Antreprenoriatul si Mediul Corporatist

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1. INTREPRINDERILE MICI SI MIJLOCII 5
1.1. Secolul XXI - secolul IMM-urilor 6
1.1.1. Caracteristicile si tipologia IMM-urilor 6
1.1.2. Factorii care situeaza IMM-urile in prim-planul dezvoltarii economice 9
1.2. Locul si rolul afacerilor mici in economie 10
1.2.1. Incertitudini si riscuri in functionarea micilor afaceri 12
1.3. IMM-urile si criza economica pe plan mondial 14
1.3.1. Situatia IMM-urilor in Romania 15
CAPITOLUL 2. ANTREPRENORIATUL - DEFINIRE, IMPORTANTA SI CARACTERISTICI 19
2.1. Definirea conceptului de antreprenoriat si antreprenori 19
2.1.1. Caracteristicile personale ale antreprenorului 20
2.2 Antreprenoriatul - imbinarea creativitatii si inovatiei 21
2.2.1. Factorii care influenteaza antreprenoriatul pe plan global si national 23
CAPITOLUL 3. ANALIZA COMPARATIVA INTRE ANTREPENORIATUL AMERICAN SI ANTREPRNORIATUL JAPONEZ 26
3.1. Caracterizarea economica, sociala si politica a contextului nipon/american 26
3.2. Pregatirea managerilor in Japonia/SUA 30
3.2.1. Particularitati ale managerilor japonezi/americani 31
3.2.2. Pregatirea individuala 34
3.2.3. Pregatirea in intreprindere 36
3.3. Relatiile stat - mediul de afaceri in contextul nipon/SUA 39
CONCLUZII 43
BIBLIOGRAFIE 45


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Tema lucrarii de licenta pentru care am optat se intituleaza ,,Antreprenoriatul si intreprinderile mici si mijlocii", iar ca studiu de caz am ales sa realizez o analiza comparativa intre antreprenoriatul american si antreprenoriatul japonez. Aspectele tratate in cadrul acestei lucrari sunt diverse, printre care se numara rolul si locul afacerilor mici in economia de piata actuala, modul de definire a conceptelor de antreprenoriat si pionii acestei lumi - antreprenorii, coordonatele care influenteaza mediul antreprenorial in lume si nu in ultimul rand, importanta pe plan global si national a antreprenoriatului, care poate fi explicata prin impactul economic al firmelor mici si mijlocii, respectiv prin impactul lor asupra societatii in general.
Motivatia centrala care a stat la baza alegerii acestei teme a fost constientizarea importantei antreprenoriatului in teoria si practica economica si pentru societate, constituind un subiect de mare actualitate si foarte bogat in semnificatii. Interesul pentru antreprenoriat a crescut peste tot in lume, acesta joaca un rol decisiv in asigurarea vitalitatii economiei globale, intrucat cresterea economica din fiecare tara depinde, intr-o masura covarsitoare, de nivelul activitatii antreprenoriale.
Problematica antreprenoriatului este foarte atent dezbatuta in mediile academice, sociale, culturale, politice, de afaceri datorita elementelor ce contribuie la sporirea avutiei natiunilor. Insasi Uniunea Europeana confirma importanta temei prin alocarea unei atentii deosebite in strategiile de crestere a competitivitatii spatiului european unic. In literatura de specialitate se regasesc numeroase puncte de vedere exprimate referitor la actualitatea temei abordate. 
In primul rand, se consemneaza faptul ca elementele esentiale ale procesului antreprenorial sunt creativitatea si inovatia care, de obicei, determina avantajul competitiv al unei firmei pe piata. Astfel, rolul notabil jucat de antreprenoriat pentru bunastarea unei economii si a unei societati in general, a fost explicat inca din anul 1934 de catre Joseph Schumpeter. Acesta a scos in evidenta faptul ca stalpii cresterii economice intr-o societate sunt antreprenorii, acele persoane care identifica o oportunitate pentru a o transforma apoi intr-o afacere de succes, fiinte novatoare si creative, capabile a promova schimbarea in cadrul unei intreprinderi.
In al doilea rand, intr-o economie de piata, prosperitatea durabila s-a bazat intotdeauna pe spiritul antreprenorial. Competitia acerba prezenta pe toate planurile si conditiile in care ritmul schimbarii este din ce in ce mai alert, a condus la favorizarea firmelor mici si mijlocii. Situatia europeana din prezent vine sa sustina aceasta idee prin simplu faptul ca cele douazeci si trei de milioane de intreprinderi mici si mijlocii asigura aproape 70% din locurile de munca din sectorul privat din Europa, creand in ultimii zece ani majoritatea locurilor de munca.
Din punct de vedere compozitional, lucrarea este formata din trei mari capitole. Acestea sunt intitulate sugestiv si relevant, in scopul crearii unei idei de ansamblu a tematicii ce urmeaza a se puncta in cadrul fiecarui capitol. 
Astfel, ,,Intreprinderile mici si mijlocii" se intituleaza cel dintai capitol al lucrarii, prin intermediul caruia am dorit sa evidentiez caracteristicile de baza ale acestora, locul extrem de insemnat pe care il ocupa in economie, pe trei directii definitorii, ilustrat sugestiv prin intermediul unei figuri. Tot aici, nu am omis sa mentionez riscurile specifice functionarii unor astfel de intreprinderi, precum si situatia mondiala, respectiv nationala a IMM-urilor in contextul crizei economice actuale.
In cel de-al doilea capitol, ,,Antreprenoriatul - definire, importanta si caracteristici", am debutat cu prezentarea si definirea conceptelor de antreprenoriat si antreprenori, precum si conturarea trasaturilor de baza pe care orice bun antreprenor ar trebui sa le detina. Un aspect pe care il consider extrem de important este abordarea antreprenoriatului ca o imbinare armonioasa si de succes a inovatiei si a creativitatii, ce ar trebui sa coexiste in cadrul unei intreprinderi. IMM-urile sunt singurele capabile sa sustina si sa combine cu mare pricepere aceste doua coordonate principale ale firmelor secolului XXI, dominate de structuri flexibile si preocupate de exploatarea la maximum a talentului si a potentialului uman.
Tot in cadrul acestui capitol, am evidenttiat si factorii ce pot determina sau stirba calitatea antreprenoriatului, atat pe plan mondial, cat si pe plan national.
Cel de-al treilea si ultim capitol il reprezinta studiul de caz, ce ilustreaza o analiza comparativa a antreprenoriatului japonez si antreprenoriatului american. Am optat pentru tratarea acestui subiect deoarece mi s-a parut a fi unul foarte interesant intrucat cele doua mari puteri mondiale, Statele Unite ale Americii, cat si Japonia, sunt economii foarte diferite din toate punctele de vedere, avand viziuni de organizare a societatii si de functionare a acesteia total distincte una de cealalta. 
Astfel, pe intregul parcursul acestui capitol, am optat pentru tratarea comparativa a celor doua tari analizate, din mai multe perspective, pe care personal, le-am considerat indispensabile in evidentierea trasaturilor specifice anpreprenoriatului. Analiza comparativa a debutat cu trecerea prin prisma deosebirilor si asemanarilor din directii esentiale ce privesc oricare natiune, precum cele economice, sociale si politice. De importanta deosebita am considerat detailierea principalelor caracteristici ale managerilor din cele doua economii - SUA si Japonia, continuand cu particularitatile legate de pregatirea individuala, respectiv in cadrul unei organizatii a personalului intreprinderii, in general si a managerilor, in special. 
Acest ultim capitol, care reflecta contributia personala la analizarea in paralel a aspectelor antreprenoriatului din cele doua tari, s-a finalizat cu o ultima prezentare a relatiilor directe ce se stabilesc intre autoritatile unei tari si calitatea mediului de afaceri, evolutia acestora de-a lungul timpului, precum si impactul lor asupra dezvoltarii mediului economic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Antreprenoriatul si Mediul Corporatist.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!