Analiza Statistica a Veniturilor Populatiei Romaniei

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.5
I Aspecte teoretice privind indicatorii de venituri ai populatiei.6
1.1 Categorii de venituri.6
1.2 Surse de informatii privind veniturile populatiei.9
1.3 Indicatorii veniturilor populatiei.11
II Evolutia veniturilor populatiei in Romania, in perioada 2001 - 2009.17
2.1 Dinamica veniturilor populatiei.17
2.2 Modificari structurale ale veniturilor populatiei pe surse de venit.19
2.3 Modificari structurale ale veniturilor populatiei pe categorii de gospodarii.22
III Veniturile salariale, principala componenta a veniturilor populatiei.27
3.1 Evolutia veniturilor salariale in perioada 2001 - 2009.27
3.2 Evolutia veniturilor salariale pe activitati ale economiei nationale.29
3.3 Disparitati teritoriale privind veniturile salariale.31 
3.4 Evolutia salariului real in Romania in perioada 2001 - 2009.33
3.5 Previziunea pe termen scurt a evolutiei salariului real, pe baza functiilor de tendinta, prin utilizarea programului de calcul tabelar EXCEL.35
Concluzii.40


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Am ales aceasta lucrare deoarece tematica veniturilor populatiei a fost intotdeauna si este si in prezent, mai ales in contextul actual al crizei economice globale, un subiect interesant, sensibil, ce reflecta in mod evident problemele existente in economia unui stat.
Pe parcursul lucrarii am apelat atat la metode statistice de prelucrare si analiza a informatiilor cat si la aplicatii informatice pentru calculul si prezentarea datelor.
Daca pornim de la unul din sensurile cuvantului statistica, definit de Dictionarul Explicativ al Limbii Romane - ,,evidenta numerica, referitoare la diverse fenomene", observam faptul ca, in general, cunoasterea empirica a oricarui domeniu de activitate impune necesitatea de a apela la date numerice, care prin prelucrare, conduc la desprinderea legitatilor specifice acelor domenii. 
Prezenta lucrare este structurata in trei parti. Prima parte, "Aspectele teoretice privind indicatorii de venituri ai populatiei" contine notiuni teoretice privind categoriile de venituri, sursele de informatii privind veniturile populatiei si indicatorii veniturilor populatiei.
In a doua parte, am analizat ,,Evolutia veniturilor populatiei in Romania, in perioada 2001 - 2009", referindu-ma la dinamica veniturilor populatiei, modificarile structurale ale veniturilor populatiei pe surse de venit si pe categorii de gospodarii. 
Partea a treia am consacrat-o analizei celei mai importante parti ale veniturilor populatiei si anume veniturile salariale, realizand o analiza atat pe total cat si pe activitati ale economiei nationale si in profil teritorial. Deasemenea,in aceasta ultima parte, am prezentat si analizat evolutia salariului real in Romania in perioada 2001 - 2009.
CAPITOLUL 1
Aspecte teoretice privind indicatorii de venituri ai populatiei
1.1 Categorii de venituri 
Veniturile populatiei reprezinta resursele materiale de care aceasta dispune la un moment dat sau pe o perioada de timp. Din perspectiva macroeconomica ele sunt privite ca un indicator agregat, luat in calcul ca atare in analiza proceselor economice. Politicile sociale au un interes deosebit in observarea veniturilor populatiei, a caror analiza determina directiile de actiune, iar pentru individ ele reprezinta o problema fundamentala.
In mod curent, termenul de venituri face referire la resursele monetare, dar intr-o acceptiune mai larga se includ aici si resursele non-monetare pe care acesta le poate utiliza. 
Veniturile totale obtinute de populatie provin din mai multe surse, au periodicitati si marimi foarte diferite, si pot fi grupate astfel :
A. Venituri din munca si din patrimoniu (veniturile primare), care cuprind:
o Salariul din activitatea de baza (inclusiv sporuri, premii);
o Venituri din activitati desfasurate pe cont propriu;
o Venituri din activitati suplimentare, ocazionale;
o Venituri din vanzarea pe piata a produselor agro-alimentare;
o Contravaloarea produselor consumate obtinute din productie proprie (autoconsum);
o Venituri din patrimoniu: chirii, dividende, dobanzi.
B. Venituri din transferuri sociale (din redistribuire), care cuprind:
o Pensii;
o Ajutoare de somaj si alocatii de sprijin;
o Alocatii pentru copii;
o Burse scolare;
o Alte venituri din asistenta sociala. 
Veniturile primare sunt cele obtinute de membrii familiei prin participarea lor la procesul productiei si distributiei bunurilor materiale si a serviciilor, odata cu crearea venitului national. La randul lor, acestea se divid in venituri din munca si venituri din proprietati si capital.
Veniturile din munca sunt cele obtinute prin participarea directa la procesul productiv, si constau in orice venit realizat in urma inchirierii fortei de munca de catre proprietarii acesteia. Acestea sunt salariul, veniturile ocazionale, reprezentand o plata a muncii, veniturile din activitatea de zilier, venituri din activitatea de liber profesionist, venituri din activitatea de agricultor, ca si venituri pentru munca depusa care nu respecta conditiile legale (formale) de angajare.
Veniturile din proprietati si capital sunt cele obtinute de pe urma posesiei acestora. Capitalul poate aduce profit, venituri din activitatea asociatiei familiale sau de mic intreprinzator, dividende. Imprumutul proprietatilor si capitalului aduce renta, chiria si dobanda.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Statistica a Veniturilor Populatiei Romaniei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!