Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I Teorie cu privire la proiectarea sistemelor informatice 
6
1.2. Metoda MERISE de proiectare a sistemelor informatice 6
1.2.1. Analiza sistemelor informationale prin metoda MERISE 6
1.2.2.1 Modelarea globala (MG) 6
1.2.2.2 Modelarea conceptuala (MC) 9
1.2.2.3 Modelarea organizationala (MO) 8
1.2.2 Modelarea logica 12
1.2.2.1 Descrieri si definitii la nivel logic 12
1.2.2.2 Dictionarul atributelor 13
1.2.2.3 Modelul logic de comunicatie (MLC) 14
1.2.2.4 Modelul logic de date (MLD) 15
1.2.2.5 Modelul logic de prelucrare (MLP) 15
1.2.3 Modelarea fizica 16
1.2.3.1 Descrieri si definitii 17
1.2.3.2 Modelul fizic de comunicatie (MFC) 18
1.2.3.3 Modelul fizic de date (MFD) 19
1.2.3.4 Modelul fizic de prelucrare (MFP) 20
1.2.4. Strategia de urmat pe timpul elaborarii programelor prin care se va materializa acest proiect 
24
CAPITOLUL II Aplicarea teoriei proiectarii sistemelor informatice in cazul schimburilor de valuta 
23
2.1. Modelare globala 23
2.1.1. S.C. EURO FINANCE S.R.L. 23
2.1.2 Obiectivele aplicatiei 24
2.2. Modelarea conceptuala 25
2.2.1. Intrarile si iesirile aplicatiei 25
2.2.2. Sistemul de codificare 27
2.2.3. Modelul conceptual de comunicatie (MCC) 28
2.2.4. Modelul conceptual de date (MCD) 30
2.2.5. Modelul conceptual de prelucrare (MCP) 31
2.3. Modelarea logica 32
2.3.1 Dictionarul atributelor 32
2.3.2. Modelul logic de comunicatie MLC) 33
2.3.3. Modelul logic de date (MLD) 33
2.3.4. Modelul logic de prelucrare (MLP) 33
2.4. Modelarea fizica 34
2.4.1 Modelul fizic de comunicatie (MFC) 34
2.4.2. Videoformatele de I/E 34
2.4.3. Meniul aplicatiei 34
2.4.4. Scheme de proceduri logice utile pentru obtinerea unor rapoarte 35
2.5. Manual de utilizare a programului pentru casa de schimb valutar 36
2.5.1. Functiile programului 36
2.5.2. Implementarea programului 36
2.5.3. Inceputul zilei 37
2.5.4. Inchiderea zilei 38
2.5.5. Derularea activitatilor curente intr-un PSV sau CSV 38
2.5.6. Rapoarte 41
CAPITOLUL III Contabilitatea activitatii de schimb valutar 43
3.1. Sinteza privind organizarea si functionarea caselor de schimb valutar 43
3.2. Contabilitatea activitatii de schimb valutar 44
CONCLUZII 
46
BIBLIOGRAFIE 48
ANEXA : Lista programelor sursa 49


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Dupa cum se stie activitatea unei case deschimb valutar cuprinde trei aspecte mai importante si anume: gestiunea schimbului de valute, a miscarilor de valute si ultima - elaborarea indicatorilor sintetici, a documentelor de sinteza si contabilitatea financiara a casei de schimb valutar. Aceasta lucrare de licenta vizeaza numai gestiunea schimbului de valute si elaborarea indicatorilor sintetici si a documentelor referitoare la schimbul de valuta. Contabilitatea financiara a schimburilor valutare este tratata in capitolul III, dar nu face obiectul programului care sta la baza aplicatiei pentru gestiunea schimburilor valutare.
Desi tema lucrarii este limitata strict la gestiunea schimburilor valutare ea s-a dovedit a fi o tema generoasa, pentru ca pe de o parte m-a introdus intr-un domeniu mai putin cunoscut celor care nu lucreza in domeniul financiar, iar pe de alta parte, gestiunea schimburilor valutare s-a dovedit a fi o tema complexa. De exemplu desi preluarea si procesarea datelor necesare pentru efectuarea unui schimb de valuta pare a fi o problema simpla, faptul ca ea trebuie sa lase lucrurile in ordine si pentru obtinerea rapoartelor, face ca ea sa devina in program un lant complex de prelucrari. Astfel, pe langa actualizarea soldului celor doua valute implicate in tranzactie (uneori chiar trei daca ne gandim ca se tine si gestiunea leilor vechi), trebuie actualizate sumele ponderate si rulajele fiecarei valute deoarece aceste informatii sunt necesare la calculul cursului mediu al leului in raport cu euro apoi, ca urmare a fiecarei tranzactii, trebuie actualizat cursul mediu al leului si casa (soldul) celor doua valute implicate in tranzactie. In final trebuie completat tabelul incasari-plati. La fel de complexa s-a dovedit prelucrarea datelor in vederea obtinerii indicatorilor sintetici si a rapoartelor. 
Lucrarea este structurata pe trei capitole:
- capitolul I contine o succinta prezentare a metodei MERISE de proiectare a sistemelor informatice;
- capitolul II este o aplicare a teoriei privind proiectarea sistemelor informatice in cazul gestiunii schimburilor valutare ce au loc in punctele de schimb ale caselor de schimb valutar. Capitolul se incheie cu manualul de utilizare a programului prin care se materializeaza aplicatia pentru gestiunea schimburilor valutare.
- capitolul III, fiind dedicat aspectelor legate de contabilitate prezinta o sinteza privind organizarea si functionarea caselor de schimb valutar si se incheie cu contabilitatea activitasii de schimb valutar. 
Programul prin care se materializeaza aplicatia pentru gestiunea schimburilor valutare este mulat pe modul traditional de lucru intr-o casa, respectiv punct, de schimb valutar.
Astfel, la inceperea zilei de lucru, utilizatorul va introduce modificarile referitoare la cursul BNR al leului nou in raport cu euro, care este valuta de referinta. Apoi poate modifica comisionul si rata de schimb a leului in raport cu euro atat la cumparare cat si la vanzare, ceea ce ii va permite sa modifice automat ratele de schimb la cumparare si la vanzare, la toate celelalte valute, sau sa schimbe mai intai, daca este cazul, cursul acestora in raport cu euro si apoi sa execute actualizarea automata a ratelor de schimb la cumparare si la vanzare. 
Pentru aceasta activitate aplicatia ofera formularele necesare pentru modificarea parametrilor specificati, formulare care, nu numai ca efectueaza schimbarile solicitate de utilizator, dar si consemneaza in istoricul cursurilor de schimb si in cel al comisioanelor modificarile facute. Modificarile ratelor de schimb ale BNR sunt trecute direct in istoricul cursurilor de schimb ale BNR. 
La sfarsitul zilei, se va alege optiunea "incheierea zilei curente", cand se vor elabora datele necesare pentru registru de casa si alte situatii zilnice, sau se vor obtine unele rezultate statistice pregatitoare pentru situatiile lunare. 
In cadrul meniului "Schimburi de valuta", care constituie miezul acestei aplicatii, se verifica daca avem in casa suficienta valuta pentru a putea efectua schimbul propus de client si in caz afirmativ, datele clientului se vor trece intr-un formular din care apoi se poate deschide formularul pentru redactarea bonului de cumparare sau de vanzare.
La deschiderea acestui formular, numarul si seria buletinului sunt completate automat dupa cele trecute anterior in formularul pentru datele clientilor, fara a mai necesita repetarea operatiei de introducere a acestor date. In continuare, daca operatorul apasa butonul Date se vor completa automat toate campurile din buletin, privitoare la client. Practic, operatorul va muta cursorul direct in campul codului valutei unde dispune de un combobox pentru a alege codul valutei straine implicate in schimb. Ca urmare a apasarii tastei Enter - operatie obisnuita la terminarea introducerii de date intr-un combobox, calculatorul va completa automat rata de schimb. Operatorul va continua cu tastarea sumei valutei si cand va marca terminarea acestei operatiuni prin apasarea tastei Enter, automat va fi calculata suma in lei ce trebuie platita sau incasata (depinde daca este vorba de cumparare sau vanzare).
Operatorului nu-i ramane decat sa completeze campurile privitoare la modul cum va descompune suma in lei in cele doua componente posibile, lei noi si lei vechi.
La terminarea acestei operatiuni, ca dealtfel pe tot timpul cat a lucrat in acest formular, operatorul poate apasa butonul Renunt si ca urmare tranzactia este abandonata. 
Pentru a se convinge ca formularul buletinului a fost completat corect, operatorul poate apasa butonul vizualizare buletin si poate vedea cum va arata pe hartie buletinul ce urmeaza a fi tiparit.
Daca descopera erori, operatorul le poate corecta. Cand este satisfacut de felul cum arata buletinul de schimb, operatorul va apasa butonul Tiparire. 
Acum, in afara de tiparirea buletinului, in calculator se mai produc cateva operatii foarte importante si anume: se efectueaza modificarile de solduri ce decurg din acel schimb de valute, iar tranzactiile ce le implica acel schimb sunt inregistrate in tabelul de incasari-plati. De asemeni tranzactia este marcata in tabelul cu vanzari sau cumparari (depinde despre ce este vorba) ca fiind operata in soldul valutelor implicate in tranzactie, astfel incat daca ulterior, operatorul mai doreste sa tipareasca odata buletinul, tranzactiile la care se refera buletinul sa nu fie operate din nou in soldurile de valuta sau in registrul de incasari-plati. Programul care face aceste operatii calculeaza automat si cursul mediu la zi a valutei care a fost implicata in tranzactie cu leul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!