Apelul Penal - Particularitatile si Efectele Acestuia

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS.
Introducere 2 
1. APELUL - CALE ORDINARA DE ATAC
1.1. Consideratii istorice privind apelul 5
1.2. Notiuni generale privind apelul 8
1.3. Conditiile de fond si de forma ale apelului 14
2. EFECTELE APELULUI PENAL
2.1. Efectul suspensiv 30
2.2. Efectul devolutiv 33
2.2.1 Notiune si tipurile de devoluare 33
2.2.2 Limitele efectului devolutiv 37
2.3. Neagravarea situatiei in propriu apel 42
2.3.1 Sensul efectului neagravarii situatiei in propriu apel 42
2.3.2 Sfera de aplicare a efectului neagravarii situatiei in propriul apel 45
2.4. Efectul extensiv 60
2.4.1. Notiune si modalitati 60
2.4.2. Aplicarea efectului extensiv 65
Conclizii 69
Bibliografie 71


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.
Orice persoana careia i s-a lezat un drept oarecare poate pretinde repararea acestuia prin adresarea in instanta de judecata, ce este menita sa infaptuiasca justitia. Insa cu toate ca in instantele judecatoresti isi indeplinesc obligatiunile profesionale persoane bine pregatite in domeniu si avind o bogata experienta, totusi aste inevitabila savirsirea unor erori, si nu toate hotaririle judecatoresti se sprijina pe adevarul real, dupa cum nu toate au la baza o interpretare si aplicare corecta a legii. Fiind recunoscut acest fapt in legislatia Republicii Moldova este prevazuta posibilitatea repararii acestor erori. Aceasta posibilitate este institutia ,,cailor de atac" in procedura penala. Institutia data nu este decit o solutie pentru a inlatura sau a preintampina erorile care pot sa apara la infaptuirea justitiei.
In general caile de atac au menirea sa asigure un control asupra hotaririlor date de instantele judecatoresti, insa indirect posibilitatea de a ataca o hotarire anumita asigura in mod real si deplin drepturile si interesele reale ale partilor in procesul penal, ele fiind nemultumite de rezultatul obtinut pot sa atace hotarirea data de instanta. Finalitatea oricarei cai de atac consta in solutionarea temeinica si legala a cauzelor, deci punctul final, ar fi logic sa fie, scoaterea la iveala a adevarului intr-o situatie concreta - acesta fiind scopul principal urmarit la infaptuirea justitiei in instanta de orice grad.
Apelul este o cale ordinara de atac, de fapt si de drept. Poate declara apel orice persoana prevazuta la art. 401 din CPP RM si tinind cont de conditiile impuse de legislatia procesual penala, care se refera la hotaririle ce pot fi supuse apelului, la persoanele ce pot declara apel si la termenul in care poate fi declarat apelul. 
Faptul declararii apelului aduce producerea anumitor efecte acestea fiind efectul suspensiv, efectul devolutiv, efectul sau regula neagravarii situatiei in propriul apel si efectul extensiv al apelului penal. Toate aceste efecte se produc concomitent, insa fiecare intr-o masura anumita, un efect impunind in unele situatii limite celuilalt. Acest fapt este inevitabil, deoarece scopul infaptuirii justitiei nu este judecarea cauzei dupa anumite reguli strict definite, dar scoaterea la evidenta a greselilor comise de prima instanta si corectarea situatiei. 
Interpretarea corecta a efectelor apelului penal ar simplifica munca judecatorului si ar duce la un mai avansat grad de siguranta a participantilor la procesul penal.
In lucrarea propusa sunt aratate conditiile de fond si de forma ce urmeaza a fi indeplinite de persoana care beneficiaza de dreptul la apel, deasemenea este detaliat descrisa esenta fiecarui efect si masura in care el trebuie sa fie aplicat in dependenta de situatia aparuta. 
La elucidarea problematicii temei date a fost utilizata atit doctrina juridica autohtona, cit si lucrarile autorilor romani si rusi. Deasemenea se fac referiri si la actele normative din domeniul materiei date.
Lucrarea este structurata in doua capitole. Primul capitol se refera la apel in general. Aici se atrage atentia la aparitia si evolutia apelului ca cale de atac, se expun notiunile generale referitoare le apel ca cale ordinara de atac. O deosebita atentie se acorda conditiilor de fond si de forma ale apelului, se analizeaza situatiile cind este posibila o derogare de la regulile mentionate.
Al doilea capitol ne vorbeste anume despre efectele apelului penal, analizeaza modul de aplicare a acestora in situatii diferite in dependenta de persoanele la care se refera. O mai mare atentie se atrage efectului devolutiv si regulii neagravarii situatiei in propriul apel, fiindca in legatura cu aplicarea acestora apar multe probleme in practica. Se mentioneaza situatiile in care apliarea efectului devolutiv este limitata de anumiti factori.
1. APELUL - CALE ORDINARA DE ATAC
1.1. Consideratii istorice privind apelul.
Institutia cailor de atac este foarte veche. Jurisconsultii romani au fundamentat cu multa precizie bazele institutionale a cailor de atac. Ulpian arata in ,,Digeste" ca ,,appellandi usus quam sit frequens quamque necessarius, nemo est qui nesciat" (nimeni nu ignora faptul ca uzul de a apela e tot atit de frecvent ca si necesar) 
Originea apelului se afla in dreptul roman, unde incepind din anul 509 i. Chr., in baza unei legi a consulului P.Valerius Publicola - cel condamnat avea dreptul de a apela la popor, contra sentintei, pe calea asa-zisei provocatio ad populum, intervenind apelul, magistratul intrunea adunarea populara in fata careia el isi asuma functia de Minister public in apararea hotaririi sale, iar aceasta casa ori confirma sentinta, fara sa o poata modifica in favoare sau defavoare


Fisiere in arhiva (1):

  • Apelul Penal - Particularitatile si Efectele Acestuia.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!