Aplicarea HACCP in Unitatile de Producere a Branzeturilor

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1. LINII DIRECTOARE PENTRU APLICAREA SISTEMULUI HACCP IN PUNCTELE CRITICE DE CONTROL . 8
1.1.Aplicarea principiilor sistemului HACCP . 11
CAPITOLUL 2. ANALIZA RISCURILOR ASOCIATE PRODUSELOR LACTATE . 18
2.1. Identificarea riscurilor asociate laptelui si produselor lactate . 18
2.1.1. Riscul biologic . 18
2.1.2. Riscul chimic . 20
2.2. Identificarea riscurilor . 22
2.2.1. Riscul biologic . 22
2.2.1.1. Riscul bacterian . 24
2.2.1.2. Riscul viral . 41
2.2.1.3. Riscul parazitar . 43
2.2.2. Riscul chimic . 45
2.2.3. Riscul fizic . 50
CAPITOLUL 3. TEHNOLOGIA PROCESARII BRANZEI LA SC AGROINDUSTRIAL RAMNICU SARAT . 53
3.1. Rolul branzeturilor in alimentatia omului . 53
3.2. Conditiile necesare pentru reusita fabricarii branzeturilor . 56
3.3. Tehnologia generala de fabricare a branzeturilor . 61
3.3.1. Receptia laptelui . 61
3.3.2. Filtrarea . 62
3.3.3. Normalizarea . 62
3.3.4. Maturarea laptelui . 64
3.3.5. Coagularea laptelui . 65
3.3.6. Prelucrarea coagulului . 69
3.3.7. Presarea branzeturlor . 70
3.3.8. Controlul scurgerii zerului. Sararea . 71
3.3.9. Maturarea branzeturilor . 73
3.3.10. Ambalarea si etichetarea branzeturilor . 74
3.3.11. Clasificarea branzeturilor . 75
3.3.12.Tehnologia branzeturilor moi. . 76
CAPITOLUL 4. APLICAREA SISTEMULUI HACCP . 88
CONCLUZII 
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Avand in vedere evolutia demografica, progresul tehnic si in conditiile de munca si de trai ale oamenilor atat pe plan intern, produsele de origine animala prezinta o importanta deosebita pentru asigurarea necesarului de proteina din hrana.
Alimentatia este o nevoie biologica fundamentala si un drept fundamental al omului precizat acest lucru in Carta Natiunilor Unite, indemnand de fapt dreptul la existenta.
Dupa 1989, in special prin promovarea si aplicarea iresponsabila a Legii 18/1991, s-a distrus in buna parte baza de productie a materiilor prime necesare industriei alimentare, care a dus dupa sine caderea multor fabrici ce aveau ca obiect de activitate valorificarea si prelucrarea produselor agricole. In aceasta situatie se gasesc si unitatile de industrializare a laptelui ca urmare a distrugerilor masive a sectorului zootehnic.
Pentru iesirea din aceasta criza se impune gasirea de noi solutii pentru ajutorarea producatorilor in sectorul zootehnic privat astfel ca acestia sa poata inlocui gigantii agro- industriali disparuti sau in curs de lichidare.
Ajutorul catre agricultura si in special catre sectorul zootehnic poate veni numai ca urmare a unei valorificari superioare a productiei de lapte.
In aceasta directie programul de reforme al Guvernului Romaniei acorda un loc important restructurarii si dezvoltarii industriei alimentare in vederea realizarii unei productii calitative si cantitative superioare care sa asigure o alimentatie corespunzatoare a populatiei.
Programul de reforme prevede strategia de restructurare si privatizare a sectorului de industrializare a laptelui si are urmatoarele obiective:
o Satisfacerea necesarului intern de lapte si produse din lapte printr-o intoducere si valorificare superioara a materiei prime- laptele, necesare pentru toate categoriile de populatie;
o Stimularea productiei de lapte prin acordarea de facilitati direct la producator; astfel 1,6-1,8 lei pentru fiecare echivalent 3.5% unitati grasime;
o Retehnologizari ale fermelor de vaci si a unitatilor de procesare prin acordarea de Granturi ca cele prevazute in H.G. 865/2003 sau prin fonduri SAP ARD;
o Protejarea productiei interne prin masuri fiscale, comerciale si vamale;
o Supravegherea permanenta a balantei import- export prin parghii economice pentru a impiedica Romania de a deveni doar o piata de desfacere;
o Privatizarea tuturor societatilor cu capital de stat;
o Reinnoirea legislatiei romanesti si crearea unui cadru legislativ care sa permita valorificarea si desfacerea productiei pe piata de consum fara verigi intermediare si la parametrii de calitate ceruti de legislatia in vigoare conform cerintelor Uniunii Europene;
o Introducerea tehnologiilor de producere si procesare nepoluante.
Pe de alta parte mentionam ca trebuie avut in vedere transformarile fundamentale, care au avut lor dupa 1989, cu toata scaderea drastica a efectivelor de animale si ca urmare, a productiilor totale obtinute, au creat totusi premisele unor noi orientari in practica zootehniei, care suntem siguri, nu peste multa vreme, cu un mai substantial si sustinut sprijin din partea societatii, in general, se vor materializa in performantele tehnice, cantitative si calitative, ca si eficienta economica de competitie.
Faptul ca majoritatea covarsitoare a efectivelor animale a trecut in proprietate privata, vechiul ,,salariat" prezent in vechile ferme de animale urmand a fi inlocuit treptat de ,,fermier" in primul rand acesta va fi intresat nemijlocit de tot ceea ce se intampla in propria-i exploatare zootehnica. La aceasta idee trebuie sa adaugam faptul ca, gratie unor programe de ameliorare genetica concepute in urma cu 30 de ani, pe principiile cele mai eficiente din lume, astazi, in Romania, efectivele de animale de toate speciile au un ridicat potential biologic care le permite, in conditiile asigurarii optime a factorilor de mediu (nutritie, tehnologii de exploatare, tehnologii de valorificare si prelucrare), performante comparabile cu cele realizate pe plan mondial.
Vechea si inteleapta zicala conform careia: ,,vitele scot saracia din casa" au capatat un alt sens cand in urma cu circa 70 de ani, ilustrul nostru inaintas G. K. Constantinescu, ca si eminentul economist Virgil Madgearu, considerau zootehnia ca ramura ce defineste in primul rand gradul de intensivizare a a agriculturii. Prin acest concept pentru a carui materializare au militat si alte personalitati contemporane cu acestia, se stabilea de fapt programul strategic al dezvoltarii agiculturii romanesti, actual si astazi poate mai mult ca oricand.
In data de 5 iunie 2001 la Consfatuirea nationala pe probleme de zootehnie care a avut loc la Fundulea, jud. Calarasi, se definea zootehnia ca test al intelepciunii in agricultura, concept care trebuia de fapt sa fie luat in considerare atunci cand sunt elaborate strategii si politici de armonizare, in realizarea productiilor agricole ( vegetale si animale).


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicarea HACCP in Unitatile de Producere a Branzeturilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. DRAGHIE V., NICOLAU N., BRANESCU V., STICLARU G. -Analiza riscului prin punctele critice de control in circuitul alimentar, Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti 1995.
2. ROTARU G., MORARU C. - HACCP - Analiza riscurilor, Editura Alma SA, Galati, 1997
3. CODEX ALIMENTARIUS - General Requirements, vol. I FAO-WHO Roma 1992
4. CODEX ALIMENTARIUS - General Requirements, vol. I FAO-WHO, Roma 1993
5. BANU C., VIZIREANU CAMELIA - Procesarea industriala a laptelui, Editura Tehnica Bucuresti, 1998
6. GEORGE CHINTESCU, STR. GRIGORE - Indrumator pentru tehnologia produselor lactate, Editura Tehnica, Bucuresti, 1997
7. GERORGE CHINTESCU - Prelucrarea laptelui in gospodarii si in ferme, Editura Tehnica Bucuresti, 1997
8. GH. GEORGESCU - Laptele si produsele lactate, Editura CERES, Bucuresti, 2000
9. MARINELA IVANESCU - Alimente de origine animala, Editura Carusel, Bucuresti, 1998
10. RADU VASILICA - Tehnologia producerii laptei intern, Editura Bioterra Bucuresti, 2003
11. SAHLEANU C. VIOREL si colab. - Tehnologia si controlul in industria laptelui, Editura Universitatii Suceava,
12. IOAN STANCU si colab. - Moduri privindsalubritatea produselr alimentare de origine animal, Editura Carol Sanivet, Bucuresti, 2001


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!