Anatomia si Fiziologia Aparatului Digestiv

Cuprins licenta Cum descarc?

I. ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI DIGESTIV 
I.1 CAVITATEA BUCALA 
I.1.1 VESTIBULUL GURII 
I.1.2 CAVITATEA BUCALA PROPRIU-ZISA 
I.1.3 DINTII 
I.1.4 LIMBA 
I.2 FARINGELE 
I.3 ESOFAGUL 
I.4 STOMACUL 
I.5 GLANDELE ANEXE ALE APARATULUI DIGESTIV 
I.6 FIZIOLOGIA 
II. DEFINITIE. ETIOLOGIE. CLASIFICARE 
III. EVALUAREA UNOR SEMNE, SIMPTOME, PROBLEME ALE PACIENTILOR CU HDS 
IV. PARTICIPAREA ASISTENTEI MEDICALE LA ACTE DE INVESTIGATIE 
V. PARTICIPAREA ASISTENTEI MEDICALE LA INTERVENTII EUTONOME SI DELEGATE 
VI. EVOLUTIE, PROGNOSTIC, COMPLICATII 
VII. EDUCATIE PENTRU SANATATE 
VII.1 EDUCATIA PENTRU SANATATE PRIMARA 
VII.2 EDUCATIA PENTRU SANATATE SECUNDARA 
VII.3 EDUCATIA PENTRU SANATATE TERTIARA: VIZEAZA RECUPERAREA BOLNAVILOR 
VIII. MASURI DE SECURITATE A MUNCII IN DOMENIUL SANITAR 
IX. PLANURI DE INGRIJIRE ALE PACIENTILOR CU "HDS" 
X. PLAN DE INGRIJIRE NR. 1 AL PACIENTULUI CU HDS 
XI. EXTERNAREA PACIENTULUI 
XII. PLAN DE INGRIJIRE POSTOPERATOR 
XIII. ANALIZA SATISFACERII NEVOILOR FUNDAMENTALE POSTOPERATOR


Extras din licenta Cum descarc?

Anatomie:
Aparatul digestiv, alcatuit din tubul digestiv si glandele anexe, insumeaza organele in care se realizeaza digestia alimentelor, putand fi asimilate in organism.
Segmentele tubului digestiv au caractere anatomice distincte dar se aseamana intre ele prin structura peretilor. Din interior (lumen) spre exterior, tubul digestiv este format din:
- Tunica mucoasa, alcatuita din doua straturi (epiteliu si corion), indeplineste rol de protectie, digestie si absortie:
- Tunica submucoasa, formata din fibre elastice si tesut conjunctiv lax, asigura mucoasei mobilitatea necesara in cursul digestiei:
- Tunica musculara cuprinde fibre striate la nivelul faringelui si esofagului superior si fibre netede la nivelul segmentelor suldiafragmatice. Fibrele musculare netede sunt dispuse circular la interior (asigura modificarile de lungime ale segmentelor):
- Tunica seroasa in veleste esofagul partial), stomacul, intestinul subtire, intestinul gros si este reprezentata de faita viscerala a peritoneului, care leaga aceste segmente de peretii cavitatii abdominale si le inveleste miscarile.
1. CAVITATEA BUCALA
Segmentul facial al tubului digestiv are o forma ovalara, orientata anteposterior, fiind formata din vestibulul gurii si cavitatea bucala propriu-zisa, separate prin arcadele dentare.
In cavitatea bucala se afla dintii, limba si glandele salivare mici.
a) VESTIBULUL GURII este cuprins intre dinti, obraji si buze si se deschide anterior prin orificiul bucal. Acesta este delimitat de cele doua buze care se unesc lateral formand comisura labiara.
Buzele sunt alcatuite dintr-un muschi orbicular si acoperite de un repliu cutaneo-mucos.
b) CAVITATEA BUCALA PROPRIU-ZISA este captusita de o mucoasa (in grosimea careia se gasesc glandele salivare mici) si are sase pereti anterior, ,,n continuarea buzelor, posterior in continuare cu faringele, laterali, corespunzand obrajilor, interior formand planseul bucal si superior formand bolta palatina. La marginea posterioara a boltii palatine, mucoasa bucala se continua cu cea nazala, formand valul palatin, (palatul moale), care reprezinta median o prelungire verticala numita lueta (uvula). Lateral valul palatin se sprijina pe stalpii valului palatin (anterior si posterior). Stalpii anteriori (drept si stang) formeaza cu valul palatin o arcada care marcheaza limita intre cavitatea bucala si faringe. Stalpii-anterior si posterior de aceeasi parte - limiteaza intre ei o gropita care adaposteste amigdala palatina, important organ limfoid.
c) DINTII sunt organe ale masticatiei. Fixatii in alveolele arcadelor dentare, prezinta: radacina (fixata in alveola, o coroana (partea alba viibila) si un gat (zona de trecere intre radacina si coroana).
Structura dintelui din interior spre exterior se prezinta astfel:
- Cavitatea dentara, formata din camera pulpara in interiorul coroanei canalului radicular care se deschide in varful radacinii (apex), pe unde patrund vasele si nervii respectivi, in pulpa dentara:
- Dentina este asemanatoare oseinei si reprezinta partea compacta a dintelui:
- Smaltul protejeaza dentina la nivelul coroanei:
- Elementul are o consistenta osoasa si este dispus la suprafata radacinii, pe care o fixeaza de alveola, impreuna cu ligamentul alveolo-dentar.
Clasificare:
Dupa forma, pozitie si functie, dintii se impart in patru categorii: incisivi (1/2), canini (1/1), premolari (2/2) si molari (3/3).
Dentitia adultului cuprinde 32 dinti, cate 16 pe fiecare arcada.
Dentitia de lapte a copilului cuprinde 20 dinti, care apar de la 6 luni si pana la 3 ani. Inlocuirea dintilor de lapte si completarea dentitiei definitive se face treptet, de la 7 la 13 ani.
d) LIMBA: situata pe planseul bucal, participa la articularea cuvintelor si contribuie la digestie prin masticatie, deglutitie si sensibilitate gustativa. 
Prezinta trei segmente: radacina situata posterior si fixata pe osul hioid, corpul delimitat de radacina printr-un sant in forma de V deschis anterior si varful -portiunea libera de contact cu arcadele dentare.
Organ musculomembranos, limba are urmatoarea structura:
- Schelerul fibros, format din septul limbii si apronevroza limbii, serveste pentru insertii musculare:
- Muschiul limbii:
- Mucoasa linguala, pe suprafata careia se afla papilele gustative, acopera limba in intregime. Pe fata inferioara formeaza fraul limbii.


Fisiere in arhiva (2):

  • Anatomia si Fiziologia Aparatului Digestiv
    • Cuprins.doc
    • Lucrare de diploma.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!