Aplicatia Conventiei Ramsar in Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
CAP. I Conventia RAMSAR
I.1 Creare, misiune si evolutie
I.2 Membri 
I.3 Situri internationale RAMSAR
CAP.II RAMSAR in Romania
II.1 Aderare si actiuni
II.1.1 Initiativa Regionala Ramsar pentru zonele umede costiere ale Marii Negre.
II.1.2 COP Ramsar 2012
II.2 Evolutia siturilor RAMSAR in Romania
CAP. III Prezentarea siturilor RAMSAR din Romania
CONCLUZII


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In contextul actual al prioritizarii actiunilor de conservare a mediului inconjurator in detrimentul celor de reducere a suprafetei acestuia si de schimbare a peisajului sunt din ce in ce mai incurajate intelegerile internationale de aliniere a tuturor statelor intr-un demers de protejare a ariilor naturale. 
Unele dintre cele mai afectate teritorii naturale de-a lungul timpului au fost zonele umede ( ex : Lacul Aral ), acestea sunt foarte sensibile la schimbarile antropice de mediu si de asemenea neavand suprafete extraordinar de mari, pot fi usor protejate prin adoptarea unor serii de masuri. 
Zonele umede sunt intinderile de balti, mlastini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este de regula statatoare sau uneori curgatoare, cu o compozitie sarata sau dulce, inclusiv intinderi de apa marina a caror adancime la reflux nu depaseste sase metri. 
Zonele umede naturale sunt ecosisteme deosebit de fragile, cu o stabilitate ecologica redusa, factorul esential de care depinde existenta lor fiind hidrologia, factor care le confera statutul de unicitate prin procesele de hipoxie, anoxie, metanogeneza, nitrificare - denitrificare, fixare de azot, acumulari de turba, diferite de ecosistemele terestre sau cele acvatice cu apa adanca prin circuitul nutrientilor (rezervor, transformator, sursa etc.) 
Aceste zone umede fac trecerea de la mediul terestru la mediul acvatic si sunt unele dintre cele mai productive ecosisteme din lume. Sunt mai multe tipuri de zone umede: mlastini, turbarii, delte, estuare, baltile din luncile raurilor. In functie de tipul acestor zone, vegetatia este reprezentata in general de arbori, arbusti, ierburi sau muschi.
Pe langa flora abundenta, zonele umede au si o fauna foarte bogata: mamifere, pasari, reptile, amfibieni, pesti, nevertebrate printre care si libelulele, tantarii. Unele animale isi traiesc intreaga viata in acest tip de habitat, altele depind de zonele umede doar in anumite momente din viata lor, cum este cel de reproducere. 
Biodiversitatea ( varietatea naturala a formelor de viata, incluzand in mod egal speciile : pasari, plante si animale) este pusa in pericol din ce in ce mai puternic din cauza : speciilor invazive (iepuri, lacuste, vasc etc.), a mortalitatii speciilor, a fragmentarii habitatelor sau a pierderilor de habitate. Aceste obstacole in calea biodiversitatii sunt in cea mai mare parte determinate de om si activitatile acestuia. In protejarea biodiversitatii trebuie implementate o serie de reguli si actiuni :
o Minimizarea impactului asupra habitatelor importante
o Minimizarea impactului si prevenirea mortalitatii speciilor
o Controlul speciilor invazive si exotice
o Indepartarea si minimizarea fragmentarii habitatelor
o Refacerea si reabilitarea habitatelor deteriorate
o Plantarea speciilor native
o Naturalizarea pe cat se poate a spatiilor industrializate
In acest demers de protejare a zonelor umede a fost crata si adoptata conventia de la Ramsar, care face subiectul acestei lucrari mai ales prin aplicarea sa in Romania si prin efectul avut asupra teritoriului tarii noastre. 
CAP. I Conventia RAMSAR 
I.1 Creare si misiune
Ideea unei astfel de conventii si de implementare a ei in cat mai multe teritorii cu putinta a venit in anul 1962 in timpul unei conferinte internationale a programului MAR care a reunit la Saintes Maries de la Mer, UICN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturi) si doua ONG -uri foarte importante : Wetlands and Birdlife care mai tarziu au aderat la UNESCO. Aceasta conventie apare in trendul normal de conservare a resurselor naturale si de exploatare responsabila a acestora. Conventia asupra zonelor umede de importanta internationala, numita Conventia de la Ramsar, este un tratat interguvernamental care ofera un cadru de actiune la nivel national si al cooperarii internationale pentru conservarea si utilizarea rationala a zonelor umede si a resurselor acestora. Negociate prin anii 1960 de catre tarile si organizatiile non-guvernamentale, care s-au preocupat de protejarea habitatelor umede, tratatul a fost adoptat in orasul iranian Ramsar din 1971 si a intrat in vigoare in 1975. Acesta este singurul tratat global de mediu care se ocupa cu un anumit ecosistem, iar tarile membre ale Conventiei acopera toate regiunile geografice ale planetei. Misiunea conventiei este "conservarea si utilizarea rationala a tuturor zonelor umede prin actiuni la nivel local si national si cooperarea internationala, ca o contributie la realizarea dezvoltarii durabile in intreaga lume". Conventia foloseste o definitie larga a tipurilor de zone umede si include in misiunea sa, lacuri, rauri, mlastini, pajisti umede, turbarii, oaze, estuare, delte si aluviuni, zone marine, mangrove si recifuri de corali, cat si zone antropice precum :iazuri, campuri de orez, baraje etc. In centrul filozofiei Ramsar este "utilizarea rationala" ca si concept. Utilizarea rationala a zonelor umede este definit ca "mentinerea caracterului lor ecologic, realizat prin punerea in aplicare a abordarilor ecosistemice, in contextul dezvoltarii durabile". Prin urmare, "utilizarea rationala" are in centrul sau conservarea si utilizarea durabila a zonelor umede si a resurselor acestora, in beneficiul omenirii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicatia Conventiei Ramsar in Romania.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Conventia Ramsar, Iran 1971, conform careia PN-BmB a fost declarat zona umeda de importanta internationala


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!