Analiza Teoretica si Jurisprudentiala a Omorului Calificat

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I - Aspecte introductive 7
? Sectiunea I - Consideratii introductive 7
? Sectiunea a II a - Scurt istoric al evolutiei reglementarii infractiunii de omor 9
? Sectiunea a III a - Omorul calificat in Noul Cod Penal 14
Capitolul II - Analiza continutului constitutiv al infractiunii de omor cu referire la omorul calificat 18
? Sectiunea I - Definitie si conditii preexistente 18
? Sectiunea a II a - Continutul constitutiv 20
1. Obiectul infractiunii
1.1. Obiectul juridic 20
1.2. Obiectul material 21
2. Subiectii infractiunii
2.1. Subiectul activ 25
2.2. Subiectul pasiv 27
3. Latura obiectiva a infractiunii 
3.1. Elementul material 29
3.1.1. Error in personam si aberatio ictus 35
3.2. Urmarea imediata 37
3.3. Legatura de cauzalitate 41
4. Latura subiectiva a infractiunii 
4.1. Forma de vinovatie 45
4.2. Mobilul 48
4.3. Scopul 49
? Sectiunea a III a - Alte aspecte
1. Formele infractiunii 50
2. Participatia penala 54
3. Sanctiuni 58
4. Aspecte procesuale 62
Capitolul III - Analiza formelor agravate ale omorului calificat 63
1. Omorul savarsit cu premeditare 63
2. Omorul savarsit din interes material 69
3. Omorul savarsit asupra sotului sau unei rude apropiate 71
4. Omorul profitand de starea de neputinta a victimei de a se apara 78
5. Omorul savarsit prin mijloace care pun in pericol viata mai multor persoane 81
6. Omorul savarsit in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale victimei 83
7. Omorul savarsit pentru a se sustrage sau pentru a sustrage pe altul de la urmarire sau arestare sau de la executarea unei pedepse 87
8. Omorul savarsit pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea altei infractiuni 91 9. Omorul savarsit in public 95
Capitolul IV - Concluzii si propuneri de lege ferenda 99
BIBLIOGRAFIE 104


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
ASPECTE INTRODUCTIVE
SECTIUNEA I
CONSIDERATII INTRODUCTIVE
Omul este singura fiinta inzestrata cu constiinta, creator al tuturor bunurilor materiale si spirituale din societate care, transmise din generatie in generatie, au asigurat si asigura progresul continuu al omenirii. Acesta, spre deosebire de celelalte fiinte, reuseste sa isi domine pornirile primare si sa ridice la rangul unor principii fundamentale de viata tot ceea ce este bun si echitabil. 
Apararea persoanei si vietii acesteia, a constituit o preocupare permanenta, comuna tuturor sistemelor de drept din orice oranduire sociala, viata fiind ocrotita de lege atat ca fenomen biologic, dar mai ales, ca fenomen social, ca valoare primara si absoluta a oricarei societati.
In toate sistemele de drept, persoana omului, se detaseaza ca obiect special de ocrotire juridico-penala si ca expresie a insasi ratiunii de a fi a tuturor reglementarilor juridice. Legea nu ocroteste numai interesul individual al fiecarei persoane de a trai, ci si interesul general al societatii ca viata fiecarui individ sa fie conservata si respectata de ceilalti, pastrarea vietii indivizilor fiind un element decisiv pentru existenta societatii.
In sistemul nostru de drept, persoana omului ocupa primul loc in ierarhia valorilor, dovada fiind primul articol al Constitutiei , care prevede ca in Romania, ca stat de drept, democratic si social, demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane reprezinta valori supreme si sunt garantate. 
Art. 22 din Constitutia Romaniei , reglementeaza si garanteaza dreptul la viata si la integritate fizica si psihica: "Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate; nimeni nu poate fi supus torturii si nici unui fel de pedeapsa sau de tratament inuman sau degradant; pedeapsa cu moartea este interzisa". Acest drept figureaza si in alte documente internationale importante precum Conventia Europeana a drepturilor omului (art. 2) , Declaratia universala a drepturilor omului (art. 3), Pactul cu privire la drepturile civile si politice (art. 6), etc.
Garantarea tuturor acestor drepturi si libertati ale persoanei are loc, juridic, prin mijloacele dreptului penal, adica prin incriminarea ca infractiuni si sanctionarea cu pedepse a faptelor vatamatoare sau periculoase pentru valorile mentionate. 
Asa fiind, este firesc ca legea penala sa acorde cea mai mare insemnatate ocrotirii omului, atat in ceea ce priveste existenta sa psihica si atributele fundamentale ale personalitatii lui, cat si in ceea ce priveste toate celelalte drepturi, libertati si interese, pe care societatea este datoare sa i le asigure. 
Facand distinctie intre faptele indreptate impotriva drepturilor absolute privitoare la existenta fizica, pe de o parte, si faptele indreptate impotriva altor drepturi si interese ale omului, pe de alta parte, legiuitorul a inclus pe cele dintai intr-o categorie distincta de infractiuni, sub denumirea ,,Infractiuni contra persoanei", reglementate in Titlul II din partea speciala a Codului penal.
SECTIUNEA a II a
SCURT ISTORIC AL EVOLUTIEI REGLEMENTARII INFRACTIUNII DE OMOR
Ocrotirea persoanelor impotriva actelor indreptate contra vietii s-a impus ca o necesitate obiectiva inca din timpurile cele mai indepartate.
Abandonand ceea ce nu este semnificativ din starea conflictuala a comunei primitive, in cazul asezarilor prestatale se constata existenta unor conflicte de grup impuse de concurenta profitului de grup. Depinzand de rezultatul infruntarii grupurilor sociale, insasi existenta acestora depindea de puterea de rezistenta, de intimidare si mai ales de prevenire a repetarii infruntarilor. 
In stadiul organizarii tribale, se instituie posibilitatea pedepsirii membrilor tribului care prin comportamentul lor necorespunzator erau alungati din mijlocul tribului. Faptuitorul alungat din cadrul tribului si lipsit de protectia grupului, era practic, condamnat la disparitie


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Teoretica si Jurisprudentiala a Omorului Calificat.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!