Angio-RM in patologia cranio-cerebrala

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
Introducere
Partea I-a
1. Anatomia vasculara cerebrala 
1.1. Circulatia arteriala
1.2. Circulatia venoasa
2. Bolile cerbro-vasculare. Date epidemiologice si clinice
3. IRM - Principiu. Fizica. Aparatura
4. Angiografia cerebrala prin rezonanta magnetica
4.1. Principii tehnice
4.2. Metode
4.3. Tehnica de achizitie si post-procesare
4.4. Limite si dezavantaje
4.5. Artefacte si erori
4.6. Indicatiile MRA
4.7. Substante de contrast utilizate in IRM
Partea a II-a
1. Scop
2. Lotul de studiu
3. Pregatirea pacientului
4. Protocol de examinare
5. Rezultate (cazuri)
Concluzii 
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Dezvoltarea tehnologiei medicale moderne a condus la progresele bine cunoscute in medicina actuala. Explorarea corpului uman in camp magnetic cu ajutorul IRM, ofera posibilitatea cunoasterii anatomice in vivo si detectarea celor mai mici leziuni, care alta data se puteau observa doar post mortem. Zone structurale foarte diferentiate si anatomic mascate sunt astazi accesibile, determinand o noua dimensiune a abordarilor diagnostice prin imagerie.
O serie de afectiuni cum sunt bolile demielinizante, vasculitele sistemice, microangiopatiile cerebrale, sindroamele dementiale si multe altele, nu pot fi observate corect decat prin IRM.
In ultimii ani asistam la dezvoltarea acestei tehnologii in sens functional utilizandu-se deja IRM functional, IRM de difuzie sau IRM de perfuzie, ARM-ul utilizat in special in patologia vasculara. Prin aceste optimizari tehnologice se ajunge la o mare fiabilitate si implicit o foarte buna concordanta anatomo-clinica, posibila in timpul vietii bolnavului si printr-o modalitate noninvaziva. (Prof. Dr. Constantin Popa)
Bazele IRM au fost puse in 1947 de catre Purcell si Bloch care au descoperit fenomenul rezonantei magnetice nucleare - RMN (nuclear magnetic resonance - NMR), obtinand premiul Nobel pentru fizica in 1952.
In anii urmatori, indeosebi dupa introducerea tehnicii transformarii Fourier (R. Ernst - premiul Nobel pentru chimie in 1991), metoda RMN se impune ca si metoda spectroscopica in chimie si biologie. 
In 1973 Lauterbur publica prima imagine IRM, insa abia dupa 1980 IRM incepe sa detina o importanta din ce in ce mai mare ca metoda imagistica digitalizata in domenii din ce in ce mai extinse ale medicinii.
Explorarea imagistica noninvaziva in patologia vasculara cerebrala a devenit astazi preocupare continua in scopul obtinerii informatiilor de mare sensibilitate si de mare specificitate.
Bolile vasculare cerebrale reprezinta o importanta problema de sanatate publica, constituind una dintre principalele preocupari ale practicii medicale si cercetarii stiintifice actuale a patologiei umane din multe tari. Aceste preocupari sunt determinate pe de o parte din morbiditatea si mortalitatea ridicata pe care le determina afectiunile vasculare cerebrale si pe de alta parte de dificultatile diagnostice, terapeutice si recuperatorii.
Toate statisticile recente indica o crestere evidenta a bolilor cardiovasculare si implicit suferintelor cerebrale. A. Kreindler, in monografia sa intitulata "Infarctul si hemoragia cerebrala" publicata in 1972, precizeaza ca " boala cerebro-vasculara reprezinta in ordine ierarhica a treia cauza de deces dupa cancer si infarctul miocardic", iar supravietuitorii acestora raman sever marcati, necesitand ingrijire si recuperare de lunga durata.
Continutul acestei lucrari este impartit in doua mari capitole. Primul capitol cuprinde partea teoretica, iar cel de-al doilea cazuistica. In prima parte este prezentata anatomia si patologia vasculara cerebrala, pricipiile rezonantei magnetice, notiuni fizice, aparatura necesara, principiile formarii imaginilor IRM, dupa care ARM propriu-zisa cu: metode, avantaje, dezavantaje, limite, tehnica de achizitie, artefacte, tehnici de post-procesare, indicatiile ARM si substante de contrast utilizate. Iar in capitolul al doilea este prezentat lotul de studiu si cateva cazuri concrete impreuna cu imagini angiografice si imagini standard IRM care au ajutat la stabilirea diagnosticului.
PARTEA I-a
1. Anatomia vasculara cerebrala
Vascularizatia encefalului este compusa dintr-o circulatie arteriala si o circulatie venoasa. In creier nu exista vase limfatice.
1) Circulatia arteriala
Circulatia arteriala (aa. cerebri) provine din anastomoza a patru artere: sistemul carotidian constituit din cele doua artere carotide interne (aa. carotides internae) si sistemul vertebro-bazilar format din cele doua artere vertebrale (aa. vertebrales).
Sistemul carotidian
Sistemul carotidian este reprezentat de cele doua ar tere carotide interne (arteriae carotides internae) care pro vin din arterele carotide comune.
La nivelul marginii superioare a cartilajului tiroid (ver tebra C4), artera carotida comuna se bifurca in artera carotida externa si artera carotida interna. La acest nivel se gaseste glomul carotidian (glomus caroticum), ozona reflexogena foarte importanta, in legatura cu modificarile chimismului sanguin.
Pe traiectul carotidei interne, imediat deasupra bifurcatiei, se afla sinusul carotidian (sinus caroticus), tot o zona reflexogena, sensibila la modificarile presiunii sanguine.
Artera carotida interna patrunde in craniu prin cana lul carotidian sapat in stanca osului temporal si apoi trece la nivelul extremitatii anterioare a sinusului cavernos, medial de apofiza clinoida anterioara, avand raporturi cu nervii oculomotori (III, IV, VI) si ramura oftalmica a trigemenului. Segmentul sino-cavernos al arterei, cunoscut sub denumirea de ,,sifon carotidian", are forma literei ,,S" si rol important in reducerea presiunii sanguine (cu aproxi-mativ 20 mm Hg) si in amortizarea undei pulsatile.


Fisiere in arhiva (1):

 • Angio-RM in patologia cranio-cerebrala.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

- OPRIS, Ligia - Imagistica cerebrala prin rezonanta magnetica, Editura Solness, Timisoara, 2004;
- NEGRU, Dragos - Radiologie si imagistica medicala, Editura ,,Gr. T. Popa" UMF, Iasi 2007;
- SCHNEIDER, G. - Magnetic Resonance Angiography, Editura Springer, Milano, 2005;
- NERI, E; COSOTTINI, M; CARAMELLA, D. - MR Angiography of the Body,Technique and Clinical Applications, Editura Springer, 2009;
- REIMER, P- Clinical MRI/A practical approach, Editura Springer, 1999;
- MOELLER, Torsten - Pocket Atlas of Sectional Anatomy, Vol. 1, Stuttgart, EdituraThieme, 2007;
- BURGHART, Geraldine - Handbook of MRI Scanning, Editura Elsevier Mosby, Missouri, S.U.A., 2011;
- WESTBROOK, Catherine - Handbook of MRI Technique, editia a doua,Editura Blackwell Science, Oxford, 1999;
- NETTER, Frank - Atlas de anatomie a omului, Editia a 4-a, Editura Medicala Callisto, Bucuresti, 2008;
- BAERT, A. L. - Intracranial Vascular Malformations and Aneurysms, Editura Springer, Essen, Germania, 2008;
- Societatea franceza de radiologie - Ghid de utilizare a examenelor radiologice si imagistice medicale, 2005; 
- Center for Imaging Science: http://www.cis.rit.edu/


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!