Angina Pectorala

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE IN PROFESIE
Nursa definita de Consiliul International al Nurselor este o persoana care:
- A parcurs un program complet de formare care a fost aprobat de Consiliul Asistentilor Medicali.
- A trecut cu succes examenele stabilite de Consiliul Asistentilor Medicali.
- Este autorizata sa practice aceasta profesie asa cum este definita de Consiliul Asistentilor Medicali.
- Este autorizata in indeplinirea acelor proceduri si functii care sunt impuse de ingrijirea sanatatii in orice situatie s-ar afla , dar sa nu faca o procedura pentru care nu este calificata.
- Asistentele medicale raspund de propria lor activitate, de practica lor, supravegheaza ingrijirile auxiliare si pregatirea elevilor.
Nursa este pregatita printr-un program de studiu incluzand: promovarea sanatatii, prevenirea imbolnavirilor, ingrijirea celui bolnav din punct de vedere fizic, mental,a celor cu deficiente, indiferent de varsta , in orice unitate sanitara sau in orice situatie la nivel de comunitate.
Nursa este pregatita si autorizata sa:
- Sa desfasoare educatie pentru sanatate.
- Sa participe plenar ca membru al echipei din sistemul de sanatate.
- Sa supravegheze si sa formeze asistente medicale si cadre auxiliare.
- Sa fie implicata in cercetare.
Nursa generalista presupune:
- O pregatire pluridisciplinara-sociala, tehnica practica
- Insusire competentelor de baza si nu numai cunostintele.
- Sa aiba cunostinte de psihologie (sa stie sa incurajeze pacientul)
- Sa aiba atitudine potrivita fata de pacient si familia sa.
- Sa aiba preocuparea de a intelege ceea ce simt ceilalti( capacitatea de empatie).
Asistenta este ca o mama ce actioneaza comform nevoilor copilului, si trebuie deseori sa indeplineasca sarcini cat mai diverse. Deaceea asistenta medicala a fost denumita "mama profesionista".
Rolul asistentei medicale este descris ca fiind substitutiv(inlocuind persoana),suplimentar(ajutand individul). Toate acestea cu scopul de a ajuta pacientul sa se descurce pe cat posibil singur.
VIRGINIA HANDERSON defineste nursingul astfel:
,,Sa ajuti individual, fie acesta bolnav sau sanatos sa-si afle calea spre sanatate sau recuperare, sa ajuti individul fie el bolnav sau sanatos sa-si foloseasca fiecare actiune pentru a promova sanatatea sau recuperarea, cu conditia ca acesta sa aiba taria, vointa sau cunoasterea necesara pentu a face, si sa actioneze in asa fel incat acesta sa-si poarte singur de grija cat mai curand posibil."
ARGUMENT
Angina pectorala este una din bolile cele mai studiate datorita raspandirii sale in populatie, mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Incidenta anginei pectorale si implicit a cardiopatiei ischemice este extrem de diversa in raport cu distributia geografica a tarilor si a stilului de viata al locuitorilor. Este mai mare la barbati decat la femei si aceasta creste odata cu varsta la ambele sexe.
La femei, prima manifestare a cardiopatiei ischemice mai frecventa este angina pectorala, pe cand la barbati prima manifestare este de regula infarctul miocardic. Cel putin o patrime din infarctele miocardice la ambele sexe raman nediagnosticate, fie ca sunt asimptomatice, fie atipice.
Maladia ataca preponderent barbatii de varsta intre 40 si 50 de ani. Incidenta este de 5/1000 pe an la barbatii peste 40 de ani. Frecventa AP creste cu varsta si este mai mare la barbatii de peste 65 de ani, apoi se repartizeaza egal in functie de sex dupa 70 de ani. Femeia este rar afectata pana la menopauza. 
Bolile coronariene constituie prima cauza de deces in intreaga lume, deci si in Romania. In S.U.A., de exemplu, anual, peste 1,5 milioane de oameni fac infarct miocardic si o treime dintre acestia mor in urma infarctului. In ansamblu, bolile cardiace ucid mai multi oameni decat toate celelalte cauze de deces la un loc.
Angina este intalnita mai ales la cei in varsta de peste 30 de ani si este mai frecventa la barbati. Iar daca tinem cont de faptul ca cel putin o treime din populatia de peste 30 de ani sufera de hipertensiune arteriala, vom putea aprecia si mai exact cat de grava este situatia din acest punct de vedere.
In conditiile in care statistici paneuropene bine documentate au demonstrat o prevalenta a cardiopatiei ischemice de 2-4%, rezultatele preliminarii ale programului guvernamental aflat in derulare, care sugereaza o frecventa de peste 10 procente a cardiopatiei ischemice in Romania nu pot fi decat ingrijoratoare.
Pentru cea mai mare parte a populatiei globului (80%), care traieste in tari subdezvoltate economic, mortalitatea prin boli cardiovasculare este de circa 25-30%, fapt datorat sperantei reduse de viata si flagelului bolilor infectioase.
Pentru Romania se apreciaza ca peste jumatate din populatie va deceda ca urmare a unei afectiuni vasculare, fie ea coronariana, cerebrala sau periferica, asa cum de altfel se intampla in toate tarile cu economii in curs de dezvoltare. Acest procent este in jur de 50%, in scadere in ultimele zeci de ani, si in tarile dezvoltate economic. Prognosticul cardiopatiei ischemice cronice este extrem de variabil, supravietuirea putand atinge nu rareori mai mult de zeci de ani.
Intre principalii factori care influienteaza prognosticul acestei afectiuni se remarca schimbarea modului de viata cu recurgerea la o alimentatie rationala care sa vizeze reducerea aportului de grasimi saturate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Angina Pectorala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!