anume imobilizari mai mari de un an si active circulante mai mici de un an; in cazul pasivului se urmareste obtinerea de capitaluri permanente formate din capitaluri proprii si imprumuturi pe termen mediu si lung si datorii pe termen scurt cu o exigibilitate mai mica de un an. Scopul analizei financiare, in sens restrans, este stabilirea diagnosticului financiar al intreprinderii, prin atingerea urmatoarelor obiective: -aprecierea modului de constituire a astructurii, a surselor si a utilizarilor dr resurse; -aprecierea principalelor rezultate financiare obtinute; -evidentierea modalitatilor de realizare a echilibrului financiar; -evaluarea modului de gestionare a resurselor financiare; -examinarea randamentului capitalului investit; -aprecierea riscurilor; -evaluarea bonitatii financiare a firmei. 1.PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI 1.1Modul de constituire Societatea comerciala ,,ZAREA"S.A. a fost infiintata prin H.G.nr.1353/1990,prin preluarea integrala a patrimoniului INTREPRINDERII VINURI SI SAMPANIE ZAREA. La randul ei, "INTREPRINDEREA VINURI SI SAMPANIE ZAREA" a luat fiinta prin actul nationalizarii, la 11 iunie 1948, a fostei "FABRICI DE SAMPANIE MOTT&FILLS" cu sediul in Bucuresti, str. Putul cu apa rece nr. 3. Dupa formare, in noiembrie 1948 s-a comasat cu intreprinderea ,,POPORUL" formata prin nationalizarea intreprinderii ,,RHEIN"situata in Bucuresti, str. Grigore Manolescu si Bd. Bucurestii Noi. In anul 1951, intreprinderea a preluat si pivnita Gatrofield din str. Campia Turzii nr.32 urmand a fi folosita pentru invechirea bauturilor. In acelasi an a fost preluat si depozitul din str. Popa Tatu nr.64 in scopul depozitarii vinurilor, fabricarea vermutului si distilatului pentru fabricarea coniacului. In anul 1953 a luat fiinta sectia Bauturi racoritoare, cu sediul in str. Grigore Manolescu, unde pe langa bauturile racoritoare din plante si fructe, incepe productia de vin spumos. In anul 1961 intreprinderea a preluat in patrimoniu Fortul Chitila care ulterior va fi utilizat pentru productia de sampanie, iar in perioada 1984-1985 intreprinderea a preluat de la MApN si o parte din fortul de aparare al orasului. In anii 1979-1981, ca urmare a actiunilor de sistematizare a orasului s-a construit si s-a pus in functiune pe platforma industriala Bucurestii Noi, actuala sectie de coniac si vermut si corpul de cladire pentru administrarea intreprinderii (sediul central) din cadrul actualei sectii de sampanie Bucurestii Noi 111. Ca urmare, in prezent, S.C.Zarea S.A.isi desfasoara activitatea in cadrul urmatoarelor amplasamente (tabelul nr.1.1): Tabelul nr. 1.1 Situatia patrimoniala si obiectul de activitate Denumirea subunitatii amplasamentProfil de activatateSituatia patrimoniala Zarea 2 Str.Grigore Manolescu nr.2-producerea si imbutelierea de vin spumos si alte bauturi; -spatiu comercial. Atribuita prin nationalizare Zarea 3 Bd. Bucurestii Noi nr.174-producere,conditionare si imbuteliere vinuri speciale tip vermut si bitter.Investitie proprie Zarea 4 Str. Popa Tatu nr.62 -prepararea si conservarea bauturilor alcoolice tari (pivnita de invechire in conservare din 1990); -spatii comerciale.Atribuita in septembrie 1951 Zarea 5 Str. Campia Turzii nr.32-invechirea si imbutelierea bauturilor alcoolice tari; -coniacoteca nationala.Atribuita in 1951 Zarea 6 Bd. Bucurestii Noi nr.174-producerea, invechirea si imbutelierea bauturilor spirtoase;Investitie proprie Zarea 16 Fortul Chitila-invechirea si depozitarea vinului spumant; -spatii inchiriate pentru depozitare.Fortul atribuit in 1961 Zarea 17 Bd. Bucurestii Noi nr.111-sediul central; fabricarea, invechirea si depozitarea vinului spumant; -spatiu comercial.Sediul central- investitie proprie; Sectia de fabricatie atribuita prin nationalizare Zarea 18 Rampa CF Chitila-depozitare ambalaje; -receptie materii prime, ambalaje.Investitie prorie Zarea 20 Fortul Otopeni-invechire si depozitarea vinului spumant.Fortul atribuit in 1984. Terenul aferent acestor amplasamente, in suprafafata totala de 431.334m2 este dispersat pe raza Municipiului Bucuresti (Sector 1) si a Sectorului Agricol Ilfov(comunele Chitila si Otopeni) dupa cum urmeaza(tabel nr.1.2): Tabelul nr. 1.2 Amplasament Suprafata totala (m2)Suprafata construita(m2)Retea drumuri(m2)Suprafata libera(m2) Total general din care: 431.33427.23311.261177.250 Chitila(SAI)360.4082.6656.470163.094 Otopeni(SAI)15.1912.4161.7308.053 Mun. Bucuresti din care: 55.73122.1523.0616.103 Zarea 22.731.1.764127- Zarea 311.2994.761768380 Zarea 4 4.8231.81525266 Zarea 5579266-14 Zarea 612.9295.793455246 Zarea 1723.3747.7531.4595.398 1.2Analiza sistemului tehnic si tehnologic Principalele produse din nomenclatorul de fabricatie al S.C. Zarea S.A.Bucuresti sunt: - vin spumos; - vin spumant; - vermut; - bitter; - vinars si alte bauturi spirtase; - alte bauturi alcoolice; - vin de regiune; - macerat de plante. De remarcat faptul ca ponderea productiei fizice este dominata de vin spumant si vermut. Ca urmare productia societatii are la baza doua tehnologii principale de fabricatie diferite, si anume tehnologia de fabricatie a vinului spumant si tehnologia de fabricatie a vermutului. Fluxurile tehnologice sunt coordonate si structurate pe principii de specializare de produs. In general procesele de fabricatie sunt controlate la toate nivelele, existind o evidenta operativa a stocurilor de materii prime, produse finite, a consumurilor aferente produsului. 1.tehnologia de fabricatie a vinului spumant Vinul spumant (sampania) este vinul spumos saturat cu dioxid de carbon pe cale naturala. Acesta se obtine prin refermentarea vinurilor de masa albe si roz cu adaos de zahar, in vase inchise ermetic (sticle speciale sau rezervoare de mare capacitate). Procesul tehnologic pentru otinerea vinului spumant comporta vinificatia si sampanizarea.
1. Bailesteanu Gheorghe -"Diagnostic, risc si eficienta in afaceri" Editura Mirton, Timisoara,1997. 2. Buglea Alexandru -Note de curs. 3. Georgescu Nicolae - "Analiza economico-financiara", Editura Mirton, Timisoara,1999. 4. Mihai Ioan si colab.-"Analiza bilantului contabil", Editura Economica,Bucuresti,1999. 5. Mihai Ioan, Buglea Alexandru, Stefea Petru -"Analiza financiara a intreprinderii. Indrumator metodologic", Editura Marineasa, Timisoara, 1999. 6. Eros-Stark Lorant, Pantea Marius - "Analiza situatiei financiare - Studiu de caz" Editura Marineasa, Timisoara, 1999.
Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.
Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.