Analiza swot a managementului deșeurilor de echipamente electrice și electronice în Craiova

Extras din licență Cum descarc?

Introducere 
Deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) reprezinta fluxul de deseuri cu cea mai rapida crestere atat pe plan national cat si international. Astfel, daca in 2005 in Europa se produceau circa 9 milioane de tone DEEE, datele estimative arata ca, pana in 2020, cantitatea generata va depasi 12 milioane de tone1. In Romania, cu toate ca in 2006 s-au colectat numai1132 tone de DEEE iar in 2007 respectiv 3287 tone2, cantitatea care ar fi trebuit colectata, conform legislatiei in vigoare ar trebui sa depaseasca 80.000 tone/an. Astfel, la o populatie de 20 milioane de locuitori, obiectivele de colectare stabilite la nivel European sunt de patru kilogame pe cap de locuitor, iar ineficienta Romaniei in implementarea acestui proces nu poate decat sa ne ingrijoreze, avand ca efect aplicarea de penalitati ale Comisiei Europene pentru intreaga tara.
Cu toate ca nivelul sanctiunilor pentru neconformitate este substantial, n-ar trebui ca acesta sa fie principalul argument pentru o mai mare implicare a populatiei in procesul de colectare, reutilizare si reciclare a DEEE-urilor, o mai mare semnificatie la nivel material si moral avand mostenirea pe care o lasam generatiilor viitoare . Astfel se pune intrebarea daca asigurarea unui mediu sanatos si a unei vieti mai bune pentru copiii nostri justifica eforturile pe care trebuie ca fiecare dintre noi sa le intreprinda pentru gestionarea eco-rationala a DEEE-urilor, pentru o dezvoltare durabila.
Atunci cand DEEE sunt tratate fara respectarea procedurilor adecvate, se produc daune asupra mediului, in special prin eliberarea de metale grele precum mercurul din lampile fluorescente compacte si din ecranele plate si plumbul din televizoare. Echipamentele de racire si de congelare vor elibera, in medie in fiecare an, peste 6 720 de tone de gaze cu efect de sera care diminueaza stratul de ozon, daunele aduse climei fiind in valoare de aproximativ 1 miliard EURO pe an.
"Aruncarea necontrolata a deseurilor reprezinta o problema de sanatate publica si o pata pe obrazul Planetei albastre." 
Ce e de facut -  fiecare dintre noi poate sa contribuie la salvarea planetei recicland deseurile de echipamente electrice si electronice. Recicland, fiecare dintre noi contribuie la prezervarea resurselor naturale si la asigurarea unui mediu de viata sanatos. DEEE-urile contin o suma de materiale utile ca: metale si nemetale, metale pretioase (aur, argint, platina), mase plastice, alte materiale. Prin reciclarea acestora se fac importante economii de materii prime si de energie.
Tratarea DEEE-urilor trebuie efectuata numai in centre specializate si autorizate. Procedurile de reciclare care nu se bazeaza pe cele mai bune practici risipesc metale pretioase si materii plastice reciclabile, generand consum de energie si daune asupra mediului ca urmare a productiei de materii pure.
Primul pas pentru gestionarea ecologica a DEEE-urilor este colectarea selectiva. Aceasta se poate face prin predarea la magazin a echipamentului vechi atunci cand cumparam unul nou. Unele firme ofera un discount pentru incurajarea acestei practici si ca metoda de stimulare a vanzarilor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza swot a managementului deseurilor de echipamente electrice si electronice in Craiova.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Antonescu N.-Valorificarea energetica a deseurilor, Editura Tehnica, Bucuresti,1988. 2. Apostol T., Marculescu C.- Managementul deseurilor solide, Editura AGIR, Bucuresti, 2006. 
3. Asociatia Regionala pentru protectia Mediului Sibiu, Asociatia Autoritatilor Locale si Regionale din Norvegia- Ghid privind managementul deseurilor, Sibiu, 2011. 
4. Axinte Stela, Agafitei Alina, Axinte Lorica, Chiriac C.- Cercetari privind tehnologia de compostare a reziduurilor organice dintr-o ferma agricola complexa, Lucrarile simpozionului " Disaster and Pollution Monitoring", Iasi, 2004. 
5. Axinte Stela, Chiriac C.- Prepararea composturilor din reziduuri organice si folosirea lor in agricultura, Raport tehnic la contractul nr. 5002/93, cu MCT, 58 pag., Iasi, 1993. 
6. Bahnareanu C. - Securitate energetica, Editura Universitatii Nationale "Carol I", Bucuresti, 2008. 
7. Bejan M., Lakatos D.G., Chereches I. A.- Despre valorificarea deseurilor, U. T. Cluj- Napoca, 2006. 
8. Bold O. V.- Depozitarea, tratarea si reciclarea deseurilor, Bucuresti Editura Matrix Rom, 2004. 
9. Bold O. V., Maracineanu A.- Managementul deseurilor solide, Bucuresti Editura Matrix Rom, 2003. 
10. Burcea S.- Managementul deseurilor urbane. Perspectiva europeana comparata", Ed. ASE, Bucuresti, 2009. 
11. Capatana Camelia, Racoceanu C.- Deseuri., Bucuresti, Editura Matrix Rom, 2003. 
12. Campeanu V.- Dezvoltarea durabila si managementul mediului, Editura Pro Universitaria, Bucuresti, 2007. 
13. Fometescu Gh. - Depozitarea si neutralizarea reziduurilor menajere, "Constantin Brancusi" University -  Engineering Faculty, University' s day,8 th International Conference, Targu Jiu, May 24-26, 2002. 
14. McDougall F., White P., Franke M.,Hindle P.- Integrated solid waste management-a life cycle inventory", Blackwell Publishing, 2001. 
15. Mustine M. - Le compost, Dubusoc, Paris, p.119, 1993. 
16. Navarro A. - Dechets et environnement, INSA de Lyon, 1995.
17. Negrea A., Cocheci L., Pode R. - Managementul integrat al deseurilor solide orasenesti, Ed. Politehnica, Timisoara, 2007. 
18. Directiva 2002/96/EC
19. Directiva 2002/95/EC
20. HG 448/19.05.2005
21. ICPE Studiu privind estimarile volumului de deseuri provenite din frigidere, televizoare sau similare.
22. ICPE Elaborarea structurii formularelor de ancheta in concordanta cu cerintele Dir.2002/95/CE
23. http://www.greenweee.ro/ro/centru-media-deee-deseuri-de-echipmante-electrice-electronice/stiri-colectare-tratare-valorificare-si-reciclare
24. http://www-05.ibm.com/ro/deee/
25.http://translate.google.ro/translate?hl=2Fwww.miljostatus.no


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!