Analiza Strategiei de Tintire a Inflatiei in Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul 1: Strategia de tintire a inflatiei. Consideratii generale 5
1.1. Stabilitatea preturilor ca obiectiv final al politicii monetare 5
1.2. Conceptul de tintire a inflatiei 6
1.3. Conditiile unei bune implementari a regimului de tintire a inflatiei 8
1.4. Preconditii necesare pentru adoptarea tintirii inflatiei 9
1.5. Avantajele si dezavantajele tintirii inflatiei 12
Capitolul 2: Strategia de tintire a inflatiei in tarile emergente si in tarile dezvoltate 15
2.1. Politica monetara adoptata in diferite stadii ale tranzitiei 15
2.2. Probleme ce afecteaza tarile emergente in procesul de adoptare a tintirii inflatiei - De ce tarile emergente difera de tarile dezvoltate? 16
2.3. Politica de tintire directa a inflatiei in tari din Europa Centrala: Cehia, Polonia si Ungaria. Comparatie cu tari dezvoltate 20
2.3.1. Cehia 20
2.3.2. Polonia 21
2.3.3. Ungaria 22
2.3.4. Suedia 22
Capitolul 3: Studiu de caz: Tintirea directa a inflatiei - Analiza pentru Romania 26
3.1. Oportunitatea de trecere la tintirea inflatiei in Romania 26
3.2. Indeplinirea preconditiilor trecerii la tintirea directa a inflatiei 27
3.3. Tintirea inflatiei in Romania: Analiza pentru 2005-2011 29
Concluzii 40
Referinte bibliografice 42
Anexe 44


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere 
Am ales aceasta tema atat de utila si fundamentala pentru economia fiecarei tari din intreaga lume din dorinta de a aduce un plus de cunoastere in acest domeniu. 
Inflatia este un fenomen foarte important si extrem de problematic pentru toate tarile din lume. Majoritatea problemelor cu care se confrunta populatia pleaca de la faptul ca mecanismele prin care functioneaza economia nu sunt suficient de "performante" pentru a face fata inflatiei. 
Din punctul meu de vedere inflatia este precum un virus. Daca nu se gaseste antidotul necesar, acest virus se poate raspandi in intreg organismul devenind foarte greu de controlat, in unele cazuri fiind necesara o abordare extrema pentru salvare. Consider ca motivul pentru care inflatia este dificil de suportat si de controlat este forma sa complexa de manifestare. 
Tintirea directa a inflatiei este o strategie de politica monetara in care o banca centrala estimeaza si face public o tinta pentru nivelul ratei inflatiei si apoi incearca sa orienteze inflatia actuala catre aceasta tinta prin utlizarea unor modificari ale ratei dobanzii si ale altor intrumente de politica monetara, astfel incat sa se asigure stabilitatea preturilor. 
In urma acestei lucrari am incercat sa evidentiez cauzele pentru care Romania si-a atins sau nu si-a atins tintele de inflatie incepand din anul 2005 cand aceasta a adoptat strategia de tintire a inflatiei. Lucrarea este structurata in trei capitole.
In prima parte sunt prezentate aspecte generale despre tintirea inflatiei, principii de baza ale acesteia, diferite conditii pentru implementarea cu succes a regimului de tintire a inflatiei, precum si avantaje si dezavantaje ale adoptarii strategiei de tintire a inflatiei.
A doua sectiune a lucrarii prezinta experienta altor tari care au adoptat strategia de tintire directa a inflatiei, anumite diferente intre tarile in curs de dezvoltare si tarile dezvoltate si astfel putem observa importanta conditiilor existente in tarile respective la momentul adoptarii politicii de tintire directa a inflatiei. 
Ultima parte a lucrarii contine un studiu de caz al procesului de tintire a inflatiei in Romania, evolutia procesului inflationist din momentul adoptarii tintei, beneficii aduse sistemului economic romanesc, preconditiile indeplinite de Romania in adoptarea procesului de tintire directa a inflatiei si experienta adunata de tara noastra in urma adoptarii tintei. 
Capitolul 1: Strategia de tintire a inflatiei. Consideratii generale
1.1. Stabilitatea preturilor ca obiectiv final al politicii monetare
Politicile economice nu sunt acceptate pentru totdeauna. Conditiile istorice au un efect inconfundabil, modeland si remodeland instrumentele utilizate, in conditiile date si in fiecare perioada. Astfel profesorul Silviu Cerna evidentia: "Teoria monetara keynesiana este legata mai ales de conditiile concrete existente in timpul marilor crize economice, cand somajul este accentuat, iar politica monetara este insuficienta pentru remedierea situatiei. Teoria cantitativa reformulata este legata mai ales de conditiile concrete existente in perioadele de crestere economica, cand inflatia se intensifica, iar politica fiscala singura, fara promovarea unei politici monetare adecvate, nu poate combate fenomenul inflationist" . 
Exista doua cauze principale pentru care teoria lui Keynes, desi aparuta la momentul potrivit, nu a mai produs efectul scontat dupa 1970. 
In primul rand, economia mondiala este din ce in ce mai interdependenta si integrata. Tratamentul indicat pentru o economie inchisa sau semiinchisa poate avea efecte negative asupra unei economii deschise, unde stimularea cererii nu mai atrage dupa sine cresterea economica, ci doar deficitul balantei de plati. 
In al doilea rand, mecanismele pietei devin tot mai sofisticate, iar publicul mai bine informat. Modul actual de formare a anticipatiilor, care este complet diferit fata de cel enuntat de Keynes, si schimbarile asupra comportamentului operatorilor de piata fac obiectul unei noi teorii, numita teoria anticipatiilor rationale . 
Aceste schimbari ale conditiilor istorice au condus la declinul scolii de gandire keynesiene, in favoarea scolii de origine monetarista, caracterizata prin stimularea ofertei si dezangajarea statului in economie. Reusita acestei orientari este ilustrata de evolutia puternica a economiei americane din ultimii 20 de ani, care a antrenat o noua directie a politicii economice in Europa si in intreaga lume. 
Prin urmare, acesta este contextul in care politica monetara a fost centrata asupra singurului obiectiv natural al acesteia: asigurarea stabilitatii preturilor. 
Astfel, "luarea deciziei de a adopta o anumita strategie de politica monetara depinde, in mare masura de ceea ce poate genera, la nivelul economiei politica monetara adoptata si nu in ultimul rand, de autoritatea de care dispune banca centrala in economia respectiva" .
Argumentele aduse in privinta asigurarii stabilitatii preturilor au la baza dezavantajele evidentiate in timp de diferitele abordari ale politicilor monetare adoptate. Primul argument este legat de faptul ca o reducere a somajului si o politica monetara bazata pe asigurarea cresterii economice genereaza efecte a caror intarziere este variabila. Pe de alta parte Curba lui Phillips s-a dovedit a fi eficienta doar pe termen scurt. Acest lucru se datoreaza faptului ca o rata scazuta a somajului sau un nivel ridicat al ratei de crestere economica nu pot fi asigurate decat prin aplicarea unei politici monetare expansioniste care este asociata si unui nivel ridicat al inflatiei. 
Economiile actuale nu pot sa aiba in vedere un alt obiectiv fundamental decat cel bazat pe asigurarea stabilitatii preturilor. Evenimentele desfasurate in ultimii ani au aratat faptul ca atingerea acestui obiectiv poate avea la baza diferite strategii de politica monetara. Aceste strategii sunt orientate catre stabilirea obiectivelor intermediare: tintirea agregatelor monetare si tintirea cursului valutar.
Ca urmare, "rolul politicii monetare in dezvoltarea economiei nationale este analizat in perspectiva orientarii care prevaleaza in gandirea si in politica economica actuala" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Strategiei de Tintire a Inflatiei in Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!