Aparitia si Evolutia Uniunii Monetare Europene

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 01
Cap. 1: Uniunea Europeana 03
1.1 Istoric 03
1.2 Structura 04
1.3 Organizare 09
1.4 Institutii 14
Cap. 2: Aparitia si evolutia Uniunii Monetare Europene 16
2.1 Tratatul de la Maastricht 16
2.2. Prevederile tratatului de la Maastricht in privinta EURO 21
Cap. 3: Banca Centrala Europeana (B.C.E.) 30
3.1 Formarea B.C.E. 30
3.2 Atributiile B.C.E. 33
3.3 Instrumente de politica monetara 34
3.4 Relatii B.C.E. cu bancile din zona euro 38
Cap. 4. Studiu de caz :Evolutia euro in raport cu lira sterlina si dolarul american 43
4.1 Europa intr-o economie bipolara 43
4.2 Rescrierea ,,istoriei monetare" : conflictul euro - dolar 46
4.3 Analiza evolutiei Euro in raport cu Dolarul si Lira Sterlina 
4.4 Costurile si beneficiile adoptarii Euro pentru tarile europene
COCLUZII 65
BIBLIOGRAFIE 67
ANEXE 70


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Banii, moneda sau activele monetare constituie, la ora actuala, ,,tinta" mobila a intregii omeniri. Evolutia tuturor economiilor contemporane, ca de altfel si sensul de miscare al umanitatii nu par sa-l contrazica absolut de loc pe ,,legendarul" de acum Karl Marx si afirmatia sa: ,,Banii apar ca fiind autoputernici" - motiv pentru care se confunda si in prezent avutia cu banii.
Sub o forma sau alta, banii indeplinesc mai multe functii, insa, prin definitie discordanta dintre cantitatea de bani aflata la un moment dat in circulatie in posesia diferitilor agenti economici si cantitatea de bunuri si servicii oferite pe piata reflecta, in mod diferit de la o tara la alta, puterea de cumparare a unei monede sau alteia. Patapievici atrage atentia asupra acestui lucru" Puterea de cumparare, capacitatea de-a fi schimbati pentru marfuri si servicii de catre posesorii lor depinde nu de un act volitiv, ci este o rezultanta a raportului intre cererea solvabila si fondul de marfa si servicii disponibil pentru satisfacerea acesteia".
Keynes lanseaza o noua teorie cantitativa, o formulare noua a acesteia. Economistul de la Cambridge considera urmatoarele: P - nivelul preturilor, V - volumul tranzactiilor, M - volumul depunerilor la banci provenite din venituri si v - viteza de rotatie a banilor ajungand la ecuatia: PQ = Mv (Q - volumul productiei). Deosebirea esentiala intre ecuatia lui Fisher si a lui Keynes este ca: primul pune accent pe cantitatea banilor, iar al II-lea pe puterea de cumparare a agentilor economici si a populatiei.
Problematica se pune din punctul de vedere al valorii lor, al stabilitatii, fie ca este vorba de euro, fie ca este vorba de dolarul american. Denumirea este doar o chestiune lexicala intrucat parametrii valorici sunt cei care conteaza.
Fie dolar american, fie euro, sau lira sterlina, se impune o stabilitate a monedei, cu atat mai mult cu cat cele doua mentionate( Euro si dolar) par sa troneze intreaga lume financiara si monetara. O moneda stabila, puternica confirma si totodata sustine o economie dezvoltata, eficienta, functionala. Cresterea economica este implicita. Moneda puternica furnizeaza cetatenilor o siguranta mai mare, o incredere in moneda respectiva de unde si impulsionarea unor noi investitii, asa cum o dovedeste poate, de-a lungul timpului dolarul american. Si, poate, este asa cum se spune ,,Fiecare popor are moneda pe care o merita", pentru ca atata vreme cat locuitorii unui spatiu economic nu inteleg ca este nevoie de timp, rabdare, eforturi, sacrificii, pierderi chiar experienta pentru a cladi o economie competitiva, si in final obtinerea profitului - bani - si ca urmare o putere mare de cumparare, atata timp vor avea o moneda instabila.
Fie SUA, fie UE, n-au avut dintotdeauna moneda stabila si putere mare; ea s-a format pe parcurs, cu suisuri si coborasuri, inflatie, somaj si costuri sociale dupa cum o dovedeste dolarul american in timp.
Lansarea monedei europene unica, euro, este considerata cea mai importanta revolutie monetara din istorie, realizabila in trei etape. In conditiile pietei unice, moneda unica este necesara pentru ca, o data suprimate toate celelalte obstacole (fizice, tehnice, fiscale), cheltuielile cu transferul fondurilor dintr-o moneda in alta genera noi cheltuieli in orice buget.
In lucrarea de fata, ,,Aparitia si evolutia Uniunii Monetare Europene"am prezentat evolutia monezii Euro de la aparitia acesteia in 1999 pana in prezent in raport cu principalul ,,contracandidat" dolarul american si ,,batrana" Lira sterlina.
Lucrarea este structurata in patru capitole astfel: 
In Cap.1 ,,Uniunea Europeana" am descris pe scurt infiintarea, organizarea si institutiile acesteia;
In Cap.2 "Aparitia si evolutia Uniunii Monetare Europene" Am prezentat Tratatul de la Maastricht;
In Cap 3 " Banca Centrala Europeana (B.C.E. )" am prezentat structura, atributiile si instrumentele Bancii Centrale Europene;
In Cap.4 "Moneda Euro (studiu de caz privind evolutia euro in raport cu lira sterlina si dolarul american)" am prezentat conflictul "titanilor" euro-dolar american precum si influentele acestui conflict asupra Lirei Sterline.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aparitia si Evolutia Uniunii Monetare Europene.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!